Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Turpina izzināt apaļā torņa noslēpumus

Diāna Lozko

2016. gada 29. jūlijs 00:00

4

Alūksnes viduslaiku pilī atsākti arheoloģiskās izpētes darbi pils kompleksa dienvidu priekšpils apaļajā tornī. Šobrīd daudzi Pilssalas estrādes apmeklētāji var redzēt vairākus cilvēkus rosāmies arheoloģiskajos darbos.
Trešo gadu tajos iesaista arī Alūksnes novada jauniešus. Arheologs un darbu vadītājs Uldis Kalējs uzsver, ka lielie atklājumi esot vēl tikai priekšā. Jaunieši teritorijā strādās līdz 10.augustam, bet vēlāk darbus turpinās U.Kalēja komanda.

Paplašināts izpētes laukums 
U.Kalējs informē, ka izpētes darbi dienvidu priekšpils apaļajā tornī notikuši jau pērn, bet šogad izpētes laukums ir paplašināts. „Gribam arī pārbaudīt, vai šim tornim ir bijis  pagrabs. Pēc tam varēs pieņemt lēmumu, vai atjaunot torni ar visu pagrabu vai bez tā. Tas būs atkarīgs no arhitekta un pašvaldības,” teic U.Kalējs. Viņš uzsver, ka pašreiz darbos ir atklāts torņa pirmā stāva līmenis, taču šajā līmenī nav daudz vēsturisko datu. „Būtu jārok dziļāk, lai atrastu vairāk liecību. Vēlāk tās jādatē un jāievāc paraugi,” stāsta U.Kalējs. Pašreiz darbos ir jau atsegta mūra konstrukcija, kura varētu būt datējama ar 17.gadsimtu. „Atsegsim arī mūra pamatus, un tad jau varēs pastāstīt ko vairāk,” pauž U.Kalējs.

Tornī - vēsturiska ekspozīcija
Izpētes darbi piesaista arī tos, kuri dodas aplūkot Pilssalas estrādi. „Protams, aprunājamies ar visiem, kuri pienāk un ko jautā. Šogad nav arī bijis tādu neģēļu, kuri nāktu izrakumos ko meklēt,” teic U.Kalējs. Jāuzsver, ka pērn izrakumos uzdarbojušies “interesenti no malas”, jo arheologi atklājuši dažādas pēdas un mazas aizbērtas bedrītes. U.Kalējs gan netic, ka tie varētu būt bērni, jo, visticamāk, šādās vietās uzdarbojas jau zinoši cilvēki ar metāla detektoriem. „Uz dullo rokot, te neko neatradīs,” uzsver arheologs. Lai nezaudētu kādas vēstures liecību daļas, notiek trīskārša darbu pārbaude. Vispirms tiek atsegtas detaļas un veikti izrakumi, pēc tam visa zeme tiek izsijāta un izsijātās zemes kaudzes tiek vēlreiz pārbaudītas ar metāla detektoru. „Plānots torni rekonstruēt un vēlāk tajā izvietot vēsturisku ekspozīciju par viduslaiku pili. Te nāk arī daudzi tūristi - šī būtu piemērota vieta šādai ekspozīcijai. Tieši tāpēc mēs te arī strādājam,” teic U.Kalējs.
Alūksnes viduslaiku pilī arheoloģiskie izrakumi tika sākti jau 2014.gadā. U.Kalēja vadībā pērn atrastas vairākas lodes un būvkeramika. Tika atsegts arī pils iekšpagalma bruģis. ◆

Kategorijas