Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kāds būs finansējums bānītim pēc 2018.gada?

Agita Bērziņa

2016. gada 22. jūlijs 00:00

147

Lai pārrunātu šaursliežu dzelzceļa satiksmes attīstības perspektīvas nākotnē un dzelzceļa lomu reģionā kopā, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis tikās ar VAS “Latvijas dzelzceļš” prezidentu Edvīnu Bērziņu. Tikšanās laikā A.Dukulis pauda Alūksnes novada pašvaldības nostāju un skatījumu uz to, kādam nākotnē būtu jābūt Gulbenes - Alūksnes bānīša finansējuma modelim.

Pašreizējais finansējuma modelis ir izstrādāts līdz 2018.gadam – pēc tam tas mainīsies.
Šobrīd – tikai viedokļu
apmaiņa
“Pārrunājām, kāds nākotnē varētu būt finansējuma modelis. Tā bija pirmā iepazīšanās tikšanās ar jauno “Latvijas dzelzceļš” prezidentu. Uzklausījām viņa skatījumu un domas, kā arī izteicām savus priekšlikumus. Šobrīd tā bija tikai viedokļu apmaiņa un nekādus konkrētus lēmumus nepieņēmām. Norunājām, ka abas puses šos jautājumus pārdomās un tiksimies vēlreiz, lai tad arī lemtu kaut ko konkrētāk. Līdz 2018.gadam modelis ir jāizstrādā un kompromisi būs jāmeklē abām pusēm. Mums gribētos, lai bānītis nepaliktu tikai pašvaldības apgādībā. Pašvaldības vienas pašas bānīti nespēs uzturēt. Mums nav tāda finansējuma. To saprot abas puses. Gribētos, lai no valsts budžeta arī paredzētu zināmu finansējuma summu, jo tas tomēr ir valsts mēroga kultūrvēstures piemineklis, ” pauž A.Dukulis.

Bānītis – nerentabls projekts
Bānītis nav un nevar būt rentabls projekts, lai gan tajā pašā laikā bānīša pārvadājumus gadā izmanto ap 20 tūkstošiem pasažieru, turklāt tas ir reģionā nozīmīgs tūrisma objekts. E.Bērziņš tikšanās laikā uzsvēra, ka bānīša darbības finansējums ir komplicēts jautājumus, taču risināms patlaban sagatavošanā esošā daudzgadu līguma ietvaros starp Satiksmes ministriju un “Latvijas dzelzceļu”. Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” redzējums ir, ka bānītis kā kultūrvēsturiska vērtība ir saglabājams un tā darbība ir jāturpina, taču vienlaikus nedrīkst par tā uzturēšanu likt papildus maksāt citiem infrastruktūras lietotājiem, tādējādi padarot Latvijas tranzīta koridoru mazāk konkurētspējīgu. 

Atjaunos stacijas ēkas jumtu
Alūksnes novada dome jūnija sēdē deputāti lēma par līdzfinansējuma piešķiršanu Alūksnes šaursliežu dzelzceļa stacijas ēkas jumta remontam. Šim mērķim Satiksmes ministrija piešķīrusi 13 526 eiro. Atkarībā no tā, kāda izsludinātajā darbu veikšanas iepirkumā būs gala summa, pašvaldība nodrošinās arī savu līdzfinansējuma daļu. “Mūsu daļa summāri varētu būt tikpat liela, kā jau piešķirtā, vai arī mazāka, atkarībā no iepirkuma rezultāta. Lielāka gan tā nebūs,” skaidro A.Dukulis un piebilst: tiklīdz beigsies iepirkums, uzreiz sāksies darbi. ◆

Kategorijas