Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zeltiņos svin 10. pagasta svētkus

Agita Bērziņa

2016. gada 19. augusts 00:00

39



Pagājušās nedēļas nogalē Zeltiņos desmito reizi svinēja pagasta svētkus. Zeltinieši un pagasta viesi tos atzīmēja ar sportiskām aktivitātēm – gan netradicionālām, gan tradicionālo “Kristera kausa izcīņu pludmales volejbolā ”, radošām aktivitātēm bērniem, divu amatierkolektīvu kolektīvu kopīgas izstādes atklāšanu un skaistu koncertu, kas bija veltīts gaidāmajai Latvijas simtgadei.

Sacensības velta Kristeram
Jau izsenis Zeltiņu pagastā vietējo iedzīvotāju mīlētākais sporta veids ir pludmales volejbols. Volejbolu zeltinieši spēlējuši un sacensības aktīvi rīkojuši kopš kolhoza laikiem. Aktīvs volejbola spēles cienītājs bija arī Kristers Zariņš, kurš diemžēl neuzveica cīņu ar vēzi. Uz viņa atveseļošanos cerēja visi – tika rīkotas labdarības akcijas un vākti ziedojumi. Tomēr ziedojumi savu mērķi nesasniedza. “Kristers bija aktīvs volejbolists, tādēļ ģimenei radās doma ziedotos līdzekļus novirzīt viņam veltīta volejbola turnīra rīkošanai. “Kristera kausa izcīņa pludmales volejbolā” notika otro reizi, un, godinot aktīvo volejbolistu, uz sacensībām ierodas ne vien vietējie sportisti, bet arī alūksnieši un apenieši. Kristers bija liels sava pagasta patriots un ar lepnumu teica, ka nāk no Zeltiņiem,” stāsta zeltiniete Elita Laiva.
Šogad sacensības pulcēja trīs sieviešu un deviņas vīriešu komandas. Sieviešu konkurencē uzvarēja Ance Ozola un Aleksandra Šabanova, 2.vieta – Leldei Zariņai un Vēsmai Samai, 3.vietu ieguva Baiba Zariņa un Oniksa Cvetkova. Vīriešu konkurencē 1.vietā - Māris Cauka un Toms Dandens, 2.vietā – Arvīds Sams un Āris Lazdiņš, 3.vietā – Oļegs Ivanovs un Ervīns Zariņš.

Kolektīvi dosies ekskursijā
Pagasta svētkos nozīmīgo 20 gadu jubileju svinēja divi amatierkolektīvi – amatierteātris “Kontakts”, ko vada Gunita Paleja, un deju kopa “Alise”, kuras vadītāja ir Elita Laiva. “Pirms 20 gadiem dibinot teātra kolektīvu, līdztekus radās doma veidot deju kolektīvu, kas izrādes starpbrīžos izklaidētu skatītājus. Taču dejojam ne tikai teātra izrāžu starplaikos, bet sniedzam koncertus arī citos svētkos un pasākumos,” stāsta E.Laiva. Atzīmējot abu kolektīvu nozīmīgās jubilejas, svētkos tika atklāta izstāde “Spēles un dejas prieks 20 gadu skrējienā”, kurā apskatāmi abu kolektīvu tērpi un cita atribūtika, fotogrāfijas, publikācijas preses izdevumos. “Kolektīva savdabība ir tajā, ka katrai dejai mēs piemeklējam atbilstošu tērpu – šujam, meklējam skapjos vai veikalos tieši to, kas iederētos konkrētā izrādē. Deju stili ir ļoti dažādi. Turklāt dejas radām jeb domājam paši,” stāsta E.Laiva.
Deju kopas “Alise” pamatsastāvā ir četri pāri, savukārt amatierteātra “Kontakts” pamatsastāvu veido 12 aktieri, bet gadu gaitā teātra spēles priekam ļāvušies vēl 48 Zeltiņu iedzīvotāji. Iestudētas 26 dažādu tautu klasiķu un mūsdienu autoru lugas un vairāki desmiti skeču. “Šie 20 gadi ir bijuši ļoti skaisti, tajā pašā laikā aizvadīti sūrā, grūtā darbā. Gluži kā laulības dzīvē – esam ļoti mīlējuši viens otru un nav izticis arī bez kādas ķildas. 20 gados ir bijusi pilna emociju gamma, bet pāri visam dominē pozitīvās emocijas,” stāsta G.Paleja. Abi kolektīvi 26.augustā dosies ekskursijā uz Vecpiebalgas pusi, kur atpūšoties un priecājoties nosvinēs nozīmīgās jubilejas.

Pirmie soļi pretī simtgadei
Svētki Zeltiņos sestdien beidzās ar Latvijas simtgadei veltītu ieskaņas pasākumu „Gaismas ceļa sākumā”. Koncertprogrammā ar dziesmām un dejām piedalījās bērni, jaunieši un ģimenes no Alūksnes, Apes, Gulbenes un Viļakas novadiem. “Sirsnība, mīļums un patriotisms izstaroja no katra dalībnieka snieguma - tas bija aizkustinoši un radīja jauku atmosfēru. Ar lepnumu skatījāmies uz sava novada talantīgo jauno paaudzi un iepazinām arī kaimiņu novadu jauniešus un ģimenes.
Ar šo pasākumu beidzās Latvijas simtgadei veltīto pasākumu cikls Zeltiņos, un tie bija pirmie soļi pretī mūsu valsts jubilejai, ko iesim kopā ar gaišām domām un darbiem pa gaismas ceļu,” stāsta G.Paleja. ◆

Kategorijas