Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Traucē nelikumīgi celtas būves

Agita Bērziņa

2016. gada 12. augusts 06:59

1820

Mājā Valkas ielā 19 ir trīs dzīvokļi, no kuriem viens pieder A.Abakokam. Otrā dzīvokļa īpašnieks ir cilvēks ar īpašām vajadzībām, savukārt trešajam īpašniece mirusi. Mājai pieguļošajā teritorijā ir vairāki šķūņi, no kuriem daži uzcelti patvaļīgi.
Pie tam nav tajā labākajā stāvoklī – gandrīz sabrukuši, bez jumtiem un pilni ar dažādām nekārtīgi samestām sadzīviskām lietām. “Es jau varētu to šķūni nojaukt, bet vai drīkstu tā darīt? Kā ķeršos klāt, tā man pārmetīs sveša īpašuma bojāšanu. Man visi darbi apstājušies un neko nevaru reāli uzsākt. Jau iepriekš ir bijusi slikta pieredze, kad pašvaldība nojauca nelikumīgi uzceltu atpūtas vietu, kura bojāja skatu. To nojauca, bet kašķis izcēlās par aizvestajiem dēļiem. Tos atveda cēlājiem atpakaļ,” atceras A.Abakoks.

Kaimiņi nekopj teritoriju
Meklējot risinājumu, viņš vērsies Alūksnes novada pašvaldības policijā. “Vērsos pašvaldības policijā, bet uz manu zvanu dienas laikā tā arī neviens nereaģēja. Otrā dienā iesniedzu oficiālu iesniegumu, pēc kura saņēmu no pašvaldības policijas zvanu, ka jāvēršas tiesā - policija palīdzēt nevarot. Mani apbēdina tas, ka policija neatbrauca novērtēt situāciju dzīvē. Manuprāt, vajadzēja atbraukt un fiksēt situāciju, lai domātu, kā risināt tālāk,” uzskata A.Abakoks.
Tomēr tā nav vienīgā sāpe, kas neļauj mierīgi dzīvot Abakoku ģimenei. Viņus neapmierina tas, ka pārējie nama iedzīvotāji nekādā veidā neiesaistās apkārtnes sakopšanas darbos – nenoslauka durvju priekšu, nemaz nerunājot par zāles pļaušanu. “Saprotu, ka invalīds pats to nevar izdarīt, bet viņam ir aprūpētāji, kuri to varētu izdarīt. Viņi taču par to saņem naudu. Arī no šī cilvēka tuvinieka, kurš te dzīvo, saņēmu atbildi, ka neko nedarīs: lai pļaujot pašvaldība. Darīt neko negrib, bet pabalstus prasīt ir naski. Tā ir liela bezkaunība, un visam ir savas robežas,” saka A.Abakoks.

Jāvēršas būvvaldē
Alūksnes novada pašvaldībā noskaidrojām, ka A.Abakoks ir vērsies būvvaldē ar vēlmi būvēt saimniecības ēku uz viņa īpašumā esoša zemesgabala. “Tā kā projekta risinājums paredz būvi celt uz robežas ar blakus esošo zemesgabalu, nepieciešams saņemt saskaņojumus no zemesgabala Valkas ielā 19, Alūksnē, ēku un zemes kopīpašniekiem. Saskaņā ar Valsts zemes dienests kadastra informāciju, uz šī zemesgabala atrodas dzīvojamā ēka un divas palīgēkas. Būve - kūts nav reģistrēta zemesgrāmatā un nav tikusi nodota privatizācijai. Būvinspektore apsekojusi minēto zemesgabalu un secinājusi, ka šī būve ir sagruvusi un nojaucama, par ko klātienē informējusi Abakoka kungu. Neskaidrību gadījumā jāvēršas būvvaldē. Avīze šādas problēmas atrisināt nevar,” skaidro pašvaldības Īpašuma nodaļas zemes ierīkotāja Inese Randa. ◆

Kategorijas