Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svētki no otras puses

Loreta Jargane

2016. gada 5. augusts 00:00

1677

Mēs neaizdomājamies par tiem cilvēkiem, kuri pasākumu laikā rūpējas par vizuālo noformējumu, tehnisko darbu, par to, kurš sagādā krēslus un galdus, vai par tiem čaklajiem cilvēkiem, kuri sakopj pilsētu pēc svētku pasākumiem. Tāpēc šiem cilvēkiem laikrakstā sakām lielu paldies un vēlējāmies noskaidrot, kāda ir viņu svētku sajūta un darbu apjoms pilsētas svētkos.

Izglābj grimstošo skatuvi
Jurijs Marinovs, kurš pilsētas svētkos rūpējas par apskaņošanu, atzīst - gatavoties un plānot sāk jau no marta, bet tehniski viss sākas piektdienā astoņos no rīta, kad veic skatuves montāžu, šoreiz pie Kultūras centra, un apskaņošanu. “Un tā līdz pat svētdienas rītam, kad noteikti neviens vēl nedosies prom,” atklāj J.Marinovs. Jurijs atzīst, ka svētku sajūta nav tik aktuāla, jo tomēr tiek strādāts un vairāk tas tiek definēts kā darbs. Viņš neslēpj, ka pēc svētkiem ir arī nogurums, bet patīkams, jo ir padarīts liels darbs un par to ir gandarījums.
“Jā, ir gadījušās arī ķibeles – tās parasti ir saistītas tikai ar laikapstākļiem, kas var traucēt. Ar visu pārējo problēmu nav, jo ir vairāku gadu pieredze un zinām, ko darām,” viņš saka. Jurijs veldzējas atmiņās un pastāsta par svētkiem, kas radījuši vislielākās grūtības. Tie bijuši pilsētas svētki 2013.gadā, kad atklāšanas pasākumi notika pļavā iepretim Jaunajai pilij. “Tie svētki noteikti paliks atmiņā visai ilgi, jo pirms svētkiem nedēļu vai divas lija lietus, bet vietu mainīt vairs nebija iespējams. Tad mums kā tehniskajiem darbiniekiem gāja ļoti grūti, jo pļava bija ļoti mitra, mīksta un skatuve grima - tas viss bija jānovērš! Bet veiksmīgi tikām galā un no kļūdām mācās. Vairāk tādus eksperimentus neviens neveic,” viņš smaidot saka.

Svētdien tiks uz koncertu
Jurijs neslēpj, ka pašam reti izdodas baudīt pilsētas svētku aktivitātes. “Kā kuru gadu. Šogad strādāsim piektdien un sestdien pie Kultūras centra, taču svētdien mūsu kompānija pirmo gadu varēs aiziet uz koncertu Tempļa kalnā, jo šogad atdevām citai kompānijai iespēju apskaņot tur koncertu. Viņiem bija sākusies rutīna un mums arī, tāpēc pienākumus sadalījām,” teic J.Marinovs.
“Pilsētas svētkos novēlu pēc iespējas lielāku apmeklētību, lai arī no citam pilsētām redz, kā mēs protam svinēt svētkus! Esmu apmeklējis svētkus arī citviet - no malas skatoties, mēs neesam ne sliktākie, ne viduvējie. Mums ir labi, kvalitatīvi un plaši svētki. Ir daudz, ko redzēt, piemēram, šogad būs gaismu lāzeršovs virs Alūksnes ezera. Mēs dzīvojam ļoti labā pilsētā – ne visur ir šādas iespējas. Un galvenais – labus laikapstākļus, jo tie ir 95 %, lai pasākums izdotos!” saka J.Marinovs.

Iesaistīti visi 50 darbinieki
Bieži vien mēs priecājamies par sakopto pilsētu svētkos un ar to lepojamies, rādām iebraucējiem, izmantojam iespēju apsēsties uz soliņa svētku laikā un baudīt koncertus. Bet vai mēs aizdomājamies par to, kurš to visu mums nodrošina un kam vajadzētu kādreiz pateikt paldies par darbu, kas šad tad palicis nenovērtēts?
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Spodra” darbu vadītāja Ingrīda Ribozola informē, ka gatavošanās svētkiem sākas jau pavasarī, kad pilsētā ierīko stādījumus, visu kopj un apsaimnieko. Zināmajām svētku vietām tiek pievērsta lielāka uzmanība un, protams, pirms svētkiem vēl jo vairāk. “Pēc plāna tiek domāts par izkārtojumu, tiek sagādāti krēsli, soli. Parasti viss notiek ļoti labi, jo ir laba plānošana. Ja saplāno labi, pēkšņi nesalūst mašīnas vai nesaslimst kāds darbinieks, kas līdz šim nav noticis, tad viss notiek, kā tam jānotiek!” saka I.Ribozola. Viņa atzīst, ka viegli tas viss nav. “Ir grūti. Turklāt gatavošanās procesā iesaistīti visi 50 “Spodras” darbinieki un arī direktors. Patiesībā par puķu stādījumiem un pilsētas svētku koncepciju nākamajam gadam mēs gatavojamies jau iepriekšējā gada oktobrī, jo tad tiek pasūtīti stādi un sēklas, izdomātas krāsas un apkopotas idejas. Piemēram, šogad pilsētas svētkos figurē margrietiņas motīvs, tādēļ puķu dobēs liels akcents ir  balti ziedi un sudraba krāsa, kas simbolizē cildenumu un atklātību. Tā figurē arī Alūksnes novada karogā,” skaidro I. Ribozola.

Sajūta ir, bet svētkus neredz
Svētku dienās, sākot ar 5.augustu, “Spodras” darbiniekiem darbi sākas jau pulksten 11.00, uzstādot visu nepieciešamo – galdus, krēslus. Pulksten 6.00 tas viss tiek novākts, savukārt jau pulksten 7.00 viss tiek pārvests un iekārtota nākamā vieta, lai svētdien no rīta visu novāktu. Tā kā šīs trīs dienas visiem - uzkopšanas meistariem, kravas auto vadītājiem, traktoristiem, palīgstrādniekiem un algotajiem darbiniekiem, kuri neatsaka un iesaistās visos darbos, ir darbu pārpildītas. “Lai viss noritētu labi un skaisti, strādājam no piektdienas pulksten 11.00 līdz svētdienas pulksten 18.00, kamēr novācam visu Tempļa kalnā pēc koncerta,” atklāj I. Ribozola. Viņa uzsver - komanda ir ļoti operatīva un dažādas situācijas tiek atrisinātas laikus. “Ja, piemēram, ir apgāzta atkritumu tvertne, tad sazināmies un tuvāk esošais darbinieks problēmu uzreiz novērš. Svētku sajūta jau ir, bet svētkus neredzam, jo svētkos mums sanāk strādāt krietni intensīvāk,” saka I.Ribozola.
Svētkos pievērš īpašu
uzmanību
Alūksnes pilsētas svētku programmu plāno Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītājas Sanitas Eglītes vadībā, paredzot visas aktivitātes un tehniskās formalitātes. “Tad arī tiek saplānots, kādi galdi nepieciešami, kur tie atradīsies un kurš tos piegādās, uzstādīs un nogādās atpakaļ. Strādā visi – traktoristi, kravas auto šoferi, sētnieki, palīgstrādnieki, pilnīgi visi ir iesaistīti! Nedēļu pirms svētkiem katru rītu kolektīvā tiek pārrunāts, kas vēl jādara, vai varbūt pēkšņi kāds kaut ko nav ieraudzījis nopļaut vai izravēt, varbūt kāds salauzis soliņu. Protams, tas ir ikdienas darbs, bet svētkos tas ir vēl jo vairāk svarīgi, jo vēlamies, lai visiem būtu patīkami, tāpēc cenšamies čakli darboties un visu laikus atrisināt,” teic Ingrīda. ◆

Kategorijas