Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izskan jauno vokālistu “Balsis”

Ilze Bogdanova

2010. gada 2. marts 13:08

1819

Piektdien Alūksnes tautas namā norisinājās vokālās mūzikas konkurss “Balsis”. Tajā žūrijas vērtējumam tika nodoti 37 priekšnesumi, ko sniedza solisti, dueti, trio un vokālie ansambļi.

Viskuplāk konkursā bija pārstāvēta Alūksnes pilsētas sākumskola, Bejas pamatskola un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija, kas sniedza vairāk kā piecus vokālos priekšnesumus. Ar vairākiem dalībniekiem uz konkursu ieradās Alūksnes Bērnu un jauniešu centra, Liepnas vidusskolas, Jaunlaicenes, Jaunannas un Ilzenes pamatskolu jaunie vokālisti. Bez viņiem pasākumu kuplināja Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas, Liepnas internātpamatskolas, Mārkalnes, Strautiņu, Trapenes un Ziemeru pamatskolas skolēni.

Dzied par dabas tēmu

Konkursa priekšnesumus vērtēja Alūksnes un Apes novadu skolu koru virsdiriģents Jānis Baltiņš, Alūksnes mūzikas skolas direktore Gunta Boša un mūzikas skolas direktores vietniece Valda Dāvida.

Komentējot konkursā redzēto, J.Baltiņš vērsa pedagogu uzmanību uz nepieciešamību ievērot konkursa nolikumā noteiktās prasības. “Tā nav mūsu kaprīze, bet normāla konkursu prakse,” viņš saka, piebilstot, ka tādā gadījumā žūrijai būtu vieglāk strādāt, bet pedagogiem – lielāka skaidrība par vērtējuma niansēm.

Šogad konkursa dalībniekiem nācās sagatavot trīs dziesmas par dabas tēmu, no kurām divām bija jābūt latviešu tautas dziesmu apdarēm, bet vienai – latviešu komponista oriģināldziesmai. Izpildot vienu dziesmu bez pavadījuma, dalībnieki drīkstēja izmantot mūzikas instrumentus bez noteikta skaņas augstuma.

Augstākais vērtējums – 15 dalībniekiem

Pie šādiem nosacījumiem labāko vērtējumu jeb pirmās pakāpes diplomus solistu grupā saņēma Elīna Aizupe un Santa Kupča no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas (pedagogs Ingrīda Pilskalne), Bejas pamatskolas solisti Artūrs Pūpols, Signe Elīza Stebere un Līva Sloģe (pedagogs Zigmārs Krūmiņš), Arvis Pakalns no Alūksnes pilsētas sākumskolas (pedagogs Sarmīte Līce), Kerija Moda Karpinska no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas (pedagogs Sandra Oto) un Ance Liene Vārtukapteine no Jaunlaicenes pamatskolas (pedagogs Inga Ārste).

Duetu grupā vislabāko sniegumu parādīja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas duets (pedagogs Ingrīda Pilskalne) un Jaunlaicenes pamatskolas duets (pedagogs Inga Ārste), bet ansambļu grupā – Alūksnes pilsētas sākumskolas 5.b klases ansamblis (pedagogs Sarmīte Līce), 1.a klases un 3.b klases ansambļi (pedagogs Ina Pervertailo), Bejas pamatskolas vokālais ansamblis “Elēģija” (pedagogs Zigmārs Krūmiņš), kā arī Alūksnes Bērnu un jauniešu centra vokālais ansamblis “Puķuzirņi” (pedagogs Vita Vērdiņa).

Korekcijas ievieš novadu reforma

Tiesa, neskatoties uz kuplo dalībnieku pulku, uz konkursa nākamo kārtu, kas norisināsies Cēsīs 13.martā, izvirzīti tiks tikai divi solisti un viens vokālais ansamblis. J.Baltiņš skaidro, ka izvirzāmo vokālistu skaitā savas korekcijas ieviesusi novadu reforma: tā kā šobrīd ir 109 novadi, tad konkursa organizatori noteikuši, ka no katra novada drīkst izvirzīt tikai vienu solistu vai kolektīvu. “Mums, protams, gribējās izvirzīt vairāk, bet esam ierobežoti savās iespējās un tur neko nevaram darīt,” viņš saka.

Rezultātā žūrija vienojusies, ka Apes novadu pārstāvēs Kerija Moda Karpinska, bet Alūksnes novadu – Līva Sloģe un Alūksnes Bērnu un jauniešu centra vokālais ansamblis “Puķuzirņi”. “Varbūt šajā gadījumā ieguvēji ir tie novadi, kuros ir mazāk skolu un līdz ar to mazāk pretendentu, bet tā ir tīri valstiska lieta, ko mēs ietekmēt nevaram,” apgalvo J.Baltiņš, aicinot pārējos vokālistus neskumt par palikšu aiz svītras un turpināt muzicēt savējo lokā.

Vairāk foto

Kategorijas