Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Igauņu dienā satiekas latvieši, igauņi un mīlētāji

Loreta Jargane

2016. gada 19. augusts 00:00

53

Teksts: Loreta Jargane, Foto: no Veclaicenes pagasta arhīva

Lai gan šogad Igauņu dienā Veclaicenē lija, tik un tā tika gan lustēts, gan smiets. Pasākumu apmeklēja kupls viesu skaits, un operatīvās darbības lietainajos apstākļos veicināja arī tirgoņu un dalībnieku labsajūtu.
Veclaicenes tautas nama vadītāja Maija Rozīte norāda - pasākums bijis izdevies un pozitīvs, neņemot vērā laika apstākļus. “Tā kā sāka līt, viss notika ļoti operatīvi. Tie, kam bija teltis, tirgojās ārā, savukārt tie, kam to nebija, devās uz tautas namu. Arī folkloras kopas uzstājās telpās, bet tik un tā cilvēki staigāja, iepirkās un baudīja pasākumu. Ieradās arī viesi no tālākām vietām, piemēram, no Jaunpiebalgas bija tirgoņi ar liniem. Vietējie mājražotāji piedāvāja kūciņas, zivis, kvasu. Ziemera un Bejas mazpulcēni tirgojās ar savu produkciju un priecājās, ka varēja izpārdot pašceptās vafeles un pončikus. Starp apmeklētājiem bija daudz vecāka gadagājuma cilvēku, ciemiņu no Apes un  Alūksnes. Arī paši igauņi nebija noskumuši un apgalvoja, ka viss bijis sirsnīgi un patīkami,” stāsta M.Rozīte.
Igauņu dienā Veclaicenē vienmēr valda sava burvība - arī šogad noticis kas īpašs. Kāds kungs pēc aptuveni 25 gadu ilgas gaidīšanas ieradies no Igaunijas Kornetos, lai sastaptu savu jaunības mīlu – latvju meiteni. “Nav noslēpums, ka Kornetos mijas latviešu un igauņu saknes, tādēļ mums ir tik lieliska sadarbība un saikne ar pierobežas draugiem. Patīkami, ka tādi sirsnīgi stāsti veidojas svētkos, tas vēl vairāk sniedz gandarījumu par padarīto,” teic M.Rozīte.
Finansiāli Igauņu dienu atbalstīja Alūksnes novada pašvaldība un Igaunijas Kultūrkapitāla fonds, bet organizatoriskajos darbos iesaistījās Veclaicenes jaunieši. ◆

Kategorijas