Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Krūmiņš startēja Pasaules velo orientēšanās čempionātā

Agita Bērziņa

2016. gada 2. augusts 13:34

208

Orientēšanās kluba "Alūksne - Ape" sportists Edgars Krūmiņš atgriezies no Pasaules velo orientēšanās čempionāts, kas notika visu pagājušo nedēļu Portugālē. Viņam tā bija debija šāda līmeņa sacensībā.

Latvijas orientēšanās federācijas portālā Edgars Krūmiņš raksta:
"Kopumā startu PČ MTBO Portugālē vērtēju kā ļoti vērtīgu pieredzi, kas ir neatsverama tālākajam treniņprocesam, gatavojoties nākošā gada PČ MTBO Lietuvā. Rezultāti, protams, personīgi pašu neapmierina, jo mērķi bija daudz augstāki, taču augstākiem rezultātiem ir jāuzkrāj pieredze startējot tieši augsta ranga sacensībās. Nevienu dienu no oficiālajām PČ distancēm neizdevās ideāls starts, kā arī neizdevās līdz galam attīstīt fizisko ātrumu un izmantot tā iespējas. Kāpēc tā? Atkārtošos vēlreiz – pieredzes trūkums. Objektīvi novērtējot konkurentus, šī brīža personiskais potenciāls ir TOP 10-15. Piemēram, garajā distancē ar kļūdām un ne to plūdenāku izpildījumu tika izcīnīta 35 vieta. Veicot distanci bez kļūdām rezultātu varētu uzlabot par 10 vietām, uz pieredzes rēķina vēl par 10 vietām. Veiksmes faktors var dot vēl 5 vietas. Rezultātā ar šī brīža fizisko kondīciju potenciāls ir apmēram 10 vieta. Lai sāktu domātu vēl par augstākām vietām ir jāuzlabo fiziskā kondīcija. Iepriekšminētos faktorus ir iespējams uzlabot, jautājums tikai cik īsā laikā to varētu izdarīt? Par fizisko kondīciju šaubu nav, nākošajā sezonā būšu krietni spēcīgāks. Kā mērķa sasniegšanas kritērijs būs spēja regulāri ierindoties SEB un VIBUS MTB sacensību seriālu sporta klases TOP 10. Orientēšanās prasmes un pieredze maršrutu izvēlē tiks uzlabotas ar pēc iespējas plašāku dalību MTBO sacensībās un rogainingos ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās. Šogad, septembra izskaņā, ir plānota dalība MTBO PK posmā Lietuvā. Jebkurā gadījumā, manā rīcībā ir gads, lai pēc iespējas labāk sagatavotos nākošā gada PČ Lietuvā.

Kopējais līmenis PČ ir augsts, katra nelielā kļūda ir vairāku vietu zaudējums. TOP 6 brauc praktiski bez kļūdām, vai ar ļoti nelielām. Salīdzināt ar Latvijas mēroga sacensībām ir ļoti grūti, jo līmenis ievērojami atšķiras. Mums ir jāpriecājas un jāgaida katrs kaimiņu valsts dalībnieks, kas ir nolēmis startēt Latbvijas kausa MTBO sacensībās, jo tikai tā ir iespējams salīdzināt savus spēkus ar kaimiņvalstu pārstāvjiem un saprast cik tālu vai tuvu esam nonākuši pasaules Elites MTBO sportistiem. Caur pašu rīkotajiem WRE ranga sacīkstēm kā arī LK posmiem ir pēc iespējas jāpalielina pašmāju sportistu iekšējā konkurence, kā arī cīņa par vietu izlasē. Ir jārod iespēja ar finansiāliem līdzekļiem vecināt lielāku motivāciju iekļūt izlases rindās, kā arī celt tās prestižu. Ja nebūs finansiālās motivācijas, kādā mirklī sporta veida dalībnieku skaits var sarukt vēl vairāk, attiecīgi arī rezultāti PČ.
Novēlu attiecīgām organizācijām rast iespēju pārskatīt finansiālu atbalstu MTBO izlasei ne tikai attiecībā uz dalību PČ, bet arī uz dalību PK posmos. Katram esošajam un topošajam MTBO sporta veida piekritējam novēlu: nepamest iesākto, uzlabot rezultātus, sporta veidam piesaistīt vismaz pa vienu cilvēkam no savu paziņu, draugu vai darba kolēģu loka, kā arī saglabāt ticību, ka tuvākajos gados iekļūšana izlases rindas būs ne tikai ievērojami prestižāka kā tas ir šobrīd, bet arī nozīmēs finansiāli nodrošinātu dalību PČ un iespējams ar atsevišķos PK posmos, kā arī nodrošinātu sportistu attīstību ilgtermiņā - vismaz minimālā apjoma veselības pārbaudes un pamata treniņu procesa organizēšana, piemēram treneris vai konsultants, kas sastāda individuālos treniņplānus un iespēju robežās seko līdzi to izpildei."

Edgars Krūmiņš, sacensību pārskats:
23.07. Portugāles kausa posms 5.vieta;
25.07. PČ sprints 64.vieta;
26.07. PČ masu starts 18.vieta;
27.07. PČ vidējā distance 49.vieta;
29.07. PČ garā distance 35.vieta;
30.07. PČ stafetes OPEN grupa 1.vieta.

Kategorijas