Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Beidzot atrasta būvvaldes vadītāja - arhitekte

Ilgāk kā pusgadu Alūksnes novadam nebija būvvaldes vadītāja un arhitekta - Alūksnes novada domes sēdē vakar par Alūksnes novada pašvaldības būvvaldes vadītāju – arhitekti deputāti apstiprināja smiltenieti Sandru Smildziņu.

Amats bija vakants kopš pagājušā gada beigām, kad to pēc paša vēlēšanās pameta Arvīds Račinskis. Uz pašvaldības izsludināto vakanci ilgu laiku nebija pretendentu, līdz atsaucās S.Smildziņa. Savukārt A.Račinskis kopš pavasara jau ir Ozolnieku novada būvvaldes vadītājs.

Jāpieskaņojas pils krāsai
S.Smildziņa deputātus ar savu vīziju par to, kā būtu jāizskatās ēkām un fasādēm Alūksnes pilsētā, iepazīstināja finanšu komitejas sēdē nedēļu iepriekš. Deputātiem viņas skatījums patika, taču tika izteiktas bažas, ka realizēt dzīvē to būs grūti. “Izvēlējos pretendēt būvvaldes vadītāja – arhitekta amatam Alūksnē, jo Alūksne man šķiet ainaviski un arhitektoniski skaista pilsēta. Iepazīstoties ar pilsētu, kā pirmo darāmo darbu esmu izvirzījusi ēku fasāžu sakopšanu. Pilsētas galvenajā ielā, Pils ielā, visām ēkām būtu jābūt krāsotām vienotā tonī. Dominējošā ēka Pils ielā ir Jaunā pils, tādēļ arī pārējo ēku fasādēm vajadzētu pieskaņot tonalitāti. Tā būtu zeltaina, sārta, smilšu, mālu tonalitāte. Nokrāsot ēkas vienā tonī nav sarežģīti. Fasādēm ir jābūt sakārtotām, interesantām un atraktīvām. Šobrīd rodas priekšstats, ka ēku fasādes Alūksnē krāsotas pirms 30 gadiem, ir nodrupušas un noplukušas,” pauda S.Smildziņa.

Vairāk jāizgaismo ēkas
Kā otru akcentu S.Smildziņa ierosināja ēku apgaismojuma ieviešanu centrālās ielas ēkām. “Laika apstākļi un gadalaiki ir ļoti labvēlīgi, lai pilsētā ēkas būtu izgaismotas vakaros un nakts stundās. Domāju, ka ikvienam daudz patīkamāk būtu staigāt pa pilsētu, kas ir izgaismota. Motivēt ēku īpašniekus veikt uzlabojumus varētu, rīkojot sakoptākās fasādes konkursu un pie uzvarētājām ēkām pieliekot attiecīgas plāksnītes,” ierosināja S.Smildziņa. Deputāti iebilda pret šo ideju, oponējot, ka pilsēta ir izgaismota, pie tam – tas prasīs papildu līdzekļus.
Vairāk par jaunās speciālistes idejām atsevišķus deputātus interesēja viņas spēja strādāt administratīvu darbu un sagatavot saistošos noteikumus. S.Smildziņa atzina, ka šādu darbu nav darījusi. “Beidzot ir atnācis cilvēks ar reālām idejām, kā sakopt pilsētu. Gan darba gaitā viss būs! Ideja par vienu tonalitāti ir ļoti laba!” atbalstīja deputāts Guntars Švolmanis. Savukārt deputāte Jana Zilkalne vēlējās zināt, vai kandidāte ir pētījusi ēku logus. “Jā, esmu pievērsusi uzmanību tam. Ir ēkas, kur vienā pusē ir koka logi, kas izskatās simpātiski un iederas ēkas fasādē, bet otrā pusē ir plastmasas logi. Kontrasts ir manāms, un to var novērtēt jebkurš garāmgājējs. Kopskats nav labs, un tas nav pareizi,” pauda S.Smildziņa.

Intereses nebija
Pašvaldības priekšsēdētājs Arturs Dukulis atgādināja, ka konkursi uz būvvaldes vadītāja – arhitekta amatu bija izsludināti vairākās kārtās, bet līdz šim nebija pieteicies neviens pretendents. S.Smildziņa šim amatam pieteicās bez konkursa. Finanšu komitejā “pret” S.Smildziņas kandidatūru balsoja divi deputāti, bet “par” – pieci. Savukārt domes sēdē “pret” balsoja deputāte Jana Zilkalne, sēdē nepiedalījās Viola Kaparšmite, Dzintars Adlers un Guntars Švolmanis, bet pārējie deputāti balsoja “par”. ◆

Kategorijas