Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nākotne ir jauniešu rokās

Diāna Lozko

2016. gada 2. septembris 00:00

446

Trešo gadu Alūksnē notiek “Vēlās brokastis”, kuru laikā jauniešu organizācijām un neformālām grupām ir iespēja padalīties ar saviem vasaras labajiem darbiem. Pagājušajā sestdienā šādās brokastīs Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā pulcējās 56 cilvēki no Alūksnes novada.

Uzlabo dzīvi pagastos un pilsētā
Nereti valda uzskats, ka pagastos nekas nenotiek, taču ir gan jaunieši, gan neformālās grupas, kas grib uzlabot dzīvi savos pagastos un pilsētā. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis vēlo brokastu laikā uzsvēra, ka ir pateicīgs ikvienam jaunietim, kurš aktīvi darbojas un realizē savas idejas. “Mums interesē neformālo grupu veidošanās. Nav tas laiks, kad visu pienes uz paplātes, un, ja paši nedarīsim, tad nekā arī nebūs. Man ir prieks, ka jūs darāt, augat un attīstāties. Ir prieks arī par tiem jauniešiem, kuri aizbrauc gūt pieredzi citās pilsētās vai uz citu valsti, bet atgriežas atpakaļ Alūksnē,” pauda A.Dukulis.
Projektā “Autobuss” multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra “Pa Galms” rīkotajās brokastīs aplūkoja septiņu projektu prezentācijas. Alūksnes un Apes novada fonda (AANF) Jauniešu ideju laboratorija šogad veikusi vairākas labdarības aktivitātes. “Kokmeistars Artis Bērziņš ziedoja koka izstrādājumus, kurus pārdevām par ziedojumiem. Līdzekļus vācām projektu konkursa rīkošanai. Šovasar noorganizējām savu pirmo projektu konkursu jauniešiem,” prezentācijas laikā stāstīja Klāss Stāvausis.

Apģērbu otrreizējā pārstrāde
Ikviens interesents var ziedot līdzekļus arī otrajam jauniešu projektu konkursam, sūtot tos uz Alūksnes un Apes novada fondu ar norādi “Jauniešu projektu konkursam Nr.2”. Lai arī projektu realizēšanai nepieciešams finansējums, vispirms vajag cilvēkus, kuri var dalīties ar savām zināšanām un vēlas aktīvi iesaistīties labākas sabiedrības veidošanā. Alūksnieši Žanete Ludviga, Gunārs Misiķis un Lelde Gusta ar AANF Jauniešu ideju laboratorijas atbalstu realizējuši projektu, kurā notika apģērba apgleznošanas meistarklase. Ž.Ludviga uzrakstījusi projektu pēc projektu rakstīšanas apmācībām, un tā bijusi lieliska iespēja arī citiem iemācīt to, ka vecais apģērbs nav jāmet ārā, jo to var arī uzlabot. “Noteikti rīkosim šādas darbnīcas arī nākotnē, taču gribētu koncentrēties uz apģērbu otrreizējo pārstrādi,” teic Ž.Ludviga. Šī ir iespēja ikvienam jaunietim ne tikai apgūt ko jaunu, bet arī iemācīties dzīvot ekonomiskāk.

Rīko atjautības konkursu senioriem
Ilzenes jaunieši šogad sakārtojuši volejbola laukumu un izveidojuši īpašu spēļu un atpūtas galdu. Alūksnes Bērnu un jauniešu centra jaunatnes lietu speciāliste Evija Eglīte uzsvēra, ka Ilzenes pagasta jaunieši ir piemērs arī citu pagastu jauniešiem, kuri grib savā vidē ko pamainīt. “Ir vienkārši jāiet un jādara! Jaunieši redz, ko vēlas mainīt savā pagastā, iedegas par to un dara,” uzsvēra E.Eglīte.
Sava pagasta attīstībā aktīvi piedalās arī jaunannieši. Jaunannas jauniešu klubs “Tikšķis” šogad ir organizējis vairākus pasākumus, un viens no interesantākajiem bija atjautības konkurss senioriem. Šādā veidā kopīgi varēja sadarboties dažādas paaudzes, mazinot plaisu starp dažādām paaudzēm. Alūksnes novada pašvaldības Jauniešu iniciatīvu projektu konkursā “Tikšķis” nesen organizēja radošo divdieni – divu dienu nometni (tā nav nometne, drīzāk pasākums), kur aktivitātes vadīja Jānis Vītols. Pasākumā piedalījās 27 jaunieši no četriem pagastiem. Šī pasākuma mērķis bija parādīt, cik svarīga ir savstarpējā komunikācija, kurai ir jānotiek ne tikai sociālajos tīklos, bet arī dzīvē.

Rozes Glikam
Savu projektu prezentēja arī alūksniete Ilva Kristiāna Langrāte, kura jau otro gadu rīko pasākumu “Rozes Glikam”. Tā laikā stāda rozes dažādiem ievērības cienīgiem alūksniešiem. “Uzzināju, ka no Alūksnes nāk Uģis Sarkans, kurš bija ļoti erudīts un kļuva arī par profesoru Oksfordas Universitātē. Maz cilvēku zina, ka no Alūksnes nāk šāds cilvēks. Daudzi domā, ka Alūksne ir maza un te ir maz iespēju, taču tas ir absurdi,” sacīja L.K.Langrate. Viņa uzsvēra, ka ir svarīgi apzināties savu vērtību un nekad nedomāt, ka sasniegt kaut ko var tikai tie, kuri dzīvo lielpilsētās.

Uzņems “Erasmus+”
brīvprātīgos
Sasniegt savus mērķus var ikviens un arī fiziskie traucējumi nav šķērslis. Alūksnes bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām atbalsta centrs “Saulstariņi” prezentēja savu projektu, kura laikā šogad apguvuši kulinārijas māku. Jauniešiem ar īpašām vajadzībām tas ir ļoti svarīgi, un tieši šie cilvēki spēj pierādīt, ka bezdarbībai nav attaisnojuma – ir vienkārši jādara! Tam piekrīt arī alūksnieši, kuri piedalījās projektā “Autobuss”, kas finansēts no valsts budžeta, Jaunatnes politikas valsts programas 2016.gadam. Tā laikā vairāki jaunieši devās ekspedīcijā, kur tikās ar dažāda vecuma sociālās atstumtības riskam pakļautiem cilvēkiem. Jaunieši devās uz bērnunamiem, sociālā atbalsta centru, uz nedzirdīgo biedrību.
Alūksnes Bērnu un jauniešu centra vadītāja Eva Aizupe “Vēlo brokastu” noslēgumā atzina, ka ir gandarīta par ikvienu aktīvo jaunieti, kurš vēlas darboties sava pagasta un pilsētas labā. Jāuzsver, ka šogad jauniešu centrā atkal uzņems“Erasmus+” brīvprātīgos, šoreiz jaunieši būs no Francijas un Rumānijas. ◆

Kategorijas