Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paši savas laimes kalēji

Diāna Lozko

2016. gada 2. septembris 00:00

517

Alūksnes Kultūras centrā noritējušas divu dienu mācības “Mazo un vidējo uzņēmumu darbības uzsākšana, investīciju piesaiste, tirgus segmenta noteikšana”. Tajās piedalījās vairāki Alūksnes novada ļaudis, kuri jau ir attīstījuši savu biznesu vai arī vēlas to uzsākt.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes sociālo zinātņu maģistre, vairāku Eiropas Savienības struktūrfondu projektu koordinatore Latvijā un mācību līdzekļa “Naudas pasaule” autore Sandra Zeltiņa mācību pirmajā dienā detalizēti iepazīstināja 40 sanākušos interesentus ar pašnodarbinātības principiem, kā ir jāveido SIA, biedrības un nodibinājumi. Šajā dienā ikviens varēja izprast, kādā jomā labāk darboties un kā izprast nodokļu sistēmu. Otrajā dienā notika pārrunas par pārdošanu.

Nav izpratuši nodokļu
sistēmu
S.Zeltiņa sniedza padomus, kas būtu jāzina tiem, kuri vēlas darboties pārdošanas jomā. S.Zeltiņa mudināja ikvienu uzdrošināties darīt un nebaidīties no nezināmā. Ikviens varēja dalīties ar savu pieredzi, kā arī iepazīstināt citus ar savu darbību un veidoto produktu. Viena no svarīgākajām lietām biznesā ir kontaktu veidošana un risku apzināšanās. Neņemot vērā šķēršļus, ir svarīgi zināt, kā rīkoties un kas var palīdzēt atrisināt radušās problēmas. Šādi semināri tiek rīkoti, lai cilvēki nebaidās mēģināt un lai nebaidās kļūdīties.
Seminārā bija iespēja uzzināt informāciju par nodokļiem, finansējuma iegūšanu, sava produkta reklamēšanu un pārdošanu. “Ir svarīgi saprast, kāda darbības forma jums būs izdevīgāka, jo ne vienmēr veidot SIA ir izdevīgāk, varbūt jākļūst par pašnodarbināto,” stāstīja S.Zeltiņa. Nereti viņas darba praksē pēc palīdzības vēršas cilvēki, kuri izvēlējušies nepareizo darbības formu, kā arī nav izpratuši nodokļu sistēmu. Seminārā izskanēja svarīga informācija, kuru nereti nevar iegūt Valsts ieņēmumu dienestā. Diemžēl bez padziļinātām zināšanām cilvēki var nepamanīt, ka viņiem sniegtas iespējas, kas nebūt nav izdevīgas uzņēmējam.

Jāspēj orientēties tirgū
S.Zeltiņa uzsvēra - katram ir svarīgi arī novērtēt savu darbu. “Latvijā kādā pilsētā meitenes gatavoja lellītes un pārdeva par 3 eiro. Es viņām jautāju, cik naudas iziet materiālos un vai tā tiešām ir adekvāta cena? Vēlāk meitenes padomāja un sāka pārdot lellītes par 15 eiro. Un pirka! Mums, latviešiem, ir jābeidz nodarboties ar labdarību, kur to nevajag, un jānovērtē savi darbi,” uzsvēra S.Zeltiņa.
Jāņem vērā, ka ražotajai precei ražotājs nevar uzlikt uzcenojumu kā tirgotājs, kurš šo preci pārdod. “Daudzi veikali nopērk preces konteineros un pārdod pa vienai precei vai pārim. Uzcenojums ir milzīgs!” pastāstīja S.Zeltiņa. Katram ražotājam ir jāzina šie fakti un jāspēj adekvāti orientēties tirgū. Ir svarīgi arī zināt riska faktorus. Šobrīd viens no lielākajiem riska faktoriem ir, ka Latvijas uzņēmumus pārpērk Lietuva un Igaunija. Tieši tāpēc S.Zeltiņa iesaka uzdrīkstēties un ražot pašiem, līdz ar to nopelnīt vairāk. “Mazajiem ražotājiem ir jāsaprot - modelis, kurā ražotājs pats veido, reklamē, pārdod nedarbosies un nesīs zaudējumus. Meklējiet tos, kuri jums varēs izdarīt vienu darbu, cits kādu citu un tad to visu salikt kopā. Jums jābūt šī procesa vadītājam, jo tikai tā jūs gūsiet ienākumus,” sacīja S.Zeltiņa.

Jāsaskata Alūksnes iespējas
Semināru apmeklēja arī alūksniete Māra Saldābola, kurai gan sava biznesa vēl nav, taču 23 gadus vecā jauniete plāno veidot bērnu drēbītes no lina. Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” pārstāves Evija Kubulniece un Estere Dambe atzina, ka “Saulīte” jau ir izveidojusi biedrību, lai vieglāk iegūtu finansiālu atbalstu dažādiem projektiem. E.Dambe atzina, ka semināra apmeklējums palīdzējis pārdomāt ne tikai efektīvāku biedrības darbību, bet arī iespēju par sava biznesa izveidošanu. Tieši šī iemesla dēļ šāda veida semināri ir ļoti vērtīgi, jo palīdz gan esošajiem, gan topošajiem uzņēmējiem un sava amata veicējiem. Alūksnē ir daudz iespēju uzņēmējdarbībai, tikai tās ir jāspēj saskatīt un uzdrīkstēties. ◆

Kategorijas