Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē atgriežas Elīnas Zālītes skulptūra

Līga Vīksna

2016. gada 2. septembris 00:00

51

Rakstnieces, dzejnieces, prozaiķes un tulkotājas Elīnas Zālītes skulptūra atgriezusies savā vietā pie Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas – pateicoties ziedotāju atsaucībai, nozagtās skulptūras vietā izgatavota jauna, ko atklāja Apes pilsētas svētku laikā.

Apes bibliotēkas vadītāja Mudīte Kaktiņa klātesošajiem atgādināja, ka Apē tēva mājās aizritējuši E.Zālītes bērnības un jaunības gadi, rakstītas pirmās dzejas rindas, radīti pirmie tulkojumi, pavadītas vasaras. Ape allaž bijusi Elīnas miera osta, un apenieši godā savas novadnieces piemiņu. Viņas dzimtajā mājā ir iekārtota ekspozīcija, kas stāsta par viņas dzīves un daiļrades ceļu, memoriālā istaba, viņas personīgās lietas. Apē ir arī iela, kas nosaukta Elīnas Zālītes vārdā.

Apenieši izsāp zagļu
nodarījumu
“Pie vidusskolas 1983.gada maijā tika atklāta Jelgavas tēlnieces Rasas Kalniņas-Grīnbergas veidotā un bronzā atlieta E.Zālītes skulptūra. Tā tika atlieta par daudzu skolas bērnu, pedagogu, skolēnu vecāku, E.Zālītes tuvinieku un daudzu citu ieinteresētu personu ziedojumiem. Tas bija skaists mākslas darbs, kas rotāja gan skolas apkārtni, gan pilsētas vidi. Šeit bieži varēja redzēt piestājam apeniešus un garāmbraucējus. Tā tas bija 26 gadus – līdz 2009.gada rudenim, kad pirmā sniega dienas rītā divas melnas pēdas un tukšā skulptūras pamatne liecināja, ka šeit pabijuši naudas kāri metāla zagļi. Tā bija ļoti tumša, drūma diena Apē, Apes iedzīvotāju acīs bija izmisums. Domes priekšsēdētāja todien teica: “Viņa bija mūsējā, viņa mums jādabū atpakaļ!”” stāstīja M.Kaktiņa.
Vainīgos atrast neizdevās. Pēc pieciem gadiem Valsts policija izbeidza ierosināto kriminālprocesu par zādzību, bet Apes novada dome pieņēma lēmumu izveidot ziedojumu kontu E.Zālītes skulptūras atjaunošanai. Šā gada sākumā mākslinieks Kārlis Alainis uzsāka skulptūras atjaunošanu pēc tēlnieces R.Kalniņas-Grīnbergas ģipša atlējuma. Tagad tā ir gatava un atkal priecē apeniešus!

Paldies visiem ziedotājiem!
Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju, atklāšanas dienā uzrunājot klātesošos, atzina, ka E.Zālīte ir atnākusi atpakaļ pie apeniešiem, bet atnākšanas ceļš ildzis gandrīz sešus gadus un to nodrošinājuši daudzi labi un mīļi cilvēki. Ziedotāji un atbalstītāji tika cildināti atklāšanas reizē.  Kopskaitā tie ir 26 individuālie ziedotāji un 15 kolektīvie ziedojumi.
“Lielāko ziedojumu – 3000 eiro - ieguldīja Daces un Andra Dārziņu ģimene no Austrālijas. Apenietis, uzņēmējs un Apes novada domes deputāts Dzintars Raibekazs – 1611 eiro. Elīnas Zālītes radiniece Ērika Preisa savā 99 gadu vecumā no iekrātās pensijas noziedoja 711 eiro. Autoorientēšanās dalībnieki, caurbraucot Apei, ziedoja 199 eiro. Vairākkārtīgas iemaksas bijušas no dāmu klubiņa “Labās domas”, 1. un 29.izlaiduma klases, ziedojumi no kastītēm Apes pilsētas svētkos un citos pasākumos. Alūksnes un Apes novada fonda organizētajā akcijā “Atjaunosim skulptūru Elīnai Zālītei” ziedoti 158 eiro,” norādīja A.Harju.
Skulptūras kopējās izmaksas ir 10 375 eiro. No tā 7865 eiro ir ziedojumi, bet pārējo summu piešķīra Apes novada dome. ◆

Kategorijas