Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzīves skaistākie mirkļi redzami savās atvasēs

Diāna Lozko

2016. gada 5. augusts 00:00

692

Alūksnes pilsētas svētkos ir skaista tradīcija – jaundzimušo sveikšana. Arī šogad ģimenes ar saviem mazuļiem tiks sirsnīgi sveiktas un godinātas. Viena no šīm ģimenēm būs Anda un Lienes Birznieku ģimene, kura savu jaunāko – trešo mīļo brīnumu Paulu Kitiju sagaidīja 3.jūlijā.
2007.gadā Andi ar Lieni iepazīstināja Lienes māsa - abi jau tikšanās sākumā sapratuši, ka gaidāms kas nopietns. Šogad viņu ģimenē ienākusi jau trešā atvase – meitiņa Paula Kitija. Vēl ģimenē ir divi braši puikas: Oskars (4 gadi) un Pēteris (6 gadi).

Bērnus jāizprot
Liene stāsta, ka viena no svarīgākajām lietām bērnu audzināšanā ir saprast, kas bērnam patīk, un nelauzt viņus, cenšoties virzīt citā virzienā. Birznieku ģimene ir iemanījusies arī ļoti labi tikt galā ar daudzu vecāku draudu – datoru. “Dators ne vienmēr ir kas slikts. Mēs ar to gan cīnāmies, gan arī izmantojam. Mēs ar datora palīdzību vienam no bērniem jau iemācījām lasīt un rakstīt. Jau trīs gados dēls prasījās pie datora, bet tam bija vajadzīga parole. Uzrakstījām to uz lapiņas un likām bērnam to ievadīt, lai viņš iemācītos pazīt burtus. Palaikam nomainījām paroles, un tā bērns iemācījās burtiņus. Bērnudārza audzinātāja pat bija pārsteigta, ka mūsu dēls jau prot rakstīt savu vārdu!” stāsta Andis. Dators palīdzējis bērniem iemācīties arī angļu alfabētu un arī pašam Andim apgūt kādus jaunus vārdus.

Brāļi un māsas – neatņemami
Birznieki uzskata - maldīgs ir uzskats, ka ar katru bērnu dzīve kļūst grūtāka. “Gluži pretēji! Grūtāks posms ir, kamēr bērniņš vēl nevar par sevi parūpēties, bet vēlāk kļūst vieglāk. Bērni savā starpā spēlējas, pieskata viens otru, kā arī palīdz. Patiesībā ar vairāk bērniem ir tieši vieglāk,” teic Liene. Vienīgais, kas gan ir grūti - doties kaut kur ceļojumā, jo Andis atzīst, ka viens bērns ir gluži vai izklaide, bet aizbraukt kaut kur ar trīs bērniem ir jau krietni sarežģītāk. “Galvenais, audzinot vairākus bērnus, ir nekādā gadījumā neaizmirst vecākos bērnus. Liekam uz to uzsvaru,” teic Andis. Liene piebilst, ka svarīgi ir arī bērniem izskaidrot, kādas pārmaiņas gaidāmas līdz ar ģimenes pieaugumu. Tagad abi brāļi var būt lepni ar ģimenē ienākušo mazo princesīti. “Brāļi un māsas ir kaut kas neatņemams, un vienmēr esmu gribējis divus vai vairāk bērnus. Ir žēl bērna, kuram nav ne māsu, ne brāļu,” teic Andis. Viņš atzīst, ka pirms bērnu ienākšanas ģimenē nemaz nav pievērsis tik daudz uzmanības tam, cik bērnu ir apkārt. “Viņi bija gluži vai ārpus mana radara,” smej Andis. Tikai pašam kļūstot par tēti, viņš beidzot sācis arī pamanīt uz ielas citus vecākus un bērnus.

Jādomā “ārpus kastītes”
Liene teic, ka nebūt nebažījas par to, vai Alūksnē ir pietiekami daudz jaunās paaudzes. Viņa uzsver, ka Alūksnē bērnu ir daudz un dzimstība ir liela, taču tikai par to vien nevar priecāties. “Ir svarīgi, lai šie bērni arī izaugot šeit paliek. Galvenais ir atrast veidus, kā viņus piesaistīt palikt Alūksnē,” saka  Liene. Ģimene gan atzīst, ka nebūt nenosoda tos, kuri dodas peļņā uz ārzemēm, jo patriotisms ir laba lieta, taču ar to vien ģimeni pabarot nevar. “Mums Alūksnē ļoti patīk, un nevaru iedomāties dzīvot citur, kur nu vēl kādā lielpilsētā. Alūksne ir ļoti skaista un mierīga,” viņi saka. Andis uzsver, ka katram ir jāizsver, kur labāk dzīvot un audzināt savus bērnus, taču nevajadzētu arī baidīties uzņemties riskus. Ir jāizvērtē situācija un savas iespējas. “Vajag domāt “ārpus kastītes”,” atzīst Andis.

Bērni – mūsu nākotne
Birznieku ģimene atzinīgi vērtē Alūksnes novada pašvaldības iniciatīvu Pilsētas svētkos sveikt visjaunākos alūksniešus, jo kas gan cits ir šīs pilsētas nākotne, ja ne mūsu bērni. Paulas Kitijas tēti Andi nereti var redzēt ar fotoaparātu rokās dažādos pasākumos, kuros piedalās Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolas pārstāvji. Viņš strādā Kājnieku skolā par sakarnieku. Fotografēšana Andi aizrauj jau kopš bērnības, jo arī viņa tētim Mārim paticis fotografēt. Noslēpumaino fotomākslu viņam apgūt mācījis arī kāds kaimiņš, un turpat mājās tika izveidota mājas fotoattīstīšanas darbnīca. Līdz ar dienestu armijā hobijs pārauga darba pienākumos un Andim jādokumentē ne tikai pasākumi, bet arī svarīgākā karavīru dzīves daļa – dažādas mācības un nometnes. ◆

Kāpēc tieši Alūksne ir piemērota
pilsēta bērniem?

Birznieku ģimene uzsver, ka Alūksnē ir miers, tāpēc bērnu mierīgi var laist spēlēties. Nav jāuztraucas par intensīvu satiksmi vai cilvēku pūļiem. Alūksnē ir vairāki bērnu spēļu laukumi un vairākas vietas, kur bērni var doties kopā ar vecākiem. Viena no iecienītākajām vietām ir Pilssala - Birznieku ģimene iesaka ikvienam turp aizdoties. It īpaši bērniem patiks tur izveidotais spēļu laukums, kā arī blakus esošā peldvieta. Andis atzīst, ka bērniem Alūksne ir ļoti draudzīga, taču trūkst iespēju tieši vecākiem bērniem. Būtu nepieciešams skeitparks, kā arī pievilkšanās stieņi māju pagalmos. Kāds var teikt, ka tas ir bīstami, bet Andis uzsver: bērniem ir jāiet ārā un jāsporto, jo pretējā gadījumā viņi sēž ilgu laiku pie datora, kas, lai arī ir drošāk, diez vai ir veselīgi. Alūksnē visiem būs, ko darīt, un pilsēta turpina attīstīties, ja arī aktīvās atpūtas iespējas kļūs aizvien pieejamākas.

Kategorijas