Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Osteoporozes pacientiem jāievēro īpaša piesardzība

2010. gada 1. marts 10:30

507

Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija (LOPIA) brīdina, ka sācies viens no bīstamākajiem gada brīžiem, jo uz ielām esošais ledus ir pārklājies ar ūdens kārtiņu, padarot to īpaši slidenu. LOPIA aicina ikvienu osteoporozes pacientu būt ārkārtīgi piesardzīgam un bez atbalsta (pavadošais cilvēks, spieķītis u.c.) ārpus mājas doties pēc iespējas reti, vai ļoti lēnām un uzmanīgi.

Osteoporoze ir trauslo kaulu slimība, kas padara kaulu struktūru porainu un viegli lūstošu. Pat niecīgs kritiens osteoporozes pacientam var būt kaulu lūzuma iemesls. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas, plaukstas pamatnes un mugurkaula skriemeļu lūzumi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests apliecinājis, ka pēdējās dienās visvairāk traumas guvušas sievietes, turklāt lielākā daļa no viņām bijušas vecumā no 50 līdz 83 gadiem. Galvenokārt slideno ielu upuri guvuši kāju vai pēdu lūzumus, dažiem bija roku lūzumi un plecu traumas, bijuši arī atsevišķi gadījumi, kad cilvēki guvuši galvas smadzeņu satricinājumu.

„Kad man tika konstatēta smaga osteoporoze, ārsts teica, ka jāstaigā kā jēlai olai - vispirms jāpaskatās, kur liksi kāju, tad jāpačamda un jāpārbauda ar kāju virsma, un tikai tad jāliek stingri kāja pie zemes. Un tad kārta otrai kājai. Soli pa solim, metru aiz metra, visur izmantojot margas un līstes, lai papildus pieturētos un saglabātu līdzsvaru. Skan smieklīgi, bet ne tad, kad sāpes liecina, ka pat klupiens vai kritiens var atņemt spēju pārvietoties. Ar laiku uzmanīga pārvietošanās ir kļuvusi par ieradumu, jo ielas joprojām ir slidenas, grumbuļainas, uz trepēm vai virtuvē bieži gadās kas izbiris vai izlijis, kas tā vien gaida, lai uzkāpjam un paslīdam. Osteoporozes pacientam gribi negribi jākļūst par drošas pārvietošanās speciālistu”, savu pieredzi atklāj Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas prezidente Inese Ērgle.

Osteoporozes izraisīts lūzums skar katru 3. sievieti un katru 5.vīrieti pēc 50 gadu vecuma un tā ir skarba realitāte, ko, laicīgi atklājot, ir iespējams novērst., gan ar laicīgu osteoporozes profilaksi, gan specifisku ārstēšanu, ja slimības diagnoze ir noteikta.

Agrāk tiešām nebija iespēju ārstēt osteoporozi, bet mūsdienās ir pieejami efektīvi specifiskie medikamenti osteoporozes ārstēšanai, to skaitā tādi, kuri satur arī osteoporozes pacientam tik svarīgo D vitamīnu. Osteoporozes ārstēšanas galvenais uzdevums ir samazināt kaulu masas zudumu, tādejādi novēršot lūzumus pacientiem, kuriem to vēl nav. Pacientiem, kuriem jau ir lūzumi, ārstēšanas mērķis ir aizkavēt turpmākos iespējamos lūzumus un samazināt lūzumu risku nākotnē, kā arī. samazināt sāpes un ar lūzumiem saistītos kustību ierobežojumus.

Kategorijas