Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Entuziasti - “Valrito” un Gavaru ģimene

Agita Bērziņa

2016. gada 19. augusts 00:00

931

Trešdien Vidzemes plānošanas reģions ikgadējos Vidzemnieku dārza svētkos godināja 26 Vidzemes veiksmes stāstu varoņus. Nominācijā “Entuziasts” balvu saņēma Gavaru ģimene no Apes novada Virešiem un SIA “Valrito” no Alūksnes novada, ko vada Valentīna Gusta ar ģimeni no Jaunannas pagasta.

Gavaru ģimene – latvisks spēks un paraugs
Apes novada Virešu pagasta Līves ciemā “Ceriņos” saimnieko Gunta un Andris Gavari, kurus pelnīti var saukt par goda ģimeni, jo viņi attīstījuši veiksmīgu uzņēmējdarbību, iekopuši vienu no skaistākajām Latvijas sētām, bet pāri visam – izaudzinājuši piecus bērnus. Gavaru ģimene atzīst, ka ir liels gods saņemt šādu balvu. Tikai visa pamatā ir nevis veiksme, bet sūrs un grūts darbs. 1996.gadā Gavari nodibināja uzņēmumu SIA “Andruks”, kura pamatnodarbošanās bija automašīnu tirdzniecība. Nedaudz vēlāk tika atvērts autoserviss un uzsākta velosipēdu tirdzniecība. Taču 20 gadu laikā viss mainījies un tagad Gavaru ģimenes pamatnodarbošanās ir lauksaimniecība. A.Gavars neslēpj, ka nodarboties ar lauksaimniecību viņus pamudināja Latvijas Dabas fonda projektu iespējas programmā „Ziemeļgaujas ielejas aizsardzība un apsaimniekošana”. Viņi programmā iesaistījās 2005.gadā, tas ļāva saņemt finansējumu 16 gaļas šķirnes lopu iegādei un aploka izbūvei. Šobrīd ģimenes apsaimniekotajos 200 hektāros jau ganās aptuveni 120 gaļas lopi.

Lauksaimniecība ir
izdevīgāka
“Ja kādreiz automašīnu tirdzniecība un serviss bija tas, kas ļāva uzsākt un balstīt lauksaimniecību, tad tagad viss ir pretēji – lauksaimniecība balsta tirdzniecību. Lai sāktu darboties lauksaimniecībā, ir vajadzīgas ļoti lielas investīcijas, piemēram, jāiegādājas tehnika. Naudu, ko nopelnījām auto tirdzniecībā, investējām lauksaimniecības tehnikā. Tā arī tas viss attīstījās. Tagad lauksaimniecība ir kļuvusi par galveno nozari un lauksaimniecībā iegūto naudu investējam tirdzniecībā. Auto tirdzniecības tirgus šobrīd ir samocīts. Mani tāds bizness neapmierina, bet licence mums ir. Gadā pārdodam vienu vai divas automašīnas. Arī velosipēdu tirgotājiem nav tie labākie laiki. Viena daļa velosipēdus sapirka labajos laikos, savukārt otra daļa pērk dārgus un ekskluzīvus velosipēdus, kādus mēs nepiedāvājam. Taču mēs neko nelikvidējam un ceram, ka kādreiz būs labāk,” stāsta A.Gavars.
Aicina mieloties ar lauku labumiem
Gavaru ģimene arī labprāt uzņem viesus, kuri apmeklē Apes novadu tūrisma maršrutā “Apes novada lauku labumi”. Lai gan viņi nebūt nepretendē uz tūrisma uzņēmēju statusu, tomēr viņu viesmīlības un sirsnības dēļ tuvāki un tālāki viesi “Ceriņu” sētā ir bieži sastopami. “Cilvēki, ierodoties mūsu sētā, vienmēr brīnās, ka tūrisms nav mūsu nodarbošanās, jo mums ir ko rādīt, stāstīt un ainava ir sakopta. Iespējams, ka tajā arī slēpjas visa burvība. Tas ir gluži kā aizliegtais auglis. Arī mēs paši neesam tūristu nomocīti, un katrs cilvēks, kurš viesojas pie mums, ir īpašs. Neesam noguruši no cilvēku masām un labprāt katru pacienājam un parunājamies ar viņu,” teic A.Gavars.
Šobrīd Gavaru ģimenes bērni nav izvēlējušies savu dzīvi saistīt ar lauksaimniecību. Tomēr ģimenes galvai, tētim, ir savs plāns, kā bērnus ieinteresēt atgriezties atpakaļ dzimtajā vietā. “Viss ir ļoti vienkārši. Jāstrādā, jārada vide un jāļauj bērniem iet, kurp viņi vēlas. Kad būs pa pasauli palēkuši, to apskatījuši un iepazinuši, viņi atgriezīsies, jo zinās - ir kur atgriezties. Tieši tādēļ parējos biznesus nelikvidēju, bet saglabāju ar domu, ka bērnus tas var ieinteresēt un viņi tos pārņems,” teic A.Gavars.

Alūksnes novada lepnums - SIA “Valrito”
Alūksnes novads var lepoties ar uzņēmumu SIA “Valrito”, kurā saimnieko Valentīna Gusta ar dēliem un vedeklām – Ritvars ar Baibu un Kaspars ar Mairitu. Vajadzības gadījumā palīdzīgu roku pieliek arī meitas Ivita un Liene. Valentīna pēc profesijas ir pārtikas tehnoloģe, kura vienmēr bija sapņojusi par sava ēdināšanas uzņēmuma atvēršanu. 1999.gadā “Valrito” tika dibināts kā kokapstrādes uzņēmumus, taču jau 2002.gadā pievērsās mazumtirdzniecībai un ēdināšanai. Tā bija likteņa sakritība, ka Valentīnas sapnis sāka piepildīties, jo radās iespēja Jaunannā iegādāties padomju laika veikala ēku, kurā izveidot plašu pašapkalpošanās veikalu un kulinārijas ražošanas cehu. “Ir prieks, ka esam pamanīti, lai gan pašiem šķiet, ka strādājam gluži tāpat kā visi citi. Mūsu spēks ir ģimene! Strādājot ģimenes uzņēmumā, ir daudz lielāka savstarpējā uzticamība. Es zinu, ka bērniem varu uzticēties gluži kā sev pašai un nekad netikšu pievilta. Otrkārt, tiekamies ne tikai darbā, bet arī mājās – analizējam, apspriežam un izvirzām mērķus. Bieži vien labākās idejas rodas neformālā gaisotnē. Ģimenei sadarboties ir daudz vieglāk,” uzskata V.Gusta.

Arvien meklē jaunas iespējas
Gustu ģimene pieticīgiem soļiem ir attīstījusi veiksmīgu uzņēmumu, kas turpina augt un aizvien meklē jaunas izaugsmes iespējas. Šobrīd uzņēmums ir paplašinājies un savu darbību veic ne tikai Jaunannā, uzņēmums atkarībā no sezonalitātes nodarbina 35 līdz 40 cilvēkus. “Kulinārijas ražotne un veikals ir Jaunannā, mūsu produkciju var nobaudīt un iegādāties arī pašu firmas veikalā „Gustiņš” Alūksnē, kā arī mūsu mazumtirdzniecības veikalos „Gustiņš” Mālupē, Gaujienā un Zvārtavā. Pēdējos gados aktīvi dodamies izbraukuma tirdzniecībā, jo arī cilvēki Gulbenes un Balvu novados ir iecienījuši mūsu kūpinājumus un kulinārijas izstrādājumus. Alūksnē ir kafejnīca “Gustiņš”, kurā tiek piedāvātas brokastis un pusdienas, kā arī svētku maltītes,” stāsta V.Gusta. Viņa saka paldies darbiniekiem, kuri palīdz īstenot un sasniegt mērķus. “Mēs lepojamies ar saviem darbiniekiem. Tieši viņi ar savām čaklajām rokām, ar savu attieksmi īsteno mūsu idejas. Paldies viņiem par atsaucību!” saka V.Gusta.

Visa pamatā – smags darbs
„Esam lepni, ka varam saimniekot paši savā zemē – Latvijā un jau 17 gadus esam nodrošinājuši darbu sev un arī citiem. Esmu priecīga, ka mani bērni ir izvēlējušies veidot savas ģimenes Alūksnes novadā. Mēs mīlam savu valsti un vietu, kur dzīvojam un darbojamies. Tāpēc arī aktīvi iesaistāmies un atbalstām dažādas Jaunannas pagasta kultūras, sporta un citas aktivitātes,” saka V.Gusta. Uzņēmums iespēju robežās sniedz finansiālu palīdzību tiem, kuriem tā nepieciešama visvairāk – bērniem, cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, represētajiem, sporta komandām un citiem, kas to lūguši.  “Paldies Alūksnes novada pašvaldībai, kas mūsu uzņēmuma darbu ir novērtējusi un izvirzījusi šai nominācijai. Novēlu ikvienam, lai tiktu pamanīti ieguldītā darba augļi. Saņemt novērtējumu ir ļoti patīkami. Ikviens paldies, ikviens labs vārds, kas tiek mums teikts, ir kā godalga, kā laba motivācija darboties tālāk. Lai tā būtu visiem uzņēmumiem! Taču to var panākt tikai ar lielu, neatlaidīgu, godprātīgu darbu un arī entuziasmu. Nominācija “Entuziasts” ir mums atbilstoša. Uzņēmējiem ir jābūt nedaudz trakiem un jāuzņemas īstenot visdažādākās idejas. Ir jānotic saviem spēkiem un jāvirzās uz priekšu. Galvenais – vajag tikai darīt!” mudina V.Gusta. ◆

Kategorijas