Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tarifa samazinājums – divi eiro

Līga Vīksna

2016. gada 5. augusts 00:00

34

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas organizēto uzklausīšanas sanāksmi par Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrības “Simone” siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu samazināšanas projektu trešdien Alūksnē apmeklēja maz interesentu.

“Simone” regulatoram iesniegusi pieteikumu tarifu samazināt par 2 eiro uz megavatstundu - 55,75 eiro (bez PVN) par megavatstundu.

“Vainīga” optimizācija
“Tarifa izmaiņas rosinātas, jo veikta katlumāju pārbūve un optimizācija. Veikta siltumtrašu pārbūve – no esošajiem 15 kilometriem trašu renovēti 10-11 kilometri. Paaugstināta arī apkures katlu energoefektivitāte, iegādājoties energoefektīvus sūkņus, jaunus siltummaiņus, optimizēti temperatūras grafiki, pielāgojot Alūksnes klimatiskajiem apstākļiem, un veiktas citas saimnieciskas lietas. Tiesa, ir būtiski samazinājies – par 10,9 procentiem - no “Simones” piegādātājiem nodotais siltumenerģijas daudzums, jo ziemas kļūst siltākas un Alūksnē arvien vairāk ir siltinātu ēku. Ļoti būtiski - par 44 procentiem - ir samazinājušās kurināmā izmaksas. Ar malku vai oglēm vairs netiek kurināts, bet gan kurina ar šķeldu, ko iepērk pēc iegūtajām megavatstundām. Būtiska izdevumu sadaļa ir elektrība, kas arī “Simonei” kopš 1.augusta izmaksās dārgāk – gadā tam būs nepieciešami papildus 15 000 eiro,” skaidroja “Simones” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva. Viņš uzsvēra, ka arī nākotnē “Simone” turpinās trašu atjaunošanu, apkures katlu darbības optimizēšanu, tehnoloģiskā procesa uzlabojumus, palielinās karstā ūdens patēriņu starp alūksniešiem un pieslēgs centralizētajai siltumtrasei jaunus objektus.

Ieguvumu nesaskata
Atnākušie iedzīvotāji uzdeva daudz jautājumu. Izskanēja arī viedoklis, ka no 3 procentu tarifa  samazinājuma alūksnieši savos maciņos neko neiegūs – mazāk nekā 3 centus par kvadrātmetru. Iedzīvotājus interesēja, cik lieli šobrīd ir siltuma zudumi trasēs, saņemot atbildi, ka tagad tie ir aptuveni 20 procenti, salīdzinoši iepriekš – pat 45 procenti. Izskanēja jautājums, vai tarifā iekļaus izmaksas, kas “Simonei” būs ar jauno apkures sezonu, kad paši iedzīvotājiem sagatavos un nosūtīs rēķinus par siltumu bez SIA “Alūksnes nami” kā starpnieka palīdzības. M.Kaļva norādīja – tarifā to nav un, ja būs tiešie norēķini, tad nekāda papildu maksa netiks no iedzīvotājiem prasīta.

No malas pērk lētāk
Iedzīvotāji taujāja, kā regulators vērtē to, ka “Simone” kopš 2008.gada iepērk siltumenerģiju arī no malas – no SIA “4 plus”, lai gan pašai “Simonei” ir atbilstoša jauda, lai ar siltumu nodrošinātu visu pilsētu. Regulatora Enerģētikas departamenta Siltumenerģijas nodaļas vadītāja Evija Mūrniece skaidroja, ka iepirktais apjoms veido tikai 7 procentus. “No “4 plus” siltumenerģiju “Simone” iepērk par 27,04 eiro par megavatstundu – tas ir lētāk nekā pašas “Simones” siltuma ražošanas tarifs,” uzsvēra E.Mūrniece. M.Kaļva piebilda, ka “Simone” pilda šā līguma saistības un mērķtiecīgi nevēlas to šobrīd lauzt.
Plānoto tarifa samazinājumu regulators vēl izvērtēs, tas stāsies spēkā tikai pēc tam, kad paziņojums par to būs publicēts “Latvijas Vēstnesī”. ◆

Kategorijas