Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Audzē zemenes, gurķus un tomātus

Agita Bērziņa

2016. gada 22. jūlijs 00:00

697

Alsviķu pagasta Tūjā “Jaunniedrās” divās paaudzēs saimnieko Drelnieku ģimene. Kopā ar vecākiem Zinaīdu un Jāni, piesaistot Eiropas finansējumu, ģimenes saimniecību attīsta dēls Rolands ar sievu Aldu un dēliem Adrianu un Ralfu. Saimniecībā ir plaši zemeņu lauki, siltumnīcas tomātiem un gurķiem, zivju dīķi. Darba te pietiek visiem.
Tomātu un gurķu audzēšanai Drelnieku ģimene nopietni pievērsās 2014.gada rudenī, kad ar Eiropas fondu līdzfinansējumu uzbūvētas divas siltumnīcas – katra 375 kvadrātmetru platībā. Vienā siltumnīcā audzē dažādu šķirņu tomātus, otrā - gurķus. Ar tomātu un gurķu ražošanu saimniecībā jau nodarbojās pirms projekta īstenošanas. Tobrīd audzēja tikai ģimenes vajadzībām, kas labas ražas laikā aptvēra arī draugus un paziņas. Gūstot labas atsauksmes un pieaugot pieprasījumam, nolēma palielināt un uzlabot šo dārzeņu audzēšanu. Tā rezultātā notiek arī pašas saimniecības attīstība, kas sezonā nodrošina darbu visai ģimenei.
Saražoto produkciju iespējams iegādāties vietējās tirgošanās vietās tieši no ražotāja. Pieprasījums ir tik liels, ka nav nepieciešams meklēt tirdzniecības vietas citviet. Viens gan čaklajiem saimniekiem nepatīk – pircēju jautājumi, vai zemenes ir no Polijas. Tiem, kuri cītīgi strādājuši un izlolojuši katru ogu, ik dienu vairākkārt atbildēt uz šiem jautājumiem ir nepatīkami.
Pērn izaudzētas 3,5 tonnas gurķu un aptuveni tonna tomātu, taču šogad saimnieki cer uz lielāku ražu. Lai to sasniegtu, siltumnīcā nepieciešams siltums visu diennakti. Siltumnīcas aprīkotas ar apkures, ventilācijas un ūdens sistēmu ražas palielināšanai. Katrs augs prasa rūpīgu apkopi, un arī pašu siltumnīcu saimnieki uztur tīrībā. “Izaudzēto tirgojam tepat Alūksnē. Pieprasījums ir pietiekams. Novācam un uzreiz dodamies uz tirgu. Nesanāk pat neko uzkrāt. Gurķi jāvāc katru dienu, jo acīm redzami aug. Liels pieprasījums ir pēc mazsālītiem gurķīšiem,” stāsta A.Drelniece. ◆

Kategorijas