Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nacionālās radio un televīzijas padomes paziņojums televīzijas skatītājiem par Latvijas pāreju uz ciparu TV apraidi

2010. gada 24. februāris 17:14

418

Lai kliedētu pēdējās dienās izskanējušo pretrunīgo informāciju, Nacionālā radio un televīzijas padome (NRTP) norāda, ka SIA Lattelecom joprojām pilnā mērā ir un līdz pat termiņa beigām (2013. gada nogalei) būs atbildīga par virszemes ciparu apraides nodrošināšanu Latvijā.

Patiesībai neatbilst pēdējās dienās izskanējušās spekulācijas, ka maksas satura izplatīšanu varētu uzņemties kāds cits komersants, jo saskaņā ar Ministru Kabineta rīkojumu Lattelecom tika apstiprināts par zemes ciparu apraides ieviesēju, un tas paredz nodrošināt skatītājiem gan bezmaksas, gan maksas saturu, izmantojot valsts piešķirto resursu- radiofrekvences.

Frekvenču lietošanas tiesības SIA Lattelecom ir piešķirtas līdz 2013. gada beigām.

Nacionālās radio un televīzijas padomes plānotā TV programmu klāsta paplašināšana (konkursi) attiecas uz iespēju jauniem kanāliem pieteikt savu kandidatūru iekļaušanai Virszemes TV bezmaksas un maksas kanālu pakās.

NRTP aicina maksas televīzijas operatorus un arī atsevišķus politiķus pārtraukt spekulācijas un iedzīvotāju maldināšanu par Virszemes Televīzijas ieviešanas gaitu.
Šobrīd pāreja notiek saskaņā ar plānu – visā Latvijā ir izbūvēta ciparu TV apraides infrastruktūra, un Latvijas kanāli tiek apraidīti 99,6% teritorijas, kas ir pat vairāk nekā valsts obligāti pieprasītais pārklājums (99%).

Saskaņā ar Lattelecom informāciju, šobrīd no analogās apraides atteikušās un Virszemes TV skatās jau vairāk nekā 70 000 mājsaimniecību, kas ir trešā daļa no visiem analogās televīzijas skatītājiem.

Līdz šim analogajā apraidē TV signāls nebija pieejams un Latvijas TV kanālu skatīšanās bija liegta lielai daļai Latvijas iedzīvotāju (TV3 varēja redzēt tikai 49 %, Latvijas teritorijas, LNT - tikai 55%, LTV7 87% un LTV1 94.9%). Līdz ar digitālās Virszemes TV ieviešanu Latvijas sabiedriskie un nacionālie kanāli būs pieejami 99.6% Latvijas teritorijas, jeb 99.9% Latvijas iedzīvotāju.

Atgādinām, ka visā Latvijā analogā apraide tiks atslēgta 1.jūnijā,bet atsevišķi kanāli pāreju uz ciparu apraidi sāks jau ātrāk – LTV7 ar 1.martu, LNT un LTV1 Rīgas apraides teritorijā- ar 1.aprīli, bet pārējā Latvijā- ar 1.jūniju.

Kategorijas