Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazliet tuvāk veselības centram

Līga Vīksna

2016. gada 22. jūlijs 00:00

564

Alūksnes novada pašvaldība turpina virzīt ieceri par Alūksnes veselības veicināšanas pakalpojumu centra būvniecību pilsētas centrā – Lujāna drupu teritorijā.

Jautājumu par projektu “Investīciju piesaiste un līdzdalība veselības veicināšanas pakalpojumu centra izveidei Alūksnes pilsētā” šonedēļ skatīja tautsaimniecības un finanšu komitejās. Starp deputātiem raisījās dažādu viedokļu apmaiņa. Šobrīd ir izstrādāta centra ēkas skice, kas jau apstiprināta Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā. Tagad pašvaldība grasās izsludināt iepirkumu centra ēkas tehniskās dokumentācijas izstrādei. Šim mērķim būs nepieciešams liels finansējums – vismaz pusmiljons eiro.

Vajag sabiedrisko
apspriešanu
Deputāts Laimonis Sīpols rosināja rīkot sabiedrisko apspriešanu par iecerēto būvniecību. Deputāts Ainars Melders taujāja, vai iedzīvotājiem pašvaldība publiski ir parādījusi centra skici, un to, kurš nesīs atbildību, ja šis projekts “neaizies”. “Esošā skice ir izstrādāta viesnīcai un masāžas telpām, nevis veselības centram, bet viesnīcai ministrija neakceptēs finansējuma piešķiršanu. Vajag iestrādāt arī to, ka – ja nebūs investora, tad centru neprojektēs,” sacīja A.Melders. Pašvaldības projektu koordinatore Anda Lejasblusa atzina, ka jaunajā Alūksnes novada teritorijas plānojumā Lujāna drupu teritorija ir noteikta kā publiskās apbūves zona, tādēļ publiskā apspriešana nav obligāta.
Tautsaimniecības komitejā domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers skaidroja, ka šobrīd skice netiek popularizēta, jo centra ēkas vizualizācija var mainīties. “Skice tapa, lai izprastu objekta apjomus un iespējas. Tas nebija viegli, jo teritorija atrodas parka ietvaros. Mērķis nav radīt centru tādu, kāds tas attēlots šā brīža skicē – tagad gaidīsim arhitektu idejas gan centra vizualizācijas formām, gan telpu izvietojumam. Un tad diskutēsim ar sabiedrību un uzklausīsim iedzīvotāju viedokļus. Centra būvniecībā joprojām pašvaldības potenciālais sadarbības partneris ir uzņēmējs no Igaunijas. Tiks izstrādāts biznesa plāns. Ministrijā veselības centra ideja ir vairākkārt prezentēta, pašvaldība ir savas kārtis atklājusi un nav slēpusi, ka centrā būs arī naktsmītnes,” klāstīja Dz.Adlers.

Izmaksas – uz pusēm
L.Sīpols pauda, ka veselības centra projekts ir ļoti apjomīgs, pusi tā izmaksu segs Alūksnes novada pašvaldība, otru pusi - uzņēmējs ar savām investīcijām. “Kāda tad būs uzņēmējdarbības forma, kad centrs būs uzbūvēts? Turklāt labā prakse tomēr ir, ka šādu lielu objektu gadījumā rīko publisko apspriešanu,” pauda L.Sīpols. Dz.Adlers atzina – uzņēmējdarbības forma būs ļoti sarežģīta un vēl nav skaidri definēta, līdz ar to potenciālais investors arī vēl nedod skaidru atbildi par vēlmi investēt šāda centra tapšanā. “Paredzēts, ka sākotnēji īpašums – jaunais centrs – piederēs pašvaldībai. Tas radīs problēmas, jo uzņēmējam savas investīcijas būs jāiegulda pašvaldības īpašumā, līdz ar to uzņēmējam ir risks. Alūksnes novada pašvaldība ministrijā ir izteikusi vēlmi, lai atļauj veidot kopīpašumu – šobrīd tāda iespēja nepastāv. Bet pašvaldība radīs priekšrocības, lai pēc centra piecu gadu darbības uzņēmējs varētu atgūt savas investīcijas un atpirkt pašvaldības daļu,” skaidroja Dz.Adlers.

Paredz finansējumu
L.Sīpols atzina – pašvaldība par pusmiljonu eiro gatavos tehnisko projektu, kas ir liela nauda, bet uzņēmējs ne ar ko neriskē, turklāt “jebkurā laikā var nolēkt no vezuma”. Dz.Adlers pauda, ka tās ir nianses, jo, tiklīdz nonāks pie līguma parakstīšanas, visas nianses tikšot atrunātas. “Tuvākā pusgada laikā mums jānokārto juridiskās nianses, jāizsludina izsole centra būvniecībai un jāpiesaista investoru, kurš no tā mirkļa arī uzņemsies atbildību, jo ar viņu tiks noslēgts līgums,” sacīja Dz.Adlers.
Finanšu komitejā nolēma tehniskās dokumentācijas izstrādei paredzēt pašvaldības finansējumu līdz 1,2 miljoniem eiro. Finanšu komitejā deputāti skatīja arī priekšlikumu noteikt, ka projektēšanas līgumu pašvaldība slēdz tikai pēc tam, kad noslēgts līgums ar sadarbības partneri. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis skaidroja – domas par šādu priekšlikumu dalās, tādēļ uz domes jūlija sēdi virzīs divus variantus: esošo priekšlikumu un to, ka projektēšanu tomēr veic jau pirms līguma ar sadarbības partneri noslēgšanas. “Pieņemot lēmumu, ka projektēšanu uzsākam tikai tad, kad noslēgts līgums ar sadarbības partneri, varam būtiski paildzināt kopējo procesa gaitu,” sacīja A.Dukulis. ◆

Kategorijas