Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Melns ar baltu satikās

VALIJA BELUZA

2016. gada 2. septembris 00:00

174

“Bailes un mīlestība arī ir pretruna. Ja mīli, nav jābaidās, ja baidies, tātad īsti nemīli. Fiziskajā pasaulē pastāvošo dualitātes likumu rada mūsu prāts, visu sadalot pretpolos. Garīgajā sfērā viss ir viens vesels: neeksistē ne plus, ne mīnus, ne labais, ne ļaunais, ne vīrišķais, ne sievišķais, ne iekšējais, ne ārējais. Ārpus zemes neeksistē pat laiks.
Bez baltā nebūtu melnais. Melnajā un baltajā esot visu krāsu apkopojums. Kādā zemē sēru krāsa ir melnā, citā – baltā.
Laba, harmoniska dzīve vai ne tik laba ir nosacīts vērtējums, tas rodas no salīdzinājuma. Var arī nemeklēt pretrunas, salīdzinājumus, bet skatīt lietas kā cita citu papildinošas. Piemēram, nakts pāriet dienā, vasara rudenī. Jēdzieni “labais” un “ļaunais” saplūst. Padomju laikā vēlme kļūt bagātam skaitījās slikta, tagad – norma. Agrāk spekulants, tagad biznesmenis. Tetovējumus senāk taisīja jūrnieki un cietumnieki, tagad daudzi uzskata, ka “tattoo” ir “kruta”. Psiholoģija mainījusies un pret jēdzieniem, kas bija ar mīnus zīmi, attiecamies citādi,” aizdomāties rosina psihologs Aleksandrs Agešins.
Plus un mīnus rada magnētisko lauku, kas pievelk. Vai atgrūž. Nekas nav viennozīmīgs, viss mainās, pārejot no viena veida citā, un visstabilākais pasaulē ir pārmaiņas. Ja dienā pie debesīm daudz tumšu mākoņu, satumst kā vēlā vakarā. Līgo nakts turpretī mēdz būt gaiša. No garīgām pozīcijām nāve tāpat kā meditācija ir pāreja citā formātā, un miegs pielīdzināms snaudam.
Sliktais ir labā galējā stadija. Nogalināšana ir grēks, bet karā tas skaitās normāli. Jaunību grib visi, vecumu – neviens. Bet tas taču ir viens un tas pats cilvēks, viņš vienkārši sasniedzis sava mūža galējo stadiju!

Zelta vidusceļš ir līdzsvars
A. Agešins atgādina, ka aiz atšķirībām slēpjas daudz līdzīgā. “Agrāk cilvēks noliedza daļu sevis, piemēram, dzīvniecisko. Pēc tam atklājās, ka jāsamierinās, jo mūsos ir gan garīgā, gan dzīvnieciskā daļa. Sākam aprast, ka mīlestība nav viendaļīga un mūsos ir gan sievišķais, gan vīrišķais. Sievietes organismā ir 52 procenti sievišķo un 48 procenti vīrišķo hormonu. Vīrieša – otrādi. Pēc būtības abu organismi funkcionē līdzīgi, abi ir cilvēki, kaut arī atšķirīga dzimuma. Bez vīrieša nebūtu sievietes, bez sievietes – vīrieša. Bez nakts nebūtu dienas.
Mīnuss un tumsa nav slikti. Austrumniekiem ir teiciens, ka lotoss izaug no dubļiem. Protams, bez saules nekas neaug, bet ko gan mēs iesāktu bez melnās zemes?”
Cigun un garīgās mācības runā par zelta vidusceļu – līdzsvaru, kad emocijas neaiziet līdz galējam punktam. Neiemācoties tās sabalansēt, arī lieli prieki, piemēram, kāzas, jubilejas, milzīgs vinnests var novest pie paaugstināta asinsspiediena un pat nāves.
Psihologs novērojis, ka daudzi cilvēki, arī garīgie līderi, grēko ar nepareiziem uzstādījumiem. Afirmācija ir pozitīvs apgalvojums, ko atkārto vairākkārtīgi, lai nomainītu negatīvos uzskatus uz jauniem – pozitīviem. Priedēkli “ne” smadzenes neuztver. Sakot “kaut tik nebūtu sliktāk”, “ka tik nenogulētu, nenokavētu”, paši sevi ieprogrammējam neveiksmēm. Zemapziņai jādod pozitīvas komandas: nākamgad būs labāk, es izdarīšu vairāk, galvenais – ierasties laikā.

Izpratne – ceļš uz harmoniju
Sieviete un vīrietis pastāvīgi tiecas viens pie otra, kaut arī kopā nav viegli. “Tikko vīriešu kolektīvā parādās sieviete, viņi atdzīvojas, cenšas uzvesties korektāk. Sievietes vīrieša klātbūtnē nevērpj intrigas, neskandalējas, jo vīrietis – loģiķis – novērtē prāta spējas. Pēc statistikas, sieviete, kas ir emocionālāka, vadās pēc intuīcijas, dienā izsaka desmit reižu vairāk vārdu nekā vīrietis. Gudrs vīrietis ļauj sievietei izrunāties. Ja viņš saprot, no kā veidota viņa un otrādi, vieglāk novērst konfliktus, panākt saskaņu.”
Abi dzimumi uztver pasauli caur redzi, dzirdi vai sajūtām. Ir arī jauktie tipi, taču parasti abi dzimumi reaģē atšķirīgi. Sievietei tīk pieskārieni, maigas runas. Mēdz teikt, ka vīrietis uztver ar acīm, bet vēsturiski viņam bija arī jāsadzird mamuta tuvošanās. Šodien datoriķim neiztikt bez vizuālas uztveres, mūziķim bez smalkas dzirdes, radošas profesijas pārstāvim jābūt jūtīgam. Grāmatvede bez loģikas – nekādi. Šīs īpašības izstrādājas dzīves laikā.
Vīrietim ir svarīgi saprast, bal­stoties uz reālām, materiālām lietām, sievietei – sajust iekšēji, bet jebkuru cilvēku var iemācīt saprast pretējā dzimuma enerģiju.
Pāra saskaņu astrologi vērtē pēc zvaigžņu stāvokļa, psihologi – pēc tā, cik labi partneri iemācījušies pielāgoties, cik saderīgi ir psihotipi. Atšķirīgie, kuri grib pielāgoties, nereti satiek labāk nekā vienādie, jo bieži vien otrā cilvēkā meklējam to, kā nav pašā. Taisno matu īpašnieki cenšas tos ielokāt, bet sprogaino – iztaisnot. Cita zāliens šķiet zaļāks.

Vieno kopīgi mērķi
Galvenā ir komunikācijas problēma, bet ceļš uz harmoniskām attiecībām sākas ar sevis iepazīšanu: kāds esmu, ar ko atšķiros no otra cilvēka, kāpēc mani nesadzird. Konflikti rodas, ja katrs dzelžaini aizstāv savu “vienīgo un pareizo” pozīciju. Ja viens no partneriem netiecas harmonizēt attiecības, pāris mocīsies. “Gudra sieviete vienmēr atradīs pieeju, lai vīrietis rīkotos, kā viņai vajag,” atgādina A. Agešins. “Vispirms gan jāizzina partnera vajadzības. Ja nav iespējams cilvēciski vienoties, var rak­stiski noformulēt savstarpēju izdevīgumu.”
Izstrādāts kopīgs mērķis, intereses, piemēram, bērnu audzināšana, ceļš pie Dieva, kopīgi vaļasprieki pāri tuvina. “Bet, ja mērķi atšķirīgi, nav saskares punktu, mītot zem viena jumta un pat guļot vienā gultā, katrs dzīvos savā pasaulē.” ◆


Kategorijas