Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kritiski - 18 balkoni

Agita Bērziņa

2016. gada 12. augusts 00:00

372

Alūksnē 18 balkonus nav ieteicams ekspluatēt un tiem nepieciešams steidzams remonts – tāds ir SIA “Būvkonsultants” atzinums pēc 166 balkonu apsekošanas septiņās “Alūksnes namu” apsaimniekošanā esošās daudzdzīvokļu mājās. Vienu balkonu nedrīkst izmantot, jo tas atrodas zem kāda no bīstamajiem, savukārt vēl 40 balkoniem jāveic remonts un to ekspluatācija nav ieteicama.

SIA “Alūksnes nami” būvdarbu vadītāja palīgs Uldis Bumburs stāsta, ka kritiskākajā situācijā ir balkoni ēkās Helēnas ielā 28 un Torņa ielā 15. “18 balkonus nav ieteicams ekspluatēt, un nepieciešama steidzama rīcība. Kādi būs veicamie darbi – saglabāšana un atjaunošana vai tomēr demontāža, vēl jālemj. 40 balkoniem darbi jāveic tuvākā gada vai divu laikā. Ja tas netiks darīts, tos var piemeklēt tāds pats liktenis kā minētos 18. 60 balkoniem uzlabojumi jāveic trīs četru gadu laikā. Ir arī balkoni labā stāvoklī, kuriem no konstrukcijas viedokļa vispār nevajag veikt uzlabojumus, ja nu vienīgi vizuāli tos uzlabot,” skaidro U.Bumburs. Ja laika apstākļi ļaus un dzīvokļu īpašnieku kopums spēs vienoties par kādiem konkrētiem darbiem, tos varētu uzsākt jau šogad.

Ejamais ceļš - garš
Pirms ķerties pie labošanas darbiem, jāizstrādā būvprojekts, kas nozīmē, ka ejamais ceļš būs garš. Kopā ar arhitektiem tiks meklēti labākie risinājumi, lai nebojātu ēkas kopējo skatu. “Tur, kur balkoni ir viskritiskākajā stāvoklī, īpašniekus jau esam rakstiski informējuši un brīdinājuši. Ļausim cilvēkiem apdomāties un pēc mēneša spersim nākamo soli – lūgsim būvfirmām izteikt piedāvājumus remontam. Tad īpašnieki precīzi redzēs, ko plānots darīt un cik tas izmaksā. Tālākas darbības sekos. Tā noteikti nebūs bijusi tikai tukša runāšana un bezjēdzīga darbošanās. Ja esam sākuši, tad iesim uz priekšu,” stāsta “Alūksnes namu” valdes loceklis Armands Musts. Pagaidām “Alūksnes namos” neviens nav vērsies ar pretenzijām vai jautājumiem par balkonu apsekošanu.

Kopīpašums – kopīgs īpašums
“Lai arī mājām uzkrātā nauda nav tik liela, mums jāizslēdz riska iespēja, lai nenotiktu kāda nelaime. Ja kaut kas notiks, atbildīgs būs pārvaldnieks. Tagad mums ir juridiski saistošs dokuments, ko varam izmantot sarunās ar cilvēkiem. Tas nav mūsu izdomājums, ka balkoni jāremontē, tā ir reāla nepieciešamība, ko apstiprina dokumentācija. Balkoni ir kopīpašums, tādēļ par to remontu jāmaksā visiem iedzīvotājiem. Pieļauju, ka diskusijas iedzīvotāju starpā būs. Ne visiem dzīvokļiem ir balkoni, tāpēc būs jautājumi, kāpēc jāmaksā visiem. Ir jāsaprot, ka tiem, kuriem nav balkonu, ir citas bēdas. Piemēram, tikai 1.stāvā dzīvojošajiem ir aktuāli siltināt grīdas, kas savukārt nav saistoši citiem dzīvokļiem. Kopīgi jālemj par kopīpašumu,” saka A.Musts.

Izmaksas - sākot no 800 eiro
Atsevišķās vietās tiks izvietotas norādes, ka atrasties balkonu tuvumā un iet zem tiem ir bīstami, kā arī šīs vietas tiks norobežotas ar lentēm vai kā citādāk. “Cilvēki ir informēti, un pašiem jābūt atbildīgiem. Nevajadzētu uz sliktā stāvoklī esošiem balkoniem izkārt veļu vai novietot bērnu ratiņus ar bērnu. Cilvēkiem jābūt izpratnei par lietām, kas saistītas ar viņu pašu drošību. Ir skaidrs, ka ejamais ceļš nebūs viegls. Zinot tirgus situāciju, esošo balkonu remonts varētu izmaksāt no 800 līdz 1500 eiro. Taču pieļauju, ka kritiskākajā situācijā esošajiem balkoniem tas varētu izmaksāt vēl vairāk. Protams, dzīvokļa īpašnieks pats var izvēlēties būvkomersantu, kurš ir tiesīgs veikt šādus darbus, varam sadarboties, bet nekādu pašdarbību nepieļausim. Tas tomēr ir risks, un mēs esam atbildīgi,” saka A.Musts. Pastāv variants balkonus demontēt un veidot “franču” tipa balkonus, bet par to, vai tas ir piemērots risinājums, jālemj ne tikai dzīvokļu īpašniekiem, bet arī arhitektiem.

Nedrošas arī lodžijas
Lai gan šobrīd galvenokārt tiek akcentēta balkonu drošība, nedrīkst aizmirst arī par lodžijām. Diemžēl par to vizuālo izskatu un drošību domā katrs dzīvokļa īpašnieks pats un arī veic nepieciešamos darbus. “Lodžiju darbiem arī jābūt saskaņotiem būvvaldē atbilstoši projektam. Pie tam, jāpievērš uzmanība, lai risinājums “nelēktu” ārā no kopējā konteksta. Ja īpašnieki nolemj, ka kādai mājai jāveido slēgta tipa lodžijas, tad tas būtu jādara visiem vienādi. Ir mājas, kuras šogad jau ļoti veiksmīgi labojušas lodžijas. Esam arī paši šos darbus darījuši,” teic A.Musts. ◆

Kategorijas