Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zemnieku produkti ir pieprasīti

Mārīte Dzene

2010. gada 25. februāris 07:39

1887

Ne pirmo reizi Ziemera pagasta zemnieku saimniecības “Sliņķi” īpašniece Viola Lāce apliecinājusi, ka prot atrast arvien jaunas iespējas pārdot saražoto produkciju. Tirdzniecības vietu Alūksnes tirgū viņa nomainījusi pret veikala “Lāse” telpām, kurās tiek pārdota arī citu zemnieku produkcija.

Pārdod 5 saimniecību preces“Te varu justies brīvāk un ērtāk nekā tirgū, kur man bija neliela vieta. Veikalā ir plašāka telpa, kurā izlikt ne tikai piena produktus, bet arī citas preces. Pamats ir manas saimniecības produkti, kurus pati tirgoju. Taču ir arī citu zemnieku ražojumi un izstrādājumi,” stāsta V.Lāce. Veikalā “Lāse” var iegādāties Veclaicenes “Mauriņu” segas un spilvenus ar aitu vilnu, dziju, adītas zeķes un cimdus, zāļu un ziedu tējas un dažādi izstrādājumus no lina. Malienas zemnieku saimniecība “Ziemeļi” piedāvā daudzveidīgu ārstniecības augu tēju klāstu, bet apeniete Evita Vahere izgatavojusi pirts cepures no filca un pirts slotas. Alsviķu zemnieku saimniecība “Auziņas” nodrošina dārzeņus, bet Ziemeru “Polieši”- dārza pupiņas. Tas nozīmē, ka labākas iespējas ir gan preču ražotājiem, gan pircējiem. 
Vairāk pērk pārtikas produktusV.Lāce atzīst, ka lielāks pieprasījums ir pēc ikdienā nepieciešamām pārtikas precēm - piena produktiem, dārzeņiem, sevišķi kāpostiem, kā arī konditorejas izstrādājumiem un maizes, ko “Sliņķos” cep divas reizes nedēļā. “Katru dienu var iegādāties svaigu pienu, krējumu, biezpienu, sviestu un vairāku šķirņu sierus – gan bez piedevām, gan ar tām: ar ķiplokiem, ar pētersīļiem, ar dillēm, ar valriekstiem. Biskvīta ruleti var nopirkt katru dienu, bet tortes tiek gatavotas pēc pasūtījuma,” stāsta zemniece. Trīs mēnešus viņa deva darbu vairākiem bezdarbniekiem, iesaistoties Nodarbinātības valsts aģentūras projektā, bet tas ir beidzies. Tagad V.Lācei pašai jātiek galā gan ar produkcijas gatavošanu, gan ar tās pārdošanu veikalā. “Algota tiek slaucēja, bet pārējos darbus paveicam abi ar vīru,” saka Viola. Viņa atzīst, ka šobrīd katrs domā un dara, lai varētu izdzīvot. Viņai veikals palīdz nodrošināt piena produktu noietu, tāpēc ir vērts pūlēties. 
Drīz piedāvās pirmos zaļumusVeikalam ir izveidojies savs pircēju loks, taču tajā iegriežas arī iebraucēji ne tikai no apkārtējām apdzīvotajām vietām, bet arī no Igaunijas. “Ikdienā nāk apmēram vieni un tie paši klienti, starp kuriem daudzi ir pensionāri un vecāki ar maziem bērniem,” secina V.Lāce. Viņa uzskata, ka ir jāpaplašina dažādu preču klāsts, lai tas ieinteresētu vairāk pircēju. Pavasarī veikalā varēs nopirkt pirmos zaļumus – lokus, dilles un salātus, kā arī gurķus, tomātus un ziedus. Par citām iecerēm Viola pagaidām nevēlas stāstīt.Vairāk pircēju ir darbdienu rītos un sestdienās. “Sestdienām tiek pārstrādāts un pārdots viss piens, jo ziemas periodā izslaukums ir mazāks un daudzām govīm ir cietstāvēšanas periods. Svaigpienu var pārdot apmēram 40 litrus, bet pārējo slaukumu pārstrādā produktos,” norāda V.Lāce

Kategorijas