Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mīlošs vīrs sievai un tēvs divām meitām

Loreta Jargane

2016. gada 9. septembris 00:00

1672

Būt par vecākiem, iespējams, ir grūtākais, taču arī vislabāk atalgotais darbs pasaulē. Un, tikai nomainoties paaudzēm, varēs novērtēt, kā šis darbs būs paveikts. Sagaidot Tēva dienu, ko atzīmēsim svētdien, laikraksts “Alūksnes Ziņas” uzrunāja Raimondu Pāsu intervijai. Viņš ir mīļš un gādīgs tētis savām meitām un nebaidījās atklāt savas ģimenes noslēpuma formulu saticīgai dzīvošanai.
Raimonds stāsta, ka jaunībā kādu laiku dzīvojis Limbažos, tur arī iepazinies ar savu sievu Inesi. Bet tā kā Raimondam “Karitānos” ir mātes mājas, tad juku laikos vajadzējis atgriezties. Šobrīd R.Pāss strādā par SIA “Alūksnes nami” elektriķi. “Tā kā nebija neviena, kas atgrieztos, tad sievai nekas cits neatlika, kā doties man līdzi,” smej Raimonds. Tad nācis arī viss pārējais – ģimenē piedzima vecākā meita Sanita un jaunākā Līga. Raimonds neslēpj, ka būt divu meitu tēvam nav viegli. “Ar meitenēm kā ar bitēm - jābūt ļoti uzmanīgam. Taču, neņemot vērā to, ka katrai sievietei ir sava cimperlība, viss tiek “salikts pa plauktiņiem”,” smaidot saka R.Pāss.

Ar tēti var sarunāt
“Manas sievietes katra ir citādāka un katrai vajadzīga sava pieeja. Jaunākā meita ir vairāk līdzīga man, jo arī es esmu tāds – jautrais tips, patīk kompānijas un priecāties. Savukārt vecākā meita vairāk kā mamma – nopietnāka. Taču mums tas netraucē. Man šķiet, ka attiecībās tā jābūt: ja viens ir tāds gaisīgs, tad otram jābūt nopietnākam, līdz ar to savstarpējās attiecības būs līdzsvarā. Ja jau abi divi mēs ar sievu būtu “pa gaisu”, tad arī viss ietu pa gaisu,” sirsnīgi saka Raimonds. Viņš uzsver, ka vēl svarīga sastāvdaļa ģimenē ir saticība un sapratne, jo ar kliegšanu un agresivitāti šajā ģimenē nekas netiek risināts. Tāpat Raimonds skaidro, ka jāprot sarunāties. “Protams, ar mammu tiek izrunāts vairāk, jo meitenēm labāk saprast vienai otru. Īsti jau visu ar mani neizrunās, bet tas neliedz iespēju runāt arī ar mani vai šad tad, ja nesanāk vienoties ar mammu, tad ar mani gan var kaut ko sarunāt.”

Ar meitām jābūt daudzpusīgam
“Ar meitām nav kā ar puikām. Ir jādomā, ko teikt un kā pateikt. Puikam var pateikt skarbāku vārdu, bet ar meitām tā īsti nevar. Negribas, lai apvainojas, jābūt piesardzīgam. Tajā pašā laikā nedrīksti īpaši “izlaist” un nedrīksti būt arī pārāk stingrs. Manuprāt, tas tomēr ir jāmāk, citādāk apvainosies, iespītēsies un darīs pa savam. Turklāt tas attiecas ne tikai uz meitām, bet arī uz sievu,” smaida Raimonds. “Atminos, kad meitām parādījās draugi, tad gāja visādi. Man, protams, kā tēvam tas nepatika, un, kad to pateicu, tad brauca pie meitām nevis pagalmā, bet ceļmalā. Un tad tik redzi – aiziet pār kalniņu, parunājas... Kad ieradās mājās, protams, prasīju – kur tad bijāt? Un viņas man atbildēja – kur bijām, kur bijām, tu jau zini, kur mēs bijām,” stāsta R.Pāss.
Raimonds atzīst, ka patiesībā nav varējis pateikt stingru “nē”, tomēr meitas pašas zināja, kas ir labāk viņam pašām. Atlicis vien novērot ar stingrāku aci. Turklāt Sanita un Līga pavisam noteikti ir iemācītas veikt arī praktiskos vīriešu darbus - gan naglu iesist, gan auto un pat traktoru vadīt. Tētis vecākajai meitai Sanitai mācījis arī dzejoļus. “Varbūt tāpēc vecākā meita dzeju raksta un lasa daudz grāmatas, jo, kad viņa bija maza, tad mācīju dzejoļus, sākot no “Mežmalā, kur šaura taka, auga liela, veca beka” līdz pat patriotiskajam “Tālavas taurētājam”. Ierakstījām magnetofonā, ir interesanti paklausīties,” atceras R.Pāss. Raimonds uzskata, ka bērni nav jālutina - arī savas meitas viņš nav pārlieku lutinājis, iemācot to, ka ir jāpadara savi darbi, lai kaut ko iegūtu. Viņām bija jāsaprot, ka par baltu velti nekas nenotiek.

Svētkus cenšas svinēt kopā
Tā kā Raimonda meitas šobrīd dzīvo Rīgā, tad svētkus kopā vairs neizdodas svinēt tā, kā agrāk, taču meitas, kad vien var, apciemo savus vecākus. “Uz svētkiem jau atbrauc. Nupat 3.augustā svinējām 25 gadu kāzu jubileju, tad arī atbrauca meita, māsa, vedēji. Alūksnes pilsētas svētku ieskaņās ļoti jauki atzīmējām šo lielo notikumu - atkal visi kopā,” saka R.Pāss.
Raimonds atklāj, ka pagalmā renovējis klētiņu, kurā meitu draugi bija un ir laipni gaidīti atpūsties. “Vasarā jaunieši droši varēja atpūsties, ballēt un dziedāt. Laikam  mans pluss ir tas, ka labi protu saprasties ar jauniešiem, tāpēc šādos pasākumos viņi labprāt mani pieņēma, neņemot vērā, vai esam pazīstami vai ne. Es mācēju iejusties jauniešu kompānijā, lai gan pats esmu “pienācīgā” vecumā. Savukārt man tas radīja drošību – zināju, ka meitas ir uz vietas un nekur neblandās. Ir jārod sapratne ar bērniem,” ir pārliecināts R.Pāss. Pāsu ģimene ir vienota, lai gan meitas tagad devušās prom no mājām. “Jebkurā gadījumā mēs noteikti celsimies un kritīsim viens par otru,” teic tētis Raimonds.

Kategorijas