Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atklāj baronu ģerboņu gleznojumus

Diāna Lozko

2016. gada 19. augusts 00:00

576

Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpā norit griestu un sienu gleznojumu atsegšanas un konservācijas darbi. Šo darbu rezultātā ir jau atklāts kāds īpašs pils kāpņu telpas gaiteņa gleznojums – divi fon Fītinghofu dzimtas ģerboņi.

Uzsākti attīrīšanas un konservācijas darbi
Pērn Valsts kultūrkapitāla fonda projekta 3.kārtā Alūksnes muzejs ieguva finansējumu tam, lai atsegtu un konservētu Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas griestu un sienu gleznojumus. “Šajā konkursā piedalījāmies ar restauratori Natāliju Jātnieci, un jau šī gada sākumā tika atsegti gleznojumi pils kāpņu telpas sienām. Ir atkārtoti iegūts finansējums, un šobrīd uzsākti attīrīšanas un konservācijas darbi pils kāpņu telpas griestiem,” stāsta Alūksnes muzeja vēsturniece Linda Safranoviča.
Šis gads nesis arī kādu pārsteigumu - gleznojumu atsegšanas laikā atklāti divi fon Fītinghofu dzimtas ģerboņi. Katrā ģerbonī uz sudraba vairoga attēlota melna līnija, uz kuras uzgleznotas trīs gliemežnīcas. Gliemežnīcas dzimtas ģerbonī attēlotas jau izsenis, kopš dzimtas rašanās, taču Alūksnē gliemežnīcas saistās ar to, ka vietējās upēs tika iegūtas pērļu gliemežnīcas. Ar to nodarbojās arī baroni Vidzemē.

Atklāta skaista ornamentāla josla
“Iesniegsim projektu arī nākamajā kārtā, lai gūtu finansējumu pils kāpņu telpas sienu gleznojumu atsegšanas turpināšanai,” stāsta Alūksnes muzeja direktors Uldis Jaunzems. Šādā veidā skaistais gleznojums atklāsies aizvien vairāk. Svarīgi atzīmēt, ka gleznojumi bijuši tikai līdz kāpnēm, kuras ved uz pils otro stāvu, tādēļ arī atsegšanas un konservācijas darbi notiks līdz šai vietai.
Restauratore N.Jātniece norāda, ka jau pirms kāda laika pils gaiteņa griestos veikts izpētes darbs - tad atklāja skaistu ornamentālu joslu, datējamu ar 19.gadsimta sākumu. “Šis gan ir jau otrais krāsojums un tapis vēlāk, nevis laikā, kad pils tikusi celta. Atklājām arī ļoti skaistu ornamentu un ziedu motīvu, kurā ziedi ir gleznoti ar roku, nevis darināti, izmantojot šablonu,” saka N.Jātniece. Visticamāk, darbiem turpinoties, vairs netiks atklāts kāds īpašs atradums, jo vislielākais pārsteigums un atklājums jau ir – īpašie ģerboņi. “Turpmāk plānojam arī daļēju gleznojuma restaurāciju. Griestu gleznojums ir stipri bojāts, tāpēc tas tiks atjaunots tikai daļēji. Tiks restaurētas arī īpašās un skaistās puķes,” stāsta N.Jātniece. ◆

Kategorijas