Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazais špicbuks Riko

Diāna Lozko

2016. gada 29. jūlijs 00:00

509

Alūksniete Krista Sniķere šogad absolvējusi 9.klasi Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā. Nu jau gadu viņai ir arī īpašs sunītis – krievu īsspalvainais toiterjers Riko. Lai gan sunītis ir dāvināts brālim Matīsam dzimšanas dienā, visa Sniķeru ģimene rūpējas par Riko un kopīgi ar viņu pavada brīvo laiku.

Prasa uzmanību
Krista stāsta, ka tētis Normunds vienmēr gribējis tieši mazu sunīti, taču mamma Antra tieši pretēji – lielu suni. Galu galā tētis ņēmis virsroku un reiz mājās atvedis pavisam maziņo Riko. “Riko ir ļoti aktīvs. Viņš visu laiku grib spēlēties un prasa arī uzmanību. Riko ir arī ļoti gudrs, viņš klausa, ko viņam saka un sēž mierīgi, ja viņam pasaka sēdēt,” stāsta Krista. Viņa atzīst, ka bieži vien apkārtējie cilvēki Riko jauc ar čivavu, taču, lai arī abi šie sunīši ir maziņi, viņi tomēr nebūt nav vienas un tās pašas šķirnes suņi.
Īsspalvainais toiterjers atgādina miniatūru stirniņu - tam ir garas kājas, spēcīgs ķermenis, garš kakls un maza galviņa ar lielām, stāvošām trīsstūra formas ausīm, mazu purniņu un gudrām, platām acīm. Toiterjers ir mīlošs, inteliģents un uzticams draugs. Kustīgs, izturīgs, bezbailīgs, līdz nāvei uzticīgs savam saimniekam - tieši tā krievu toiterjeru īpašnieki apraksta savus mīluļus.
Krista stāsta, ka mazais šunelis vienmēr gūst arī uzmanību. Cilvēki uz ielas atskatās un grib sunīti samīļot. “Man arī nav nekas pret to. Riko patīk uzmanība, viņš tikai reizēm sakautrējas,” stāsta Krista. Mazais Riko sagādā daudz prieka, taču reiz viņš mājās nokritis no trepēm, radot visai ģimenei uztraukumu par sunīša veselību. “Mazajiem šķirnes suņiem nav nemaz tik izturīga veselība. Par viņiem ir ļoti jārūpējas. Mazajiem sunīšiem ir grūti atrast vēnas un ievadīt zāles,” stāsta Krista. Mazajam Riko, par laimi, kritiens no trepēm izrādījās veiksmīgs un sunītis nesavainojās.

“Cik smuks kaķītis pavadiņā!”
Sniķeru ģimenē ir arī kaķene Ūsa, kura ir diezgan cimperlīga un nevēlas sev blakus nevienu cilvēku. “Reizēm viņa atnāk samīļoties tikai ar Riko. Viņš gan nezina, ko īsti darīt, un jūtas apmulsis,” teic Krista.
Viņa stāsta, ka maldīgs ir uzskats par to, ka šķirnes suņi nav tie mīlīgākie. Daudziem maziem sunīšiem gan nepatīk bērni. Tāpat ļoti svarīga ir labas veselības saglabāšana, tāpēc pie veterinārārsta jāiet gandrīz katru mēnesi uz kādām potēm vai pārbaudēm. “Tiem, kuri grib šādas šķirnes sunīti, es ieteiktu noteikti veltīt šiem sunīšiem daudz uzmanības. Jāņem vērā, ka viņiem nepieciešams arī daudz izskraidīties,” stāsta Krista.
Protams, kā jau maziem sunīšiem gadās, kāds viņus nereti nodēvē par kaķiem. “Arī man reiz tā gadījās. Kāds teica – redz, cik smuks kaķītis pavadiņā! Cilvēks bija iedomājies, ka Riko ir maziņš kaķītis,” teic Krista. Lai arī šķiet, ka mazie sunīši nav drosmīgi, viņi spēj par sevi pastāvēt un arī aizsargā savus saimniekus. Bet pats galvenais jau ir mīlestība, kuru viņi kā jebkurš suns nesavtīgi dod savējiem. ◆

Kategorijas