Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Gundegu” pēdējie mohikāņi

Diāna Lozo

2016. gada 29. jūlijs 00:00

698

Alūksnes un Apes novadu laikraksta “Alūksnes Ziņas” redakcijā vērsās Uldis Meijers, kurš dzīvo Jaunannā dzīvojamajā mājā “Gundegas”. Šī divstāvu māja jau ilgāku laiku ir kritiskā stāvoklī, taču tur joprojām turpina dzīvot vēl divi cilvēki. U.Meijers ir viens no tiem.

Jākaunas vērsties pēc
palīdzības?
Alūksnes novada pašvaldība U.Meijeram ir piedāvājusi dzīvesvietu citā vietā, taču viņš no tās ir atteicies. U.Meijers skaidro, ka viņš savu dzīvokli ir privatizējis un neuzskata, ka mājas sliktā stāvokļa dēļ viņam būtu jādodas dzīvot kur citur. Viņš vēlas cilvēka cienīgus dzīves apstākļus, bet neredz iespēju tos iegūt. “Kad aizgāju par to sūdzēties, mani nogānīja, ka man vispār būtu jākaunas vērsties pēc palīdzības, jo dzīvoklis man būtu jāmeklē pašam,” stāsta U.Meijers.
Viņš arī atzīst, ka saņēmis vēstuli no Alūksnes novada pašvaldības, kurā minēts, ka dzīvokli kādam var piešķirt gadījumos, kad ir notikusi nelaime plūdu, vētras vai tamlīdzīgu apstākļu dēļ. “Mūsu daudzdzīvokļu mājai nekas tāds nav noticis. Tā ir novesta līdz ļoti sliktam stāvoklim. Māja celta 1967.gadā un nekad nav remontēta. Jumts jūk ārā, un neviens neko nekad nav darījis - ne pagasts, ne kāds cits. Šajā mājā tagad dzīvoju tikai es un kāds 75 gadus vecs vīrs. Mēs šajā divstāvu mājā esam divatā. Pats saviem spēkiem uzliktu jumtu, lai ūdens netek uz galvas,” stāsta U.Meijers un uzsver, ka mājā pavisam ir 12 dzīvokļi. Lai arī viena mājas puse jau brūk un sešus dzīvokļus varētu arī neatjaunot, tomēr pārējie seši varētu tikt atjaunoti un tas sagādātu mazāk problēmu. “Par māju ir jācīnās,” pārliecināts U.Meijers.

Atjaunošanai līdzekļus
nepiešķirs
Viņš ir vērsies arī pie Alūksnes novada domes Īpašumu nodaļas vadītāja Ingus Berkuļa, jo dzīvojamo māju “Gundegas”, kā īpašnieks ir Alūksnes novada pašvaldība, apsaimnieko SIA “Alūksnes nami”. Tās valdes loceklis Armands Musts uzsver, ka Alūksnes novada pašvaldība šīs mājas atjaunošanai līdzekļus nepiešķirs. “Šī dzīvojamā ēka ir avārijas stāvoklī, un ēkas īpašnieki paredzējuši to nojaukt. Šobrīd mājā atrodas vēl divas personas, kuras ir brīdinātas par bīstamo situāciju,” stāsta A.Musts.
“No pašvaldības piedāvātās dzīvesvietas U.Meijers ir atteicies. Tā nereti notiek, kad tiek piedāvāti pašvaldību pārziņā esošie dzīvokļi. Vienlaikus meklējam arī variantus Jaunannas pagastā, lai šie cilvēki varētu atrast dzīvesvietu tajā pašā pagastā. Apsaimniekotājam tas nav obligāti jādara, un tas ir piedāvājums, no kura cilvēki var arī atteikties. Cilvēki grib dzīvot vai nu turpat, vai arī tuvumā sev ierastajai videi. Pašvaldības dzīvojamais fonds tomēr ir dažādos pagastos. Daudziem, protams, šādi piedāvājumi nepatīk, jo tādā veidā mainās sociālekonomiskā vide, pie kuras viņi ir pieraduši,” teic A.Musts.
Jāaizmirst par sociālisma laiku
Ja cilvēkus neapmierina pašvaldības piedāvājums, viņiem būtu pašiem jāatrod jauna dzīvesvieta. Šāda kārtība attiecas arī tādos gadījumos, ja māju apsaimnieko SIA “Alūksnes nami” un dzīvoklis ir  privātīpašums, bet dzīvojamā māja kļūtu dzīvošanai nepiemērota. Lai arī var izprast U.Meijeru, A.Musts uzsver, ka ir jāaizmirst par sociālisma laiku. “Var jau saprast, ka cilvēki iedomājas:  apsaimniekotājam viss maksimāli būtu jānodrošina, tomēr arī pašiem cilvēkiem ir jādomā, kā šādas situācijas risināt. Pašvaldība var tikai piedāvāt kādu risinājumu. Sociālisms sen jau ir beidzies, un visiem visu vairs klāt nenes,” teic A.Musts. Viņš arī informē, ka vairākas ģimenes no šīs mājas jau ir veiksmīgi atradušas dzīvesvietu kur citur. ◆

Kategorijas