Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Balvenieša plosts Alūksnei piesaista tūristus

Agita Bērziņa

2016. gada 5. augusts 00:00

1079

Jau piekto gadu alūksniešus un pilsētas viesus pa skaisto Alūksnes ezeru vizina plosts “Kaija” balvenieša Jāņa Kļanska vadībā. Bieži braucienus pa skaisto ezeru bagātina gides Ilonas Riekstiņas vēsturiskais stāstījums un Reiņa Riekstiņa akordeona muzikālais pavadījums.
Plosts ir kļuvis par Alūksnes atpazīstamības zīmi, un pēc brauciena gan paši alūksnieši, gan tūristi nebaidās teikt, ka Alūksne ir skaistākā vieta Latvijā, te dzīvo sirsnīgi un laipni cilvēki, šeit ir tīra un sakopta vide un var justies gluži kā Šveicē!

Kļuvis par Alūksnes patriotu
Kad pirms pieciem gadiem J.Kļanskis, kura ikdienas darbs ir Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnas šoferis Balvos, sāka īstenot ideju par plostu, neviens pat iedomāties nespēja, ka cilvēku interese un atsaucība būs tik liela un plosts kļūs par vienu no tūristu iecienītākajiem objektiem Alūksnē. Sākotnēji Eiropas Savienības finansiāli atbalstītā un J.Kļanska paša rokām celtā plosta ieguldījums tūristu piesaistē Alūksnē ir būtisks. Kapteinis gan neslēpj, ka pirmais gads nebija viegls, taču tagad veicas ļoti labi. “Pirmais gads bija smags. Cilvēki bija sveši un bija grūti iestrādāties. Pateicoties Ilonai, Alūksnē esmu kļuvis par savējo. Man patīk šī vieta un cilvēki. Alūksnes cilvēki ir laipni un atsaucīgi. Alūksnē jūtos labi un tai piederīgs,” teic kapteinis. I.Riekstiņa papildina, ka šo gadu laikā Jānis kļuvis par īstenu šīs vietas patriotu un nevienā situācijā un vietā nepieļauj, ka kāds par Alūksni izteiktos slikti. “Ja sākotnēji tas bija eksperiments Jāņa privātajam biznesam un nebija zināms, vai tas izdosies, tad šobrīd gribas teikt, ka tas ir izdevies un veicas labi. Esam ieguvuši pastāvīgus klientus, piemēram, regulāri pie mums brauc Latvijas lielo tūrisma firmu grupas. Mums ir patiess prieks par alūksniešiem un novada iedzīvotājiem, kuri jau atkārtoti uz plosta svin ģimenes godus,” stāsta I.Riekstiņa.

Iecienīta tikšanās vieta
Plostu iecienījuši ne vien tūristi no Latvijas, bet arī no ārzemēm. Šis gads ir īpaši ražīgs, un ar plostu jau vizinājušies ciemiņi no Taivānas, Jaungvinejas, Jaunzēlandes, Sardīnijas, Portugāles, Norvēģijas, Dienvidāfrikas, Irānas, Saūda Arābijas, Krievijas, Igaunijas, Zviedrijas. “Uz plosta tiek svinēti ģimenes godi – apaļas dzīves un kāzu jubilejas, notiek darba kolektīvu atpūtas braucieni, konferences un izbraukuma sēdes dažādām organizācijām, skolu un augstskolu absolventu salidojumi, vecpuišu un vecmeitu ballītes, svin kāzas un atkāzas. Interesanti, ka uz plosta notiek arī bēru mielasti, kad aizgājēju atceras atbilstoši mūsu puses tradīcijām. Katrs brauciens ir īpašs un citādāks. Vēsture ir viena, bet atmosfēra un cilvēki ir citi, tāpēc jāpielāgojas publikai,” atklāj I.Riekstiņa.
Viņi atzīst, ka uz ezera valda sava pasaule. Īpaši jauka ir krastā esošo ļaužu, laivotāju un plosta viesu sasveicināšanās un sasaukšanās. “Laivotāju, peldētāju un plostotāju attiecības uz ezera ir īpašas. Pieļauju, ka tiem cilvēkiem, ar kuriem uz ezera sasveicināmies, ikdienas gaitās ejot pa ielu, tā arī paejam garām. Esot uz ezera, ārpus komforta zonas, viens ir par visiem un visi par vienu. Uz ezera ir cita kultūra,” saka J.Kļanskis.

Interesanti atgadījumi
Piecu gadu laikā, braucot ar plostu, atgadījies ne viens vien pārsteidzošs atgadījums. Par laimi, glābšanas vestes tā arī šo gadu laikā nav nācies izmantot, taču plosta braucienā pirmajā sezonā izglābts kāds pārgalvīgs peldētājs. “Reiz apzinīga vedējmāte pieteica plostu kāzām un to pieteica arī  tikpat apzinīga jaunā sieva. Tas bija ārkārtīgi interesanti, kad viens otru ved kā uz pārsteigumu – vedēji pāri un pāris vedējus. Savukārt laivu būdas ir Alūksnes ezera vizītkarte. Un nevajag pat ārzemnieku, pietiek ar Latvijas tūristu, lai uz jautājumu, kas ir šīs skaistās, brūnās mājiņas pie jaunā gājēju tilta, kad nākas dzirdēt atbildes - tās ir tualetes vai ģērbtuves peldētājiem, šautuve, kopmītnes vai viesnīca, sociālie dzīvokļi, pirts… Cilvēki to atbild pilnīgā nopietnībā. Tāpat arī dažiem tūristiem šķiet, ka ezerā mīt tādas zivis kā heks, sams, lasis,” teic I.Riekstiņa.
Tūristi vēlētos, lai uz plosta būtu iespēja iegādāties suvenīrus, kafiju, arī citas uzkodas. “Iespējas augt un attīstīties ir. Jāskatās, kas notiek arī krastos. Pašvaldība daudz dara tūrisma attīstībā, un mums attiecīgi jāpielāgojas,” saka R.Riekstiņš.

Veido Alūksnes tēlu
“Plosts ir Jāņa roku darbs, un tas nav nopirkts kādā smalkā veikalā, izsolē vai veidots pasūtījumu cehā. Alūksnes novada tūrisma attīstības vīzijās virmo idejas par kuģiem Alūksnes ezerā, dažkārt piemirstot par balvenieša J.Kļanska ieguldījumu tūristu piesaistē Alūksnē pēdējo piecu gadu laikā. Bet varbūt cita pēdās vieglāk iet? Plosta “Kaija” pakalpojumi ir atvērti sadarbībai vienotā tūrisma attīstības koncepcijā Alūksnē. Ja tiek teikts, ka jāatbalsta vietējais uzņēmējs, tad gribētos, lai atbalstītu arī balvenieti Alūksnē, kurš  jau piekto vasaru veido Alūksnes tēlu. Jānis ir darītājs, ne runātājs,” teic I.Riekstiņa.
Plosta kolektīvs teic paldies par sadarbību, sapratni un atsaucību pašvaldības aģentūrai “Alja”, tūrisma informācijas centram, muzejam “Vides labirints” un Druvim Tomsonam. Alūksnes pilsētas svētkos plosta komanda vēl nepazaudēt un nosargāt Alūksnes vērtības. “Mēs patiešām dzīvojam pasaulē skaistākajā vietā. Dod, Dieviņ, nosargāt šo skaistumu! Skaistumu ne tikai pilsētā un dabā, bet arī skaistumu savās dvēselēs, savos raksturos. Izvērtēt, kā un ko attīstīt pilsētā, jo šobrīd Alūksne ieņem stabilu vietu Latvijas tūrisma piedāvājumā,” kopīgi teic plosta komanda. ◆

Kategorijas