Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nopietnības un smieklu terapija Ērmaņmuižā

Līga Vīksna

2016. gada 26. augusts 00:00

35

Sestdien, 27.augustā, pulksten 17.00 Ērmaņu muižā būs laikmetīgās mūzikas komponista Andra Dzenīša koncerts “Nopietnības un smieklu terapija”. Tajā atskaņos visus trīs A.Dzenīša stīgu kvartetus un balvai “Kilograms kultūras” nominētās “Vīriešu dziesmas”.

Malienas pagasta Ērmaņu muižas saimnieks, komponists un mūziķis Uģis Prauliņš stāsta, ka koncertā, pašam autoram A.Dzenītim klātesot, piedalīsies arī stīgu kvartets “Sinfonietta Rīga” – Kristiāna Šīrante (1.vijole), Agnese Kanniņa-Liepiņa (2.vijole), Pēteris Trasuns (alts), Kārlis Klotiņš (čells), Latvijas Nacionālās operas solists Armands Siliņš (baritons) un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Aldis Liepiņš (klavieres). A.Dzenītis ir viens no Latvijas mūsdienu nozīmīgākajiem komponistiem, kurš pastāvīgi sadarbojas ar prasmīgākajām vietējām un aizrobežu mūziķu vienībām. Skaņraža darbi skan pasaules koncertzālēs, festivālos, ierakstos. Viņš godalgots konkursos Latvijā un citur pasaulē. Saņēmis “Lielo mūzikas balvu”, “Dienas” gada balvu un AKKA/LAA “Autortiesību bezgalības balvu”.

Muzikālas vienveidības nebūs
A.Dzenītis ir viens no savas paaudzes redzamākajiem skaņražiem, viņa darbi ir ne tikai gandrīz visu Latvijas profesionālo kolektīvu repertuārā, bet arī plaši skanējuši ārpus Latvijas ievērojamu Eiropas simfonisko orķestru, ansambļu un solistu koncertos. Sestdien A.Dzenītis ar savu mūziku viesosies Ērmaņmuižā. “Tas ir likumsakarīgi visdažādākajos aspektos, kaut vai tikai – šī brīnumskaistā vieta ir tikai pārdesmit kilometru attālumā no lauku mājām, kurās Andris mīl pavadīt savu brīvo laiku, mitinās arī šovasar, strādājot pie jaunām kompozīcijām, zāles pļaušanas un dobju ravēšanas. Un, kad ir laiks – atbrauc arī uz kādu koncertu Ērmaņmuižā! A.Dzenīša mūzika ir galēji dažāda savās emocionālās izpausmēs. Varbūt dažiem viņa pasaule asociējas ar skumjo dullā Daukas stāstu Latvijas Nacionālajā operā, citiem – ar krāsainiem, saulainiem simfoniskiem opusiem, varavīkšņainu kora mūziku, bet citiem – ar laikmetīgumu un modernisma skaniski tehnoloģiskajām izpausmēm viņa kameropusos. Bet ir ļoti dažādi, un nekad nav zināms, ko sagaidīsim no Andra. Viņam patīk pārsteigt sevi un citus,” saka U.Prauliņš. 

Kā jūtas latviešu vīrietis?
A.Dzenītis ļoti gaida klausītājus uz Ērmaņmuižas muzikālo piedzīvojumu kā uz savdabīgu mūzikas izraisīto emociju terapiju. “Unikāli, ka šī būs pirmā reize, kad visi trīs A.Dzenīša rakstītie stīgu kvarteta darbi izskanēs vienā vakarā. Tie būs dzirdami koncerta pirmajā daļā. Savukārt otrā koncerta daļa solās būt ironijas, humora un C vitamīnu rosinošu smaidu pilna. A.Dzenīša cikls “Vīriešu dziesmas” ir kļuvis par savdabīgu ažiotāžu un sensāciju latviešu pēdējo gadu mūzikā. Cikls, kurš vismaz pagaidām sastāv no divām noslēgtām burtnīcām, kuras abas klausītājiem šajā vakarā būs iespēja dzirdēt. Pirmoreiz tas kopumā izskanēja pilnībā izpārdotā Zirgu ielas koncertzālē Rīgā šopavasar. Šis koncerts šogad arī nominēts kultūras balvai “Kilograms kultūras” kategorijā “Pārsteigums”. Tik daudz mākslas vēsturē veltīts sievietei, tik daudz sabiedriski tiek runāts par sieviešu tiesībām un īpašo attieksmi pret viņām, īpašo emociju pasauli. To visu mēs zinām. Te nu A.Dzenītis izdomājis atklāti parunāt par to, kā jūtas latviešu vīrietis, skatoties uz to caur latviešu mūsdienu dzejnieku – vīriešu pasauli,” saka U.Prauliņš.
Ieeja koncertā - brīva. Biedrības “Ērmaņu muiža” pasākumu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds. ◆

Kategorijas