Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā vērtējat 6 pagastu pārvalžu vadītāju modeli?

2010. gada 26. februāris 13:54

1361

Iveta Priede, Mālupes pagasta pārvaldes vadītāja:
No neizdevīgajiem atbrīvojas
Laima Kaņepe, Liepnas pagasta pārvaldes vadītāja:
Darbu var paveikt dažādi
Arita Prižavoite, Ilzenes pagasta pārvaldes vadītāja:
Vājāka saikne ar iedzīvotājiem

Iveta Priede, Mālupes pagasta pārvaldes vadītāja
“Tas nav pareizi, jo svešam cilvēkam būs mazāka interese par otru pagastu un katrs pagasts ir atšķirīgs. Nav jau problēmu apvienot pagastu pārvalžu vadītājus, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, tomēr vajadzētu ieklausīties argumentos. Es nesaskatu līdzekļu ekonomiju, jo, lai regulāri apbraukātu divus trīs pagastus, vajadzēs degvielu. Piemēram, ja pagastu pārvalžu vadītājiem uz pusi samazinātu darba algu, gan jau viņi tāpat izdzīvotu, lai gan pagastos štati ir samazināti līdz minimumam, tomēr katram pagastam būtu savs vadītājs. Vai arī uzdot pagasta vadītājam arī teritorijas attīstības speciālista pienākumus, nevis izsludināt pieteikšanos uz šīm jaunajām piecām darba vietām. Varianti ir dažādi, bet tos neapspriež, neieklausās un izskan tikai tas, ka vajag reformu. Par to, kā to izjutīs iedzīvotāji, neviens nerunā. Domāju, ka pati kandidēšu uz vakanto vadītāja vietu, jo ir iesākti darbi pagastā. Manuprāt, novadā visiem darbiniekiem vajadzēja vienādus kritērijus - kāpēc administrācijas darbinieki tika automātiski “pārņemti” darbā novadā, bet pagastu vadītājus nevar? Tagad no politiski neizdevīgajiem atbrīvojas, izsludinot pieteikšanos.”

Laima Kaņepe, Liepnas pagasta pārvaldes vadītāja
“Pagastu attīstību tas neveicinās. Piemēram, Liepnas pagasta pārvaldē ir labs darbinieku kolektīvs ar izglītotiem cilvēkiem, kas strādājuši sava pagasta iedzīvotāju labā pēc labākās sirdsapziņas. Katrs dara savu darbu, bet tagad šo mehānismu salauzīs un nav zināms, kā būs tālāk. Varbūt ieekonomēs darba algas, bet neviens nav izrēķinājis, ko pazaudēs. Jau iepriekš pagastos ir samazināti štati un darbinieki padarīti universāli, jo veic dažādus pienākumus. Vadītāja darbu var paveikt dažādi – iedziļinoties iedzīvotāju problēmām un neiedziļinoties, vien parakstot papīrus un aizbraucot uz otru pagastu. Cilvēki ir pieraduši, ka savā pagastā par viņiem rūpējas, un kādam vajag tikai atnākt izrunāties. Krīzes laikā pagastu vadītāji būtu ar mieru strādāt arī par mazāku darba algu, bet pašlaik saņemam tādas darba algas, kādas noteikuši novada deputāti. Cilvēki būtu ar mieru saņemt mazāk, lai tikai darbs ir uz vietas pagastā. Pašlaik neesmu izlēmusi, vai kandidēšu uz vakantajiem amatiem. Mana sirds pieder Liepnai un gribas palīdzēt saviem iedzīvotājiem, tādēļ, iespējams, ka tomēr pretendēšu. Tiesa, savā pagastā katrs stūrītis ir zināms, bet tā būs ikvienam.”
 

Arita Prižavoite, Ilzenes pagasta pārvaldes vadītāja

“Tā kā esmu mazas pagasta pārvaldes vadītāja, uzskatu, ka pārmaiņas ir atbalstāmas tad, ja tām būs ekonomiskais ieguvums. Šobrīd ekonomiskais ieguvums nav saskatāms un netiek arī pagastiem skaidrots. Var jau būt, ka deputāti šādu skaidrojumu ar finansiālu pamatojumu ir redzējuši un tādēļ pieņēma attiecīgu lēmumu, bet šobrīd tas vairāk izskatās pēc politiska lēmuma. 6 vadītāju modelī mazajās pagastu pārvaldēs būtiski būs jāpārkārto darba pienākumi starp darbiniekiem, kas šeit strādā. Daudzi jautājumi darbiniekiem pašiem būs jāizlemj uz vietas, bet dzīve neapstāsies, jo no viena cilvēka nav atkarīga pagasta izaugsme – to nodrošina viss darbinieku kolektīvs. Turklāt lēmumus jau pieņem novada deputāti – pagastu vadītājiem nav lemttiesību. Sešiem  pārvaldniekiem būs plašāks skatījums par novadu, bet būs būtiski vājāka saikne ar iedzīvotājiem – tas būs liels trūkums. Cilvēku vajadzības var just ikdienas sarunās, nevis iedzīvotāju sapulču laikā. Ļoti slikti, ka reformas laikā darba vietas centralizē – to ir vairāk novada centrā nekā uz vietas pagastos. Es kandidēšu uz vakantajām vietām, ja atbildīšu izvirzītajām prasībām, jo man patīk savs darbs.”

Kategorijas