Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apei – 88.dzimšanas diena!

Diāna Lozko

2016. gada 26. augusts 00:00

211

No 26. līdz 28. augustam Ape atzīmēs pilsētas 88 gadu jubileju. Lai arī Ape ir viena no mazākajām Latvijas pilsētām, tajā dzīvo radoši cilvēki, kuri nes šīs pilsētas vārdu ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. Ape atrodas 28 kilometru attālumā no Alūksnes, 176 - no Rīgas un tikai 2 kilometru attālumā no Igaunijas robežas.
Ape savu dzīvi dzīvo Vaidavas upes krastā. Šosejas tuvums ļauj viegli Apē iegriezties arī braucējiem no attālākām vietām.
Šobrīd Apē ir aptuveni 1000 iedzīvotāji, 181 zemnieku saimniecība, 90 SIA, 11 individuālie komersanti, 16 individuālie uzņēmumi, viena kooperatīvā sabiedrība, 28 biedrības un 3 nodibinājumi. Apē nav reģistrētas ārvalstu uzņēmumu filiāles. Apē veiksmīgi atdzīvināta kādreizējā Apes arodvidusskolas teritorija, izveidojot tur uzņēmējiem industriālo parku. Cilvēki Apē dzīvo gan darbīgi, gan arī baudot mieru, jo Ape ir ļoti skaista un klusa pilsēta. Te neiztrūkst arī mīlestība. Apes novada dzimtsarakstu nodaļā šogad jau reģistrētas deviņas laulības. Pērn Apes pilsētā reģistrēti 14 jaundzimušie, bet pavisam šobrīd Apes novadā ir reģistrēti 29 bērniņi: Apē - 12, Gaujienā - 6, Trapenē – 5. Virešos – 6. Pērn populārākie vārdi meitenītēm bija: Marta, Emīlija, Ieva, Kate Dārta, Alise, Paula, Inga, Sofija, Gabriela, Felisija, Amēlija, bet puisīšiem: Miķelis, Rūdolfs, Emīls, Pauls, Kristers, Augusts, Edvards, Gustavs, Armands, Rolands, Niks, Ralfs, Marsels, Anrijs, Arsens, Leonards, Valērijs, Henrijs Everts, Leo Dominiks, Robers Rajens.
Apes pirmsskolas izglītības iestādē “Vāverīte”, kas pirms pusgada tika rekonstruēta, uzbūvējot piebūvi, līdz vasaras brīvlaikam bija 65 pirmsskolas vecuma bērni. Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā aizvadītajā mācību gadā izglītību guva 135 skolēni no 1. līdz 12.klasei.
Diemžēl Api mēdz atstāt arī kāds prombraucējs, taču ir reizes, kad cilvēki no darba tālajās ārzemēs atgriežas atpakaļ uz dzīvi Apē. Pilsēta zaudē arī savus ļaudis mūžības priekšā un tai saulē šogad līdz šim aizgājuši 7 cilvēki, bet pērn gada laikā to bijis 30. Neskatoties uz dzīves sāpīgo realitāti, to pavada arī prieks, laime un mīlestība. ◆


“Alūksnes Ziņu” portāla “Alūksniešiem.lv” aptaujas “Iesaki savu apenieti!” nominanti
(ieteikšanas kārtībā) un jūsu labie vārdi viņiem:

Mairis Levans - starptautiskā Apes motokrosa “Vaidavas kauss” un velomaratonu rīkotājs, sportists, Apes patriots, sirsnīgs un atsaucīgs cilvēks.
Anita Harju - rūpējas, lai Ape būtu koša un sakopta! Strādīgākais cilvēks, ko zinu!
Arita un Roberts Zvejnieki - par “Prāta laboratorijas” plānošanu, organizēšanu un vadīšanu!
Apes pūtēju orķestris – daudzus gadu desmitus priecējuši apeniešus priekos un bēdās. Pūtēji ir mūža ieguldījums pilsētai un visam novadam. Viņi daudz var pastāstīt par Apes vēsturi un cilvēkiem! 
Matīss Karro - pasaules līmeņa motosportists, bet, cik iespējams, atgriežas Apē. Kopā ar Apes jauniešiem piedalās BMX sacensībās. Vienmēr smaidīgs, nemaz nav lepns, un zvaigžņu slimība viņu neskar!
Astra Binde - Apes darbīgais cilvēks, ar sirdi un dvēseli Apes tūrisma izzināšanā, veidošanā un popularizēšanā. Vienmēr prieks pabūt Astras veidotajos Apes tūrisma maršrutos ar izzinošo un aizraujošo stāstījumu, kas apliecina piederību Apei, pilsētiņas vērtībām un unikalitātei. Astras darbs nebeidzas tikai tūrisma jomā, jo viņa aktīvi piedalās arī kultūras dzīvē.
Sandra Oto – ļoti īpašs cilvēks Apē! Viņa darbam neskaita ne savas dienas, ne nakts stundas un neprasa, kas man par to būs. Izaudzinājusi (un joprojām to dara) vairākas dziedātāju
paaudzes, kas ar labiem rezultātiem aiznes Apes vārdu pasaulē. Sandra ir ļoti, ļoti sirsnīga, pretimnākoša, ar ļoti augstām darbaspējām. Vislielākais paldies viņai par to! Neskaitāmu dziedošo un dziesmu mīlošo lielo un mazo apeniešu mamma. Ar neizsīkstošu enerģiju un apbrīnojamām darbaspējām palīdz tapt neskaitāmiem svētkiem, koncertiem, pasākumiem Apē, radot svētkus un svētku sajūtu gan sev, gan pilsētiņas iedzīvotājiem un ciemiņiem. Apes vārdu tuvākos un tālākos novados nes ar jaukto kori “Ape”, vecākās paaudzes sieviešu vokālo ansambli “Dziesmas mūžs”, sieviešu vokālo ansambli, Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas koriem un pašiem mazākajiem apeniešiem no bērnudārza “Vāverīte”. Diplomi, skates, koncerti, dziesmu un deju svētki, atzinības raksti, dziesmu meklējumi, darbs - tā ir viņas ikdiena. Atnākot mājās, viņa ir mamma, padomdevēja un stiprs atbalsta plecs.
Diāna Liepiņa -  novadpētniece, vāc Apes vēstures stāstus. Viņa dara šo darbu klusi, bet no sirds un pamatīgi. Mīl visu skaisto, piedalās pašdarbībā.
Diāna Liepiņa, Irēna Meistare – skolotājas un vienkārši fantastiski cilvēki!
Līvija Karro – izpalīdzīga, saprotoša, sirsnīga.
Dzintra Ozoliņa - vienmēr aktīva, ar interesantām idejām, māk aizraut arī citus! Piedalās pašdarbības kolektīvos: dejo un dzied. Kopā ar tikpat darbīgo Benitu Auguli viņa brīvprātīgi palīdz daudzos Apes pilsētas pasākumos. Nesen sarīkoja sporta dienu novada pensionāriem. Viņas abas kopā ar palīgiem šogad iekārtoja omulīgu atpūtas un sanākšanu istabiņu pensionāriem pašā Apes centrā. Pašlaik tur ir apskatāma dvieļu izstāde, kas tika atklāta ar pasākumu. Paldies jums abām par garšīgajām pankūkām nu jau neskaitāmos pasākumos! Paldies par tīrajiem traukiem, pasniegto ēdienu, izdekorētajām telpām, garšīgajām pusdienām, smaidu, uzmundrinājumu, labestību un palīdzību dažādu norišu veidošanā! Šādi cilvēki mūsu pasaulē vairo labo!
Ilva Sāre - paldies par mīļumu un sirds siltumu, kas sajūtams ikkatrā pasākumā!
Aigija Kalniņa - uzņēmēja, “Kalnarušķu” krodziņa un viesu mājas vadītāja. Ļoti pretimnākoša! Esam vairākkārt rīkojuši svinības - vienmēr garšīgi ēdieni, skaists un ar izdomu noformējums, patīkama apkārtne. To novērtē ne vien savējie, bet arī tālāki ciemiņi, tajā skaitā igauņi.
Laima Bētere - profesionāla mediķe, savu darbu veic ar lielu atbildības sajūtu, empātiska, toleranta, ar plašu redzesloku un zināšanām. Izpalīdzīga, saprotoša, profesionāla masiere.
Alda Liepiņa – D.Ozoliņa Apes vidusskolas direktora vietniece audzināšanas jomā, sākumskolas skolotāja. Paldies par ilggadēju, ar lielu pašatdevi piepildītu darbu, par atsaucību, par mīļu, draudzīgu attieksmi pret bērniem, par ieguldījumu novada kultūras dzīves veidošanā!
Zita Uzkliņģe  - iejūtīga un saprotoša ģimenes ārste.
Juris Ozoliņš – sporta darba organizators.
Ivija Kaktiņa – visjaukākā un visforšākā medmāsiņa!
Iluta Apine -  sirsnīga, atsaucīga bērnudārza vadītāja.
Laura Pope – D.Ozoliņa Apes vidusskolas 7.klases skolotāja. Saprotoša un sirsnīga! Ir paveikusi daudz labu lietu! ◆

Kategorijas