Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā notiks starptautiskas kuģu modeļu sacensības

Līga Vīksna

2016. gada 3. septembris 07:42

300

Alūksnes ezerā 3. un 4. septembrī notiks VI starptautiskās sacensības kuģu modeļiem “Piston Cup 2016”, kuras organizē Latvijas Kuģu modeļu sporta federācija (LKMSF) sadarbībā ar Alūksnes novada pašvaldību.

Lai pārrunātu sacensību gaitu, Alūksni nesen apmeklēja LKMSF prezidents Edgars Korsaks-Mills, kurš tikās ar Kultūras un sporta nodaļas vadītāju Sanitu Eglīti un sporta darba organizatoru Vilni Veļķeri.

LKMSF prezidents atzina, šīs būs jau sestās starptautiskās kuģu modeļu sacensības ar nosaukumu “Piston Cup”, ko rīko viņa pārstāvētā federācija. Kopumā federācija rīko vairāk nekā desmit dažādas sacensības Latvijā jau kopš 1998.gada. Alūksnes ezers par piemērotu vietu sacensību norisei izvēlēts pēc E.Korsaka-Milla klasesbiedra ieteikuma. “Pārsvarā šādas sacensības tiek organizētas Pierīgā, taču šogad pirmo reizi izvēlējāmies kādu no posmiem organizēt tālākā reģionā. Alūksne atrodas stratēģiski izdevīgā vietā sacensību dalībniekiem no Krievijas un Igaunijas,” par Alūksnes ezera izvēli sacensību norisei stāsta E. Korsaks-Mills.
Plānots, ka sacensībās Alūksnē piedalīsies aptuveni 60 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas. Sacensības būs arī Baltijas un Eiropas čempionātu posms.

Sacīkstēs piedalās radiovadāmi ātrumlaivu modeļi, kas pārvietojas ūdenī pa M veidā izveidotu un ar boju palīdzību atzīmētu trasi. Tiem var būt divu veidu dzinēji - benzīna ar 3,5 līdz 35 kubikcentrimetru motoru un elektromotora, kuri darbojas ar speciālām baterijām. Jaudīgākie kuģu modeļi spēj attīstīt ātrumu līdz pat 100 km/h. Tā kā šis ir tehniskais sporta veids, tad tajā svarīgas ir inženierzināšanas un tehniskie risinājumi. Veidojot šādu kuģa modeli, korpusu gatavo pats kuģa modeļa vadītājs, savienojot savu radošumu ar fizikas zināšanām, savukārt dzinējs un mikroshēmas parasti tiek pasūtītas no rūpnīcām ārvalstīs.
Radiovadāmo kuģu modeļu sacensības Latvijā šobrīd notiek trīs lielās sekcijās, kur katra iedalās vairākās apakšklasēs atkarībā no konkrēto modeļu uzbūves specifikācijas, izmēra un tehniskajiem parametriem. M sekcija paredzēta radiovadāmajiem modeļiem ar elektromotoru. FSR sekcijā ietilpst radiovadāmie modeļi ar iekšdedzes dzinēju, savukārt kopiju sekcijā ir modeļi, kas neizmanto radiovadāmo sistēmu un dzinēju un ir reālo kuģu kopijas. Vienā sacensību klasē sacenšas līdz 12 kuģu modeļiem.

Kategorijas