Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Brāļu kapu teritorija būs mazāka

Līga Vīksna

2016. gada 22. jūlijs 00:00

10

Alūksnē uzsākta Brāļu kapu teritorijas (pretī Jaunajai pilij) labiekārtošana - esošo piemiņas objektu atjaunošana un piemiņas vietas teritorijas samazināšana.
Darbus finansē Alūksnes novada pašvaldība un Krievijas Federācijas vēstniecība. Darbi notiek pēc Alūksnes novada pašvaldības pasūtītās tehniskās dokumentācijas.
“Apsekojot Brāļu kapu teritoriju secināts, ka galvenais piemineklis, piemiņas plāksnes, atbalsta sienas un kāpnes ir sliktā, piemiņas vietai neatbilstošā vizuālā stāvoklī. Atsevišķi sienas posmi sasvērušies un draud izgāzties, betona flīzes vietām izdrupušas, kāpnes nolietojušās un gājējiem bīstamas. Pašvaldība par saviem līdzekļiem veiks teritorijas labiekārtošanas un atsevišķu daļu demontāžas darbus. Paredzēta esošo augšējo un apakšējo betona atbalstsienu, kas apjož piemiņas vietu, demontāža. Demontēs kāpnes, kas ved no Pils ielas, un kāpņu laukumu, kā arī kāpnes, kas ved no piemiņas vietas lejup, lai šo teritoriju neizmantotu kā caurstaigājamu. Vietās, kur minētie demontāžas darbi būs veikti, zemi piebērs, noplanēs un iesēs zālienu,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Krievijas vēstniecība finansēs un veiks šādus darbus: centrālās betona sienas, uz kuras piestiprinātas piemiņas plāksnes, tīrīšanu, parapetu remontu un piemiņas plākšņu maiņu, galvenā pieminekļa plāksnes maiņu, pieminekļa pamatnes remontu un virsmas tīrīšanu, puķu dobju kopšanu, no parka celiņa (Pētera Buka ielas) pieejošo kāpņu remontu, ietves apmales demontāžu un montāžu (maiņu).
Pašvaldības nosacījums attiecībā uz piemiņas plākšņu maiņu – tās izgatavojamas granītā, saglabājot šobrīd esošo tekstu un vizuālo izskatu, lietojot tikai tādus materiālus, kas jau šobrīd piemiņas vietā izmantoti. ◆

Kategorijas