Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dārzs – sirdsmieram un priekam

Līga Vīksna

2016. gada 29. jūlijs 00:00

3320

Jaunalūksnes pagasta “Kolberģī 34” Sarmīte un Aivars Aizupieši saimnieko kopš 1987.gada. Tad arī iekopts piemājas dārzs un sāktas veidot krāšņās puķu dobes.
Savulaik saņemts arī Jaunalūksnes pagasta padomes pagodinājums par sakoptāko sētu. Pērn Aizupiešu dārzu Alūksnes novada pašvaldība vēlējās izrādīt arī Puķu draugu saieta dalībniekiem, bet ģimenes svinību dēļ no tā atteicās. Sarmīte pieticīgi atzīst, ka neaizraujas ar kādu konkrētu puķu šķirni – visu audzē tikai savam priekam. “Dzīvoklī dzīvot es nevarētu – man vajadzētu dārzu. Savukārt dārzs prom no mājām, piemēram, Kalnadruvās, nav tas – aizbrauc retāk un tikmēr kaut kas jau ir noziedējis!” viņa saka.
Mājas priekšā rotājas rožu dobe. To abiem ar vīru uz 25 gadu kāzu jubileju dāvināja vīra mamma Inta – 25 šķirņu rozes, no katras šķirnes pa diviem stādiem. No tolaik dāvinātajām dažas vēl ir palikušas, citas stādītas vietā pēc izsalšanas. Sarmīte gan atklāj, ka drīzumā iecerējusi rožu dobes apmērus samazināt, līdzās rozēm stādot lilijas, īrisus un tulpes. Rožu dobē šogad vietu radis arī dekoratīvais kāposts – atbilstoši aprakstam, tam vajadzējis izaugt metru garā kātā, bet izstiepies vien aptuveni 20 centimetrus.
Teksts un foto: Līga Vīksna

(Turpinās no 1. lappuses)
Sarmītei Aizupietei ir daudzu šķirņu lilijas, īrisi, tulpes, gladiolas. 1995.gadā bija 93 šķirņu tulpes, gladiolas, šobrīd – mazāk. Sarmīte stāsta, ka austrumu lilijas audzē gan ārā, gan siltumnīcā, kur tām patīk labāk.
Sīpolpuķes Sarmīte iegādājusies no selekcionāriem, bet viņas dārzā aug arī lielveikalos iegādātas puķes, piemēram, rododendrs, kas ļoti krāšņi zied. “Šodien dārzu mīļotājus ir grūti ar kaut ko pārsteigt – pieejams ir viss. Arī mani ir grūti vairs ar kaut ko pārsteigt. Es zināšanas gūstu, lasot žurnālus un literatūru par puķkopību,” saka S.Aizupiete.

Lai “gaiss staigā”
S.Aizupiete stādot ievēro secību: ja viena puķe nozied, vietā uzzied cita. Tā, piemēram, vienā vietā šobrīd kupli zied hortenzija, kurai blakus ir tulpes, kas ziedēja pavasarī. Tulpes paslēpušās arī pie astilbēm un dienziedēm, kas nu sakuplojušas un zied. “Mans princips ir, ka dobē visu šķirņu puķes ir jāstāda pamīšus, nevis vienā vietā, piemēram, tikai tulpes, jo tad ziedu krāšņums priecē viscaur un katrā gadalaikā. Tas nepieciešams arī, lai “gaiss staigā”. Piemēram, ja vienā vietā zied zili īrisi, tad nekur citur tādu nav – ir citas krāsas,” atklāj S.Aizupiete.
Aizupiešu dārzā ir 12 šķirņu dienziedes. Sarmīte atzīst – dienziede ir nekārtīga puķe, bet, ja zied daudz, tad ziedus ver katru dienu. Sarmīte arī pati audzē puķes, bet tikai vasaras un tās, kas aug zemas, piemēram, balzamīnes un agerātus. “Gladiolas katru gadu jāstāda citā vietā – to ievēroju,” saka S.Aizupiete. Šogad gladiolas radušas vietu tā dēvētajā saimniecības dārza pusē, kur aug dārzeņi ģimenes vajadzībām. Sarmīte atklāj, ka arī vīrs Aivars reizēm ravē dārzu, bet ne Sarmītes puķu dobes.

Veido peoniju kolekciju
“Diemžēl manā dārzā ir nejaukā nezāle gārsa. Man nav ieteikumu, kā to apkarot – tikai izravējot. Arī kurmis ir apsēdis dārzu. Esam izlikuši dārzā kurmju atbaidītāju, kas palaikam pīkst, bet visefektīvākā metode ir kurmju izķeršana,” secina S.Aizupiete. 
Puķes pārstādot un dalot, ar stādiem apdāvināti kolēģi, draugi. Sarmīte atklāj, ka vēlētos papildināt peoniju kolekciju – šobrīd viņai ir četru šķirņu peonijas. Pēdējie ziedi, kas rudenī rotā Aizupiešu dārzu, ir dālijas un miķelītes. Vienas no S.Aizupietes mīļākajām puķēm ir trompetlilijas. ◆

Kategorijas