Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pilsētas svētki - FOTO

Agita Bērziņa

2016. gada 27. augusts 18:07

293462

Šogad Apes pilsētas svētki “Apei – 88” no 26. līdz 28.augustam tiek izdzīvoti izglītības zīmē ar galveno motīvu “Mans Skolas ielas stāsts”. Svētkus Ape svin, atzīmējot gan Dāvja Ozoliņa 160.jubileju, barona Delviga 165.jubileju, gan izpētot Apes arodskolas vēsturi un tās cilvēkus un izzinot Skolas ielu. Tā ir nozīmīgākā Apes pilsētas iela, bagāta ar senu vēsturi un stāstiem. 
“Apes pilsētas svētki ir sajūtu svētki, un katru gadu šīs sajūtas ir citas. Sajūtu svētki tie ir tādēļ, ka Apes pilsēta šogad svin 88 gadus. Tās ir divas lielas bezgalības zīmes, un gribas domāt, ka tās simbolizē šeit dzīvojošo vai atbraukušo viesu bezgalīgu mīlestību un cieņu savai pilsētai,” stāsta Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre.

Piektdienas vakarā pie Apes tautas nama tika sniegta un pasniegta laikraksta "Alūksnes Ziņas" un www.aluksniesiem.lv gada balva - Sandai Oto, kuru apenieši nominēja par -  "Gada apeneiete 2016", bet vēlāk skaistu koncertu sniedza novadniece Inese Ērmane un mūziķis Andris Ērglis. Romantiskajā vakara koncertā -“Nāc blakus”.

Sestdien Apes pilsētas svētku rīts sākās Apes arodskolā ar pasākumu “Iet pa dzīvi un satikties”. Kur tika izdzīvoti arodskolas vēstures nozīmīgākie mirkļi, tos papildinot ar Apes amatierkolektīvu piedalīšanos, kuri toreiz, arodskolas darbības laikā, bija neatņemama ikdienas sastāvdaļa. Apē dzīvojošie arodskolas darbinieki aicināja bijušos darbiniekus, absolventus uz šo svētku mirkli, uz tikšanos, lai kopīgi atminētos un izstāstītu savus skolas stāstus. Šī arī bija tā reize, kad varēja piedalīties parādē –  ar bijušās arodskolas traktortehniku, kombainiem un citiem transportlīdzekļiem, kas saistāmi ar Apes arodskolu un tās pastāvēšanas laiku, gan mūsdienu autoparkiem, kas pieder tās absolventiem. Līdztekus lielākajām aktivitātēm, protams, bija arī daudzas citas izklaides iespējas - izjādes ar zirgiem, vizināšanās ar elektromobili, iespēja vadīt “Redrift” elektrovadāmās mašīnas,  piedalīties Jaunlaicenes muižas muzeja interesantajās nodarbībās un iesaistīties citās aktivitātēs.

Svētku turpinājumā uzmanība tika veltīta mazākajai paaudzei. Apes tautas nama bērnu un jauniešu vokālā grupa un tautisko deju kolektīvs “Nebēdnieki” bija sagatavojuši īpašu sveicienu, muzikālu izrādīti “Bizbizmāsiņa”, kam tradicionāli sekoja Apes novada mazo iedzīvotāju sveikšana. Tie bija 28 bērni gan no Gaujienas, Trapenes, Virešiem, gan no Apes, kuri gada laikā no iepriekšējiem pilsētas svētkiem līdz šiem svētkiem ir piepulcējušies Apes novadam. Pēc sirsnīgajiem svētkiem mazie novadnieki varēja piedalīties jau otrajos mazuļu rāpošanas svētkos. 

Pēcāk notika Apes novada kūku cepēju kūku degustācija “Mummas beķereja”. Ikviens svētku apmeklētājs varēja nogaršot kādu gabaliņu svētku kūkas, parunāties ar novada kūku cepējām, dalīties receptēs, kā arī apskatīties kūku kastīšu formas, kuras gadu laikā ir sakrājušas dažnedažādus stāstus.

Savukārt vakarā ir iespēja baudīt teātra kluba “Austrumu robeža” jautru muzikālu izrādi “Salidojums”. Līksmot un priecāties varēs turpināt svētku ballē kopā ar grupu “Nakts ekspresis”. 


Kategorijas