Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bejā tīra dīķi un ierīkos apgaismojumu

Līga Vīksna

2016. gada 26. augusts 00:00

13

Jaunalūksnes pagasta Bejā, pie pamatskolas, notiek dīķa padziļināšanas un tīrīšanas darbi, savukārt Līvānu māju teritorijā šoruden ierīkos ielu apgaismojumu. Pagastā šobrīd apkopo arī idejas, kā labiekārtot Bejas brīvdabas estrādes “Dainas” teritoriju.

“Pirms dīķa tīrīšanas konsultējāmies ar speciālistiem, vai mūsu izdomātie risinājumi būs piemēroti. Ideju ir daudz un ceram, ka galarezultāts būs labs. Nākamgad Bejas pamatskolai ir 150 gadu jubileja – viss tiek darīts, lai teritoriju ap skolu sakārtotu,” saka Jaunalūksnes un Malienas pagastu pārvalžu vadītāja Inta Cinglere.

Uzlabo ūdens ņemšanas vietu
“Dīķa padziļināšanu veicām, jo tas bija aizaudzis. Tādējādi sakārtojām ūdens ņemšanas vietu ugunsdzēsības vajadzībām, uz ko mums bija norādīts jau vairākos aktos no Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta puses. Krastos veido zemes uzbērumus pakāpes formā, kam izmanto no dīķa izrakto zemi. Nākamgad paredzēts pie dīķa veikt teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbus, izveidot koka laipas un teritoriju iekārtot tā, lai no tās var aiziet uz pastaigu taku, kur būs izvietotas koka skulptūras,” stāsta I.Cinglere.
Finansējums šiem darbiem bija ieplānots Jaunalūksnes pagasta komunālās daļas budžetā 3000 eiro apmērā - bez labiekārtošanas darbu izmaksām, jo tās paredzēs nākamā gada budžetā. Dīķa tīrīšanu un padziļināšanu veica SIA “Alūksnes meliorācija”. “Nemitīgo lietavu dēļ teritorija ap dīķi ir ļoti mitra, tādēļ šobrīd darbi uz laiku ir pārtraukti. Ir ļoti grūti veikt zemes izlīdzināšanu, jo, to darot, nodarām daudz postījumus citai teritorijai,” saka pagasta pārvaldes vadītāja.

Grib labiekārtot “Dainas”
I.Cinglere atklāj, ka šobrīd top tehniskā dokumentācija, lai pie Līvānu mājām Bejā ierīkotu ielu apgaismojumu. “Saskaņojām, ka varam tomēr izvietot gaismekļus uz “Sadales tīklu” balstiem, kā tas savulaik pie Līvānu mājām Bejā jau bijis. Paredzam, ka līdz septembra beigām gaismekļi būs izvietoti un līdz ar rudeni šo māju teritorija iedzīvotājiem tiks izgaismota. Jaunalūksnes pagasta pārvaldes budžetā šim mērķim esam ieplānojuši 8000 eiro,” saka I.Cinglere.
Viņa norāda, ka šobrīd pagastā tiek izteiktas un apkopotas idejas, kā labiekārtot Bejas brīvdabas estrādes “Dainas” teritoriju. “Gatavosim projektu, lai startētu LEADER programmā un piesaistītu finansējumu. Šobrīd teritorijai ir veikta topogrāfiskā uzmērīšana un apkopojam idejas, kādu šo teritoriju nākotnē vēlētos redzēt. Ideju ir daudz – gribam izvēlēties labāko vidusceļu. Paplašināšana nav plānota, bet labiekārtošana un uzlabošana: pārbūvēt estrādi, kas ir novecojusi, soliņus, ugunskura vietu un citu,” saka I.Cinglere. ◆

Kategorijas