Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēc operācijas treniņus biatlonā atsāk Alūksnē

Loreta Jargane

2016. gada 26. augusts 00:00

871

Maija izskaņā Latvijas labākajam biatlonistam, alūksnietim Andrejam Rastorgujevam tika veikta kreisā pleca operācija, kurā nostiprināja notrūkušu muskuli. Šobrīd Andrejs pēc operācijas uzsāk savus pirmos biatlona treniņus Alūksnē, lai sāktu gatavoties nākamajai sezonai.

Traumas cēlonis un sekas
Trauma bijusi smaga, un, ja netiktu veikta nesenā operācija, tad vēlāk sekas varētu būt vēl nopietnākas un traumējošākas. “Es domāju, ka šīs traumas cēlonis radās jau aizpagājušajā gadā Otepē (Igaunija), krītot ziemas Eiropas čempionāta laikā. Turklāt vasaras treniņos lielā pārslodze to visu saasināja, tam visam klāt vēl nāca pagājušajā gadā nepatīkamais kritiens Amerikā - tieši uz kreisā sāna. Tas viss kopā radīja traumu,” stāsta A. Rastorgujevs.
Biatlonists neslēpj, ka operācija nav bijusi plānota, bet radītās sāpes plecā likušas veikt pārbaudi. Sāpju un operācijas iemesls bijis daļējs plīsums kreisā pleca vienā no trim bicepsa piestiprināšanas vietām. Šis locītavas bojājums traucējis darboties ar pilnu atdevi. “Man plīsa garā saite, kas izrāva saites skrimsli, tāpēc tas tika piešūts pie kaula. Tas stiprinās trijās vietās – plecu locītavā, pie krūškurvja un pie elkoņu locītavas. Man tas tika izrauts no plecu locītavas. Ja tiktu norauts vēl kādā no vietām, tad sekas būtu vēl nopietnākas un operācija būtu vēl sarežģītāka, tāpēc mēs negaidījām un veicām operāciju jau laikus,” saka A. Rastorgujevs.

Notiek atgūšanās process
“Vēl viss nav perfekti. Pēc pleca operācijas viss vēl nav līdz galam sadzijis, vēl nav dabūta kustību amplitūda līdz galam un plecs vēl nav kārtīgi apaudzis ar muskuļiem. Līdz ar to nevar veikt tādas pašas kustības kā ar labo plecu, roku. Tagad jāstrādā ļoti daudz pie dažādiem vingrinājumiem. Ļoti liels paldies Latvijas Olimpiskās vienības fizioterapeitiem un ārstiem, pie kuriem tika ļoti daudz braukāts un veikts rehabilitācijas process. Jau šobrīd varu trenēties mājas apstākļos,” stāsta Andrejs.
Biatlonists atklāj, ka pleca kustības ietekmē ļoti daudz, piemēram, jau ir augusts, bet vēl nav veikti treniņi šaušanā, jo operācijas dēļ nav bijis iespējams noturēt ieroci. Tajā pašā laikā rokas bicepsa un tricepsa muskulis nav bijis pietiekami liels, lai varētu uzlikt rokas siksnu, kas nepieciešama guļus šaušanas procesā, līdz ar to tas viss ietekmējis treniņu apjomu un iespēju sagatavoties pilnīgi. “Ja trauma tiktu konstatēta laikus, tad operācija būtu veikta, piemēram, jau aprīlī un es varētu uzsākt treniņus jūlijā. Piemēram, šonedēļ notiek Pasaules čempionāts Otepē. Es, visticamāk, tajā būtu piedalījies, bet diemžēl šobrīd viss ir sarežģītāk, jo neesmu vēl pilnībā atveseļojies,” atklāj biatlonists. Viņš neslēpj, ka atveseļošanās procesā secen gājuši vairāki treniņi. “Neesmu braucis arī slīdsoli, jo nebija pietiekamas muskulatūras ne rokai, ne plaukstu locītavai, plecam, krūšukurvim un lāpstiņa nebija pietiekami liela.”

Trenējas arī Alūksnes ezerā
Papildus biatlona treniņiem Andrejam ir jāveic treniņi, kas audzē muskuļus un palielina pleca amplitūdu. Šajos treniņos ietilpst, piemēram, peldēšana. Biatlonists sācis peldēt dažādos stilos, kas veicinājis muskuļu atkopšanos un tajā pašā laikā nekaitē dzīšanas procesam. “Šajā nedēļā uzsāku pirmos biatlona treniņus jau iepriekš minētajai šaušanai un slīdsolim, bet, lai to visu varētu izdarīt, ļoti daudz ir palīdzējusi peldēšana, apaudzējot roku ar muskuļiem. Papildus tam ir arī velotreniņi, spēka treniņi. Katrā ziņā darbojamies ļoti nopietni, lai uz pirmajiem pasaules kausiem varētu iegūt labu līmeni,” viņš saka.
Viņš norāda, ka divi mēneši ir ļoti liels laika posms šajā sporta veidā. Vasara ir laika posms, kad notiek intensīvākā gatavošanās, Andrejam diemžēl tas viss ir jāatgūst tikai tagad. Bet sportiskais gars un motivācija darboties ir. Lai cik dīvaini tas liktos, bet Andrejam motivācija radusies caur sāpēm. “Pēc sešām nedēļām, kad sākās fizioterapijas rokas treniņi, sāpes bija neizturamas - tādas, ka noved līdz drudzim, bet, pārvarot sāpes saproti, ka viss ir iespējams, un apzinies, ka vari un gribi to izdarīt. Caur sāpēm, veidojot pozitīvo – gandarījumu, ka tiekam uz priekšu un roka paliek aizvien spēcīgāka. Tāpat tam visam ir bijuši arī savi plusi – iespēja vairāk atpūsties pēc pagājušās sezonas, varētu pat teikt “atslēgties no biatlona”, to laiku pavadot kopā ar ģimeni, kas pēdējo sezonu laikā ir bijis ļoti minimāls. Tas viss tagad palīdz ar jaunu iedvesmu gatavoties jaunajai sezonai. Vēl liels pluss ir tas, ka beidzot varu izbaudīt savas dzimtās pilsētas sniegtās iespējas. Man patīk šeit atrasties - tas spēks, kas ir Alūksnē, ir lielisks! Šeit varu peldēt Alūksnes ezerā, kas manam treniņu procesam ir svarīgi. Laika apstākļi vairāk vai mazāk lutina, arī ūdens – ideāls, patīkami atvēsinošs un relaksējošs,” saka biatlonists.

Alūksne pārsteidz
“Atgūšanās procesā atrodoties Alūksnē, esmu patīkami pārsteigts - šeit ir ļoti skaisti! Beidzot var redzēt arī ko citu, kas iepriekš netika pamanīts, ne tikai “Mežinieku” bāzi. Viss attīstās, Kultūras centrs pārsteidz ar savu programmu klāstu, tāpat veiksmīga ir Pilsētas svētku organizēšana, neņemot vērā laika apstākļus. Tas viss ir ļoti apsveicami! Man prieks, ka Alūksnes novada pašvaldība ir pievērsusi lielāku uzmanību pilsētas attīstībai,” saka Andrejs.
Jaunajā sezonā viņš plāno startēt biatlonā, sākot no pirmā Pasaules kausa. “Skatīsimies, kāds būs mans sagatavotības stāvoklis, bet neko nesasteigsim. Vairāk mēs koncentrēsimies uz Pasaules čempionātu un Eiropas čempionātu. Šogad strādāsim piesardzīgi, lai nepārpūlētos Pasaules kausos, bet vēl produktīvāk sagatavotos šiem galvenajiem čempionātiem. Taču, protams, tajā pašā laikā neaizmirstot par Pasaules kausiem,” saka A.Rastorgujevs. ◆

Kategorijas