Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Gada alūksnietis” - Alvits Grīvnieks

Agita Bērziņa

2016. gada 5. augusts 00:00

388

Vizītkarte
Vārds, uzvārds:
Alvits Grīvnieks.
Dzimšanas laiks, vieta: 1958.gada 14.janvāris, Alūksne.
Ģimenes stāvoklis: precējies, sieva Anita, meita Agija.
Izglītība: Malnavas sovhoztehnikumā (tagad Malnavas koledža) apguvis tehniķa – elektriķa profesiju.
Nodarbošanās: SIA “Alvita strūklakas” valdes priekšsēdētājs.
Vaļasprieki: fotografēšana, bezpilota lidaparāti.
Dzīves moto: “Strādāt tā, lai citiem būtu prieks par padarīto darbu. Ja prieka nav - padarītais darbs ir nevērtīgs.”

Pirmo reizi Alūksnes pilsētas svētkos Alūksnes un Apes novadu laikraksts “Alūksnes Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” pasniegs balvu “Gada alūksnietis 2016”. To saņems strūklaku meistars Alvits Grīvnieks, kura veidotās strūklakas priecē cilvēkus kā Alūksnē, tā citās vietās Latvijā. Laikraksta un portāla apbalvojumam strūklaku meistaru ieteica paši portāla lietotāji, uzsverot, ka A.Grīvnieks pelnījis, lai par viņa ieguldījumu vairāku gadu garumā pateiktu paldies.
 “Sabiedrības novērtējums ir pats augstākais novērtējums! Šis balsojums man šķiet ļoti vērtīgs.  Esmu ļoti priecīgs un gandarīts, ka cilvēkiem patīk tas, ko es daru! Savukārt es daru to, kas man patīk! Strūklakas, pirmkārt, ir man hobijs un tikai tad darbs. Es nevaru bez ūdens šļakatām! Un arī cilvēkiem tās sagādā tik daudz prieka!” saka A.Grīvnieks.

Turpina tēta iesākto
Amata prasmes viņš pārņēma no tēva Alberta Grīvnieka, bet pats savu uzņēmu izveidoja pirms nepilniem desmit gadiem. Pirms tam Alvits strādāja uzņēmumā “Rūpe” par elektriķi un gādāja par dziļurbuma sūkņiem. No sava tēva mantotās prasmes un tas, ka viņš bija gan elektriķis, gan santehniķis, ļāva Alvitam uzsākt strūklaku biznesu. “Sākumā tētim tikai palīdzēju, bet, kad pirms 21 gada tēvs devās aizsaulē, viņa darbu pārņēmu pilnībā. Negribējās viņa veikumu atstāt novārtā. Nedarītu es, nedarītu neviens. Viegli nebija, bet, iepriekš kopā strādājot, vajadzīgās zināšanas biju ieguvis. Atceros, ka būtiskais kopīgais darbs ar tēti bija strūklakas izveide Nārai dīķī Jaunās pils parkā, kur izgaismoju vēdekļveida strūklaku. Savukārt pašam pirmais nozīmīgākais veikums bija  2002.gadā abu strūklaku atjaunošana Jaunās pils parkā. Tehniski pats veidoju strūklakas un piešķīru gaismas efektus,” atceras meistars.

Alūksnē jābūt lielākajai strūklakai!
A.Grīvnieka aprūpē Alūksnē ir piecas strūklakas. “Uzstādīšana ir viens, bet katrai strūklakai vajag veikt tehnisko apkopi - atjaunot elementus, notīrīt. Darba ir daudz. Ir grūti izvērtēt, kura strūklaka pašam visvairāk patīk. Šobrīd vērienīgākā ir Madonā. Alūksnē mīļas ir visas. 1985.gadā tētis pats izraka dīķi pie tilta uz Pilssalu un uzstādīja tur strūklaku. Paši stādījām ūdensrozes, kuras apkopjam joprojām. Pēc diviem gadiem tika uzstādīta strūklaka Alūksnes ezerā,” stāsta A.Grīvnieks. Alūksnes novadā vēl ir tikai divas vietas, kur priecē viņa veidotās strūklakas – Kolberģī un Mālupē. Savukārt Latvijā Alvita veidotās strūklakas ir, piemēram, Cēsīs, Siguldā, Jūrmalā, Madonā, Valkā, Salaspilī. Tās ir gan privātmājās, gan atpūtas vietās. Kopskaitā 30. Šogad atklātas piecas jaunas strūklakas, tostarp Lietuvas pilsētā Jonis. Strūklaku meistaram visvairāk sāp sirds par tām vietām, kur strūklakas ātri vien beigušas darboties. “Dažu strūklaku likteni tā arī nezinu. Ir žēl, ka tavs garadarbs tiek nolikts noliktavā. Tādas vietas ir. Acīmredzot finanšu trūkuma dēļ strūklakas noņem,” atzīst meistars. Iespējams, nākamgad Alūksnē tiks izveidota jauna strūklaka, kas būs vērienīgākā, lielākā un skaistākā strūklaka Latvijā. Vai iecere īstenosies, atkarīgs no tā, vai Alūksnes novada pašvaldība, kas jau tagad finansē strūklakas, radīs tam finansējumu. Strūklaku meistaram gribētos, lai paša pilsētā būtu pati grandiozākā strūklaka.

Aicina nepostīt skaistumu
A.Grīvnieks ir sava darba fanāts, tādēļ viņš nežēlo ne savu laiku, ne finanses, lai strūklakas Alūksnē vienmēr darbotos. Alūksnē tās ir visvairāk izlolotas un aprūpētas. Diemžēl arī viņa lolojumi, strūklakas, cieš no huligāniem. “Gribētos aicināt atpūtniekus nekāpt virsū un nelauzt elementus strūklakai ezerā pie Pilssalas tilta. Peldētājiem ir niķis rausties virsū strūklakām, tādējādi salaužot tās. Otra vieta, kur ir visvairāk postījumu, ir Jaunās pils dīķu strūklakas. Ziemas sezonā puišeļi slidinās pa ledus un pie viena šad tad kaut ko arī salauž. Aicinu to nedarīt! Priecāsimies par strūklakām, nevis postīsim tās,” aicina A.Grīvnieks. Tomēr tie ir tikai atsevišķi gadījumi. Ar strūklakām pilsētā lepojas paši alūksnieši, par tām priecājas pilsētas viesi. “Cilvēku prieks un atzinīgie vārdi ir vislabākais novērtējums! Tas man dod gandarījumu un prieku veidot arvien kaut ko jaunu. Arī “ūdens vārti” starp dīķiem tika izveidoti pēc mana ierosinājuma. Bērniem tie ļoti patīk un tiek gaidīti,” saka A.Grīvnieks.

Retas amata prasmes
A.Grīvnieks ir viens no retajiem Latvijā, kurš pats izdomā, kāda izskatīsies strūklaka, izveido to un arī uzstāda. Viņš kopā ar ikvienu strūklaku ir no idejas līdz reālai uzstādīšanai un vēlāk arī pats apkopj tās. “Cilvēku, kuri dara šādu darbu Latvijā, ir maz. Es zinu tikai vēl divus. Lai mans labi iesāktais darbs neaizietu nebūtībā, gribētu sev sekotāju jeb mācekli. Daži ir interesējušies, bet nopietni tam tā arī nav neviens pieķēries. Visa pamatā ir elektriķa izglītība. Tikai tad, ja tāda ir, var sākt domāt kaut ko darīt,” stāsta strūklaku meistars.  A.Grīvnieka lielākais atbalsts un palīgs ir sieva Anita.
Pilsētas svētkos strūklaku meistars visiem vēl līksmi svinēt un priecāties par strūklaku mirdzošajām gaismām! ◆

Vērts zināt!
Alūksnieši var lepoties ar to, ka dzīvo pilsētā, kurā ir piecas strūklakas. Viena no tām darbojas Alūksnes ezerā, divas - pils parka dīķos, kuras ir ar gaismas elementiem, viena - pie Alūksnes ezera un viena - parkā pie Jaunās pils. Jau baronu Fītinghofu laikā pils parkā bija ierīkotas divas strūklakas - apaļā un ovālā, to pamatnes pilsētas parkā ir redzamas vēl šodien. 1974.gadā pēc tēlnieces Rutas Sviles projekta pils parka dīķos atklāja divas strūklakas. 2002.gadā tās tika atjaunotas par labdarības akcijā savāktajiem līdzekļiem un papildinātas ar gaismas efektiem.
           Avots: www.aluksne.lv

Kategorijas