Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pilsētas svētki – sajūtu svētki!

Agita Bērziņa

2016. gada 12. augusts 06:58

322

Šogad Apes pilsētas svētki “Apei – 88” no 26. līdz 28.augustam tiks izdzīvoti izglītības zīmē ar galveno motīvu “Mans Skolas ielas stāsts”. Svētkus Ape svinēs, atzīmējot gan Dāvja Ozoliņa 160.jubileju, barona Delviga 165.jubileju, gan izpētot Apes arodskolas vēsturi un tās cilvēkus un izzinot Skolas ielu. Tā ir nozīmīgākā Apes pilsētas iela, bagāta ar senu vēsturi un stāstiem.
“Apes pilsētas svētki ir sajūtu svētki, un katru gadu šīs sajūtas ir citas. Sajūtu svētki tie ir tādēļ, ka Apes pilsēta šogad svin 88 gadus. Tās ir divas lielas bezgalības zīmes, un gribas domāt, ka tās simbolizē šeit dzīvojošo vai atbraukušo viesu bezgalīgu mīlestību un cieņu savai pilsētai,” stāsta Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre.

Koncertēs novadniece Inese Ērmane
I.Sāre uzsver - plānojot svētkus, paši iedzīvotāji izteica iniciatīvu, ka svētkos vajadzētu godināt arodskolu. “Savukārt no manas puses bija ideja svētkus svinēt Skolas ielā. Skolas iela ir Apes galvenā iela, bet līdz šim bija palikusi bez svētkiem. Šis gads šķita ļoti piemērots, jo iela piedzīvojusi rekonstrukciju. Izvēloties svinību ielu, vienmēr meklējam interesanto un saistošo, kas ar šo ielu saistās. Skolas ielā tas ir barons Delvigs, kuram aprit 165 gadi un kurš ir pašos sākumos šo ceļu izveidojis, lai zemnieki ar saviem zirgiem varētu vest uz dzelzceļu produktus, graudus, būvmateriālus. Viņš iestādīja arī ozolu aleju, kura savu mūžu diemžēl jau ir nodzīvojusi. Pieminot Delvigu, gribam šos astoņus palikušos ozolus ietērpt svētku rotā,” saka I.Sāre. Skolas iela ir bagāta arī ar skolām, jo tur atradušās trīs skolas, piemēram, tagadējā tautas nama vietā bijusi lauksaimniecības skola, arodskola un Skolas ielā 3 - skola, kura jau tolaik nesa Dāvja Ozoliņa vārdu.
Svētki Apē sāksies piektdien, 26.augustā, ar Skolas ielas ietērpšanu svētku rotā. Ikviens kopā ar Apes floristēm tiek aicināts pielikt savu artavu, lai sapostu ielu un izrotātu Delviga laikā iestādītos ozolus. Svētku turpinājumā Apes baznīcā notiks svētbrīdis, bet vēlāk pie Apes tautas nama skaistu koncertu sniegs novadniece Inese Ērmane un mūziķis Andris Ērglis. Romantiskajā vakara koncertā “Nāc blakus” tiks izpildītas dziesmas no I.Ērmanes jaunā albuma un skaistākās dziesmas no A.Ērgļa repertuāra. I.Sāre aicina omulīgākam vakaram līdzi ņemt deķīti vai pledu. Vakara turpinājumā būs iespēja baudīt pilsētas romantiku sveču gaismā labas mūzikas pavadībā.
Tiksies bijušajā arodskolā
Sestdien Apes pilsētas svētku rīts sāksies Apes arodskolā ar pasākumu “Iet pa dzīvi un satikties”. Tiks izdzīvoti arodskolas vēstures nozīmīgākie mirkļi, to papildinot ar Apes amatierkolektīvu piedalīšanos, kuri toreiz, arodskolas darbības laikā, bija neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Apē dzīvojošie arodskolas darbinieki aicina bijušos darbiniekus, absolventus uz šo svētku mirkli, uz tikšanos, lai kopīgi atminētos un izstāstītu savus skolas stāstus. I.Sāre aicina mudināt savus kolēģus, kursabiedrus, skolasbiedrus atnākt uz šo pasākumu, lai tas izdotos atmiņām bagāts un piepildīts. Pusdienlaikā Apes iedzīvotāji, ciemiņi dosies arodu parādē. “Šī ir tā reize, kad ikviens no mums var piedalīties parādē – gan ar bijušās arodskolas traktortehniku, kombainiem un citiem transportlīdzekļiem, kas saistāmi ar Apes arodskolu un tās pastāvēšanas laiku, gan mūsdienu autoparkiem, kas pieder tās absolventiem. Aicinām piedalīties arī mediķus, pansionāta darbiniekus, kuri daudzus gadus ir mērojuši ceļu uz darbu, ejot tieši pa šo ielu. Aicinām visus piedalīties šajā gājienā, lai dejojot, muzicējot, smejoties, priecājoties un atceroties ienestu rosību un prieku pilsētā. Īpaši aicinām visus iedzīvotājus, kuri dzīvo Skolas ielā un ikdienā pārvietojas pa šo ielu. Parāde sāksies no Apes arodskolas teritorijas (Apes zīmes) virzienā uz pilsētas centru, pulcēšanās parādei - pulksten 12.00 uz “Zīļu” ceļa,” saka I.Sāre.
Sveiks 28 jaundzimušos
Svētku turpinājumā uzmanību veltīs mazākajai paaudzei. Apes tautas nama bērnu un jauniešu vokālā grupa un tautisko deju kolektīvs “Nebēdnieki” ir sagatavojuši īpašu sveicienu, muzikālu izrādīti “Bizbizmāsiņa”, kam tradicionāli sekos Apes novada mazo iedzīvotāju sveikšana. Tie būs 28 bērni gan no Gaujienas, Trapenes, Virešiem, gan no Apes, kuri gada laikā no iepriekšējiem pilsētas svētkiem līdz šiem svētkiem ir piepulcējušies Apes novadam. Pēc sirsnīgajiem svētkiem mazie novadnieki varēs piedalīties jau otrajos mazuļu rāpošanas svētkos.
“Tā kā Dāvim Ozoliņam svētku laikā aprit 160 gadi, tad pie mums ciemos brauks viņa mazmeita, jūrmalniece Laila Ozoliņa. Viņa ar saviem domubiedriem – folkloras kopu “Mare” ir sagatavojusi koncertprogrammu tikai ar Ozoliņtēva savāktajām tautasdziesmām, kuras apkopojusi mūsu skolotāja Rasma Harju savā grāmatā “Ar Dāvja Ozoliņa vārdu”,” stāsta I.Sāre.

Degustēs kūkas
Svētkos notiks Apes novada kūku cepēju kūku degustācija “Mummas beķereja”. Ikviens svētku apmeklētājs varēs nogaršot kādu gabaliņu svētku kūkas, parunāties ar novada kūku cepējām, dalīties receptēs, kā arī apskatīties kūku kastīšu formas, kuras gadu laikā ir sakrājušas dažnedažādus stāstus. Šai svētku aktivitātei izvēlēta īpaša vieta.
“Skolas ielā 3 dzīvoja izcila kūku cepēja Maiga Sāre, kura apeniešiem uz svētkiem cepa kūkas pat naktīs. Vietā, kur viņa dzīvoja, izveidosim beķereju, kurā visu dienu varēs baudīt dažādus gardumus. Esam uzrunājuši vairāk nekā sešas Apes kūku cepējas, kā arī aicinām pievienoties cepējas no novada, lai rādītu, lepotos un dotu nogaršot. Mumma uz mums noraugās no debesu maliņas, tādēļ mums ir jāmeklē kāds cits savas kūkas cepējs. Mumma ir mana vecmāmiņa, un mēs visi viņu zinām kā mummu” saka I.Sāre.

“Prāta laboratorijai” -
svētku spēle
Erudīcijas spēles “Prāta laboratorija” rīkotāji svētkiem veltīs vasaras spēli, kas notiks brīvā dabā. Dalības maksa īpašajā vasaras spēlē ir 8 eiro no komandas, un savāktie līdzekļi tiks ziedoti Alūksnes un Apes novada fonda akcijai “Vietrādis Apē”. Izgaismots vietrādis, kurš rādītu attālumu līdz Rīgai, Tartu un Pleskavai, būs mūsu visu dāvana Latvijas simtgadei. Pasākumā aicināti piedalīties visi interesenti – gan tie, kuri spēli iecienīja jau iepriekšējā sezonā, gan arī jaunizveidotas komandas 2-5 dalībnieku sastāvā. Dalībniekiem lūgums iepriekš reģistrēties, sūtot pieteikumus uz e-pastu “prata.laboratorija@gmail.com”.

Koncerta vietā - teātra izrāde
Šogad nekas nenotiks estrādē, bet visi notikumi centrēti tikai Skolas ielā. Atšķirībā no citiem gadiem, šogad nebūs liela, grandioza koncerta, bet tā vietā visi tiek aicināti uz teātra kluba “Austrumu robeža” jautru muzikālu izrādi “Salidojums”. Lai radītu draudzīgu atmosfēru, skatītāju vietas iekārtotas pie omulīgiem galdiņiem. Līksmot un priecāties varēs turpināt svētku ballē kopā ar grupu “Nakts ekspresis”. I.Sāre aicina izlasīt svētku afišu, jo līdztekus lielākajām aktivitātēm, protams, ir arī daudzas citas. Būs izjādes ar zirgiem, vizināšanās ar elektromobili, iespēja vadīt “Redrift” elektrovadāmās mašīnas, varēs piedalīties Jaunlaicenes muižas muzeja interesantajās nodarbībās un iesaistīties citās aktivitātēs.

Atklās E.Zālītes skulptūru
Svētdien nozīmīgākie notikumi būs kapusvētki Apes Pilsētas kapos un Apes Meža kapos, bet pirms tam tiks atklāta Elīnas Zālītes atjaunotā skulptūra. “Tas ir mums nozīmīgs notikums, un mēs sakām paldies visiem ziedotājiem, kuri mums palīdzēja šo mērķi īstenot! Vairāku gadu darbu pūliņi ir vainagojušies panākumiem, un svētkos atklāsim šo jauno skulptūru,” teic I.Sāre.
Apes pilsētas svētku aktivitātēm Apes novada dome paredzējusi 8000 eiro. “Svētki ir kā dāvana Apes pilsētas iedzīvotājiem un viesiem, tādēļ vienīgais maksas pasākums ir teātra izrāde. Visas citas aktivitātes ir par brīvu. Svētki nebūs īpaši grandiozi, bet veidosim tos mīļus, sirsnīgus un dosim cilvēkiem iespēju atpūsties,” atklāj I.Sāre. ◆

Kategorijas