Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Zied” un atbaida peldētājus

Līga Vīksna

2016. gada 29. jūlijs 00:00

22

Alūksnes ezers arī šovasar sācis “ziedēt” - līdz ar ūdens temperatūras paaugstināšanos veidojušies labvēlīgi apstākļi pastiprinātai aļģu ziedēšanai. Ziedēšana sākās pirms nedēļas – šīs nedēļas otrajā pusē tā ir jau mazāk izteikta. Analīžu rezultāti liecina – ūdens atbilst Ministru Kabineta noteiktajām normām, tomēr katram pašam jāizvērtē, vai doties peldēties.

Pēta no gaisa
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis norāda, ka pastiprināta aļģu ziedēšana uzskatāmi tika novērota jau 22.jūlijā Alūksnes ezera iekšezerā un peldēšanās vietā Melnums.
““Alja” tam pievērsa pastiprinātu uzmanību un 24.jūlijā lūdza uzņēmēja Askolda Zelmeņa palīdzību noteikt aļģu izplatību un apjomus no gaisa ar lidmašīnu, ko viņš arī neliedza. Novērojot Alūksnes ezeru no augšas, tika konstatēts, ka liela daļa aļģu, kas savairojušās ezerā, ar lēno vēja plūsmu no austrumiem, ziemeļaustrumiem  pieskalotas ezera rietumu un dienvidrietumu krastam - krasta joslā no vecā kempinga līdz Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolas krasta joslai, ieskaitot iekšezeru. Līdz ar to aģentūra “Alja” brīdina, ka peldēšanās šajā krasta joslā nav ieteicama.

Pūst un smako
Pagājušās nedēļas nogalē un šīs nedēļas sākumā viskritiskākā situācija bija Melnuma peldēšanās vietā. Tur pieskalotajām aļģēm jau vērojama atmiršana, pūšana, ko pavada izteikta smaka. “Iezīmējas skaidri redzama zilaļģu klātbūtne. Alūksnes ezera iekšezers ir klāts ar ieskalotajām aļģēm visā akvatorijā, tāpēc arī tur peldēšanās vietās Tempļakalna pakājē, peldēšanās vietā “Vējiņi” un Pilssalā ir jāizvērtē atpūta pie ūdens, jo, noritot aļģu pūšanas procesiem, jūtama specifiska smaka. Nedēļas sākumā  vizuāli vistīrākā peldēšanās vieta bija Šūpalas. Nedēļas gaitā, nolīstot lietum un pūšot vējam, situācija mainījās – šobrīd ezers vairs tik ļoti nezied, arī nepatīkamā smaka ir mazinājusies, tādēļ atpūtnieku ezerā netrūkst un arī “Aljas” iznomātās laivas, katamarāni ir pieprasīti,” saka M.Lietuvietis.

Analīzes labas
25.jūlijā SIA “Vitalitas” ievāca kontrolparaugus Alūksnes ezera peldūdeņu kvalitātes noteikšanai. To rezultāti liecina – Alūksnes ezera ūdens kvalitāte atbilst Ministru kabineta noteiktajām normām, lai arī paraugi ņemti dienā, kad ziedēšana bija ļoti izteikta. “Arī Melnumā ņemtās analīzes liecina, ka aļģu koncentrācija ir daudzreiz mazāka, nekā būtu kritiskais punkts. Vakar kopā ar Veselības inspekcijas inspektori izbraucām ezeru – arī viņa sastādīja aktu, kas apliecina: Alūksnes ezerā viss ir kārtībā – var peldēties un darboties,” saka M.Lietuvietis.
SIA “Vitalitas” laboratorijas vadītāja Daina Vērse norāda – no mikrobioloģiskā viedokļa visās peldēšanās vietās ņemto paraugu ūdens atbilst normām. Dažās peldēšanās vietās konstatētas arī zilaļģes. “Lielākā zilaļģu koncentrācija – biezā slānī un lielā platībā - konstatēta Melnumā, mazāk “Vējiņos” un zirgu dzirdinātavā. Savukārt aļģes ar baltām putām bija vecajā kempingā gar krastu, Pilssalā. Vistīrākais ūdens bija Šūpalās – bez aļģu klātbūtnes. Tie ir rezultāti uz nedēļas sākumu, bet šobrīd situācija ir mainījusies, tomēr cilvēkiem pašiem jāizvērtē, vai iet tajā peldēties,” saka D.Vērse. ◆

Kategorijas