Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lietavas pārbauda kartupeļu un graudu audzētājus

Agita Bērziņa

2016. gada 19. augusts 00:00

174

Lielais karstums vasaras sākumā un mitrums vasaras turpinājumā ir nelabvēlīgs arī Alūksnes un Apes novada zemniekiem. Laika apstākļu dēļ kartupeļiem veidojas lakstu puve, savukārt graudus lietus dēļ nevar nokult.
Apes pagasta zemnieku saimniecība “Vosukalni” nodarbojas ar graudaugu un kartupeļu audzēšanu. Saimniecības īpašnieks Guntars Purakalns atzīst – lietus negatīvi ietekmē gan kartupeļu, gan graudu ražu. “Nav nekā iepriecinoša. Skats ir stipri bēdīgs. Jau pavasarī viens kartupeļu lauks cieta no salnām, taču pārējos laukos tagad ļoti strauji attīstās lakstu puve. Principā trīs dienu laikā pazuda laksti. Līdz ar to raža būs stipri mazāka,” stāsta G.Purakalns.

Graudi - tikai lopbarībai
“Vosukalnos” kartupeļus audzē bez ķimikālijām, tāpēc miglošana, kas varētu pasargāt kartupeļus, nenotika. “Pret slimībām jākaro laikus. Ja būtu gribējuši miglot ar ķīmiju, tad tas būtu bijis jādara iepriekš, pirms Jāņiem. Ja esi paredzējis, ka iztiksi bez ķīmijas un audzēsi bioloģiski labvēlīgākus kartupeļus, tad lakstu puve dara to, ko spēj izdarīt. Situācija ir bēdīga. Izskatās, ka raža nebūs īpaši liela. Tās varētu būt apmēram desmit tonnas kartupeļu. Ļoti daudz ir smalku kartupeļu, kuri lakstu puves dēļ nepieaugs. Viss process ir apstājies, jo nav lapu un fotosintēze nenotiek. Savukārt lielā sausuma ietekmē, pēc kā strauji sekoja mitrums, kartupeļi ir saplaisājuši,” stāsta saimnieks. Kartupeļu ražu parasti saimniecībā novāc septembrī, kad novākti graudi un pabeigta kviešu sēja, taču šogad šie darbi aizkavējušies.
“Zemniekiem šis ir ļoti slikts gads. Jau ziema bija nelabvēlīga un izsala rapsis, savukārt ziemāji mīkstākā un kūdrainākā zemē nepārziemoja. Ziemāju briešanas brīdī, kad veidojas graudu skaits un vārpas, pusotru mēnesi nebija lietus. Uz nopietnu ražu šogad nevaram cerēt,” saka G.Purakalns. Viņš spriež, ka tik slikta vasara zemkopjiem nav bijusi vismaz “padsmit” gadus. “Kvieši un rudzi nebūs pārtikai, bet tikai lopbarībai, mieži arī ir ļoti smalki. Ražas nebūs, arī cenas nav. Zemniekiem šis ir nopietns pārbaudījumu gads. Pārbauda tos, kuri spēs izturēt,” secina viņš.
Raža paliks uz lauka
Arī Mālupes pagasta zemnieku saimniecības “Kadiķi M.A.” īpašnieks Mārtiņš Augstkalnietis teic, ka tik slikta vasara sen nav bijusi. “Viss sākās ar 37 dienām bez lietus - nenolija neviena pile! Tas nogrāva ražu - izkaltēja pļavas un graudu tīrumus, vietām kalniņos pat izdega. Savukārt tagad ir lietus radītās problēmas. Siena laiku nevar sākt, tāpat arī ražu novākt. Pielijis tā, ka nevar uz lauka uzbraukt. Sausākās vietās mēģinām kaut ko darīt, bet situācija ir bēdīga. Risinājuma nav – viss ir tā Dieva Kunga varā un atliek vien gaidīt. Man katra diena sākas ar laika prognozes apskatu. Solīt jau sola labu laiku, bet arvien tik atliek. Zemgalē zemnieki ir jau trešdaļu lauku nokūluši, bet Kurzemē – pāri pusei. Kā zvanu zemniekiem no tās puses, tā kuļ. Mēs nekā! Kaut kāds murgs šogad! Raža ir laba, bet paņemt nevar! Droši vien lietus to arī samaitās un nemaz nenovāksim. Dzīvojam ar cerību un mostamies ar cerību,” saka M.Augstkalnietis.

Kartupeļiem - lakstu puve
Arī Alūksnes tirgū sastaptie un uzrunātie zemnieki atzina, ka vasara nav labvēlīga un kartupeļi cieš no lakstu puves. Viņi gan akcentēja vēl kādu problēmu – Alūksnē ir atlicis pavisam maz cilvēku, līdz ar to nav viņu audzēto dārzeņu pircēju. “Visus kartupeļu noraku tieši lakstu puves dēļ. Tas bija vienīgais, ko varēju darīt, jo kartupeļus nemēdzu miglot. Apjomi nav tik lieli, lai to darītu. Arī paša slinkums pie vainas. Kartupeļus pirmo reizi kastītēs stādīju 5.martā, sadiedzētus aprīļa vidū stādīju tīrumā. Tad līdz Jāņiem bija jau izauguši un lakstu puve neskāra,” stāsta Jānis Blūms.
Savukārt jaunlaicenietim Uldim Āboliņam kartupeļi nosala. “Agrajiem kartupeļiem lakstu puve nekaitēja. Tos paguvām līdz Jāņiem novākt. Vēlajiem gan kaitē. Man salnās kartupeļi nosala un tāpēc arī puves nav - nebija, kam pūt. Viss ir vienkārši. Raža ir superslikta! Lai gan par agro kartupeļu ražu nevaru sūdzēties,” stāsta U.Āboliņš. Viņš atzīst, ka saņēmis atļauju kartupeļus miglot, bet nav to darījis, jo lauki ir mazi.
Abi dārzeņu tirgotāji ir vienisprātis, ka tirgus un arī pati Alūksne “mirst”. “Ir sajūta, ka cilvēki neēd, bet pārtiek vienīgi no mīlestības. Dārzeņi ir, bet nav, kas tos pērk. Jaunie izvēlas iegādāties produktus lielveikalos, nevis vietējo ražotāju. Nekāds bizness te nesanāk, darām to tikai sporta pēc. Valdība dara visu, lai Latvija būtu klusākā un zaļākā vieta un šeit būtu tikai meži un dzīvotu vilki. Nav cilvēku. Kaimiņos ir tukšas mājas, jaunie aizbraukuši,” pauž kungi.

Laiks nav piemērots
miglošanai
Alūksnes tirgū savu izaudzēto produkciju jau vairākus gadus tirgo arī Aivars Lizinskis no Litenes pagasta. Viņš gan teic, ka ir vietējais, jo saimniecība atrodas uz Alūksnes novada robežas. Turklāt Alūksnē mācījies ģimnāzijā, šeit dzīvo radi un strādā tētis. “Šogad lakstu puve ir liela problēma. Principā viss hektāru lielais lauks jau ir bez lakstiem. Dažas lapiņas palikušas vien vēlāk stādītajiem kartupeļiem. Kā cīnījāmies? Nekā! Lietus līst - roku priekšā nepieliksi. Sola saulainas dienas, bet kur viņas ir?” retoriski jautā zemnieks. Arī diena, kad runājām, tika solīta saulaina un bez lietus. Diemžēl mūsu saruna notiek, slēpjoties zem lietussargiem. “Biju plānojis kartupeļus miglot pret nezālēm, bet to neizdarīju. Patiesībā jāsaka, ka nemaz nebija tāda īsti piemērota laika, jo divas stundas pēc miglošanas nevajadzētu būt lietum. Uzmini nu, kad būs tās stundas,” smej A.Lizinskis. Ja lietus dienas tā arī turpināsies, ražas nebūs. Var teikt, ka raža ir izaugusi laba, bet sapūs nenovākta. “Mazo kartupeļu principā nav, visi ir lieli un skaisti. Ja laidīs cauri transportieriem - mazākā trauma un kartupelis pēc divām dienām būs izmetams,” viņš saka.

Negrib ķīmiskus dārzeņus
To pašu mums saka Tamāra Biezbārde no Jaunalūksnes pagasta “Saļņiem”. “Kartupeļi ir skaisti, un raža varētu būt laba, bet visi laksti nopuvuši. Nekā necīnos pret to, jo ķīmiju nelietoju. Nopļāvām lakstus un pēc divām nedēļām novāksim kartupeļus. Nav citu risinājumu. Vai cilvēki gribēs ķīmiski apstrādātus kartupeļus? Lietus traucē arī gurķiem un tomātiem - siltumnīcā iemetusies puve,” viņa saka. Viņa ir optimisma pilna un ne par ko nesūdzas. “Kā ir, tā ir labi. Kaut kas jau izaug. Vien pircēju Alūksnē maz. Jaunieši pieraduši pie ķīmijas. Ja saku, ka audzēts mēslos, brīnās un saka, ka tas nav viņiem pieņemams. Mēs, veci cilvēki, cīnāmies un kaut ko darām, jo pensijas ir mazas. Lai jaunie nesūdzas, ka nav, ko darīt,” teic T.Biezbārde. ◆

Kategorijas