Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lepojas ar gardām kūkām

Loreta Jargane

2016. gada 9. septembris 00:00

1791

Linda Barkovska: “Galvenais noslēpums kūku gatavošanā – patīk pašai un prieks, ja citiem garšo!”

Apes novada kūku cepējas savas prasmes nesen izrādīja Apes pilsētas svētkos, kad norisinājās Apes novada kūku cepēju degustācija “Mummas beķereja”. Ikvienam bija iespēja nogaršot gabaliņu svētku kūkas, parunāties ar cepējām, dalīties receptēs un aplūkot dažādas tortu kastes, kuras gadu laikā ir sakrājušas dažnedažādus stāstus.
Degustācijai tika izvēlēta īpaša vieta - Skolas ielā 3, kur savulaik dzīvojusi izcila Apes kūku cepēja Maiga Sāre. Vietā, kur cepēja dzīvojusi, tika izveidota beķereja, kurā visu dienu varēja baudīt dažādus gardumus. Vēlāk tur viesiem un apeniešiem bija iespēja nogaršot Apes novada cepēju gatavotās kūkas.

Draudzenes – kūku cepējas
Gaujieniete Linda Barkovska stāsta, ka kūku cepšanas iemaņas aizguvusi no mammas un kūkas cep  ļoti sen. “Viss sākās ar to, ka cepu sev, bērniem uz svētkiem, lai nav jāpērk,” viņa smaidot atceras. Lielākoties Lindas kūku galvenā sastāvdaļa ir zemenes un putukrējums. Linda atklāj, ka viņas kūka svētkiem tapusi gandrīz piecu stundu laikā. “Cepu sev, draugiem, radiem dzimšanas dienās. Galvenais noslēpums kūku gatavošanā – patīk pašai un prieks, ja citiem garšo,” teic cepēja. Taču Linda neslēpj, ka labāk patīkot ēst citu kūkas, jo savējās esot jau zināmas.
L.Barkovskas draudzene gaujieniete Ilze Celenberga arī cep kūkas. Abu sieviešu mammas bijušas draudzenes, un tagad arī viņas abas cep kūkas. I.Celenbergai ir īpašs stāsts par kūku cepšanas pirmsākumiem. “Pirms sešiem gadiem, kad man piedzima dēliņš Tomass, dzīvoju mājās. Meita teica: “Mammu, tev sanāk garšīgas kūkas, tev vajag cept pārdošanai!” Meita mani pamudināja,”  atklāj I.Celenberga. Cepēja atzīst, ka pieprasītākās un arī viņas mīļākās kūkas ir vārītā krēma kūka, zemeņu krēma kūka un siera kūka. “Kūka Apes svētkiem tapa piecās stundās ar multfilmu varoni Minionu. Dekors tapis par godu dēlam, jo viņam tas ir mīļākais varonis. Šobrīd vispieprasītākās kūkas ir ar Minioniem,“ saka I.Celenberga. Cepējas atklāj, ka viņu kūkas iecienījuši arī cilvēki no citurienes un visbiežāk kūkas pasūta bērniem un bērnu ballītēm.

Dēls pārmanto prasmes
Jānis Bernarts no Gaujienas uz svētkiem bija atvedis mammas cepto kūku - viņa kūkas cep jau 30 gadus! Kūka sastāvēja no biskvīta, putukrējuma, krēma un lielogu mellenēm, tapusi nedaudz ilgāk  par divām stundām. Jānis atklāj, ka arī viņš mantojis konditora prasmes un ar lielāko prieku piedalās kūku cepšanā. “Manuprāt, katra dzimuma pārstāvim šīs lietas “iet no rokas”, vienu un to pašu katrs uztaisīs ar savu knifiņu,“ saka Jānis. Jāņa sieva Klinta piebilst, ka kūku dizains un sastāvs tiek pielāgots klientu vēlmēm. “Dekorējam tā, kā prasa. Esam arī melnas tortes gatavojuši – bērēm. Nesen cepām torti ar tūkstoš gabaliņiem – Jāzepa Vītola Mūzikas dienām Gaujienā. Tas prasīja divas dienas. Tad kūkas tapšanā iesaistījās vairāki cilvēki, tas arī bija lielākais mūsu pasūtījums,” saka Klinta. Jānis stāsta, ka kūku receptes ir vienkāršas, bet izpildījums lielākoties ir sarežģīts un cepšanas darbi tiek darīti kopā.

Kūkām jābūt kārdinošām
Apeniete Sarmīte Kubuliņa konditorejas darbus atsākusi pēc dēliņa piedzimšanas. Viņai kūku cepšana ir vaļasprieks. “Vēroju un cepu. Arī figūras dekorācijām rodas, vadoties pēc izjūtām. Katram ir savs rokraksts,” ir pārliecināta S.Kubuliņa. Sarmīte pieticīgi atzīst, ka uz Apes svētkiem uzcepusi pašas vienkāršākās kūkas - divas medus tortes un vienu mājas kūku, taču jau to vizuālais noformējums vien mieloja ne viena vien degustētāja acis. “Kāzām un kristībām izteiktas ir baltās tortes. Citam vajag trīsstāvīgas. Neiztikt arī bez ziediem un figūrām. Cenšos kūkas uztaisīt apetītlīgas, kas arī ir mans noslēpums katras kūkas tapšanā. Nevajag pārāk raibas kūkas, bet lai patīk vizuāli un ir gardas,” uzskata S.Kubuliņa.
Lai kūkas taptu, Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre pateicas svētku atbalstītājam. “Uzrunājām cepējas, lai piedalās un veido sev reklāmu - lielāko daļu produktu cepējas varēja paņemt veikalā “Unibode” Apē, kura vadītājs Andris Skrapts atvēlēja tam līdzekļus,” saka I.Sāre.

Kategorijas