Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kļūst par Latvijas čempionu!

Agita Bērziņa

2016. gada 19. augusts 00:00

341

Desmitajās starptautiskajās kinologu dienesta suņu biatlona sacensībās “Latvija 2016” piedalījās arī pieci pārstāvji no Alūksnes kinologu biedrības “Remis”. Sergejam Pranckunam ar vācu aitu suni Baronu izdevās izcīnīt čempionu titulu tautas klases B grupā.
Zīmīgi, ka pirms diviem gadiem čempionu titulu ieguva S.Pranckuna dēls Roberts, kurš arī startēja ar Baronu. Šogad sacensībās Jānis Igaunis ar Beļģijas aitu suni Gromi ieguva 7.vietu, Edgars Luguzis ar jaukteni Marko ierindojās 12.vietā, Jānis Kamarūts ar vācu aitu suni Ergo – 18.vietā. Sieviešu konkurencē alūksniešus pārstāvēja vienīgi Guna Duba ar vācu aitu suni Tigru, kura ieguva 12.vietu.
Sacensības organizē valsts tiesībsargājošo iestāžu kinologiem un dienesta suņiem, bet tajās var piedalīties arī amatieri - cilvēki, kuriem patīk suņi. A grupā startēja suņi, kuri ir apmācīti atvairīt uzbrukumu un kost aizsargpiedurknē, savukārt B grupā - suņi, kuri nav apmācīti to darīt. Visi alūksnieši startēja B grupā tautas klasē.

Suns jāgulda dubļu peļķē
“Sacensības nebija vieglas. Distance gan profesionāļiem, gan neprofesionāļiem bija vienāda. Tautas klasē suņiem vienīgi nebija jāveic aizturēšana. Visi skrēja astoņus kilometrus pa sarežģītu teritoriju: bija gan dubļi, gan mākslīgi un dabiski šķēršļi. Vajadzēja šaut ar pneimatisko ieroci, stumt ķerru, mest mērķī bumbiņu, lēkt piekabē, skriet pa riepām, tikt pāri siena ruļļiem. Var teikt, ka sacensības bija ļoti līdzīgas Ilzenē notikušajam šķēršļu skrējienam,” stāsta biedrības “Remis” vadītājs Agris Naglis.
Lai gan S.Pranckuns, G.Duba un J.Kamarūts sacensībās piedalījās jau atkārtoti, tas nedeva nekādas priekšrocības, jo distance un sarežģītība ik gadu mainās. “Suņa noguldīšana un piesaukšana šoreiz bija īpaši sarežģīta, jo robežsargi bija izdomājuši, ka suns jāgulda ūdenī, peļķē. Visiem tas sagādāja problēmas, jo suņi negribēja gulties ūdenī. Pats cilvēks negrib sēdēt peļķē, kur nu vēl pierunāt to darīt suni!” smej A.Naglis.

“Saļņos” pirmo reizi startēs bērni
Nākamās nedēļas nogalē, 27.augustā, nozīmīgas suņu sacensības notiks tepat - tās būs tradicionālās sacensības “Saļņi 2016” Jaunalūksnes pagasta aktīvās atpūtas centrā “Saļņi”. Organizatori šogad sarūpējuši arī jaunumu – iespēju kopā ar suni startēt bērniem vecumā līdz 15 gadiem. Šāda ideja organizatoriem radusies sarunās ar biedrības biedriem un iepriekšējo sacensību dalībniekiem, kuriem ģimenēs aug bērni un arī vēlas startēt. Zināms, ka debija suņu sporta sacensībās būs Raivja Podrezova sešus gadus vecajai meitai Sanijai, kura startēs ar vairākas godalgas ieguvušo Pradu. “Parasti sacensībās starp līdzjutējiem ir diezgan daudz bērnu, kuriem, stāvot malā, mirdz acis - arī viņi grib pamēģināt piedalīties. Pirmo reizi dosim viņiem tādu iespēju. Bērni ir mūsu nākotne,” saka A.Naglis. Runājot par nākotni, A.Naglis piebilst, ka sacensībās startē arvien jauni dalībnieki. “Profesionāļu klasē dalībnieku paliek mazāk, taču vairāk ir jauno sportistu jeb iesācēju,” viņš piebilst.
Suņi sacentīsies trīs disciplīnās – suņa piesaukšanā, šķēršļu joslas pārvarēšanā un figuranta aizturēšanā. Neiztrūkstoši notiks arī komandu stafete, kurā būs divi dalībnieki no vecākās un viens no jaunākās grupas. Būs arī konkursi suņiem, kuros noteiks ātrāko suni, ātrāko suni aizturēšanā un labāko augstlēcēju. Sacensībām pieteikušies kinologi no Cēsīm, Smiltenes, Balviem, arī Kurzemes. ◆

Kategorijas