Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Notiek kuģu modeļu sacensības

Agita Bērziņa

2016. gada 9. septembris 00:00

42

Gints Teteris: “Alūksnei ir vajadzīgs pedagogs, kurš kopā ar bērniem sāktu būvēt laivas.”

Alūksnes ezerā nedēļas nogalē risinājās starptautiskās kuģu modeļu sacensības “Alūksnes kauss 2016”. Radiovadāmie kuģi sacentās vairākās apakšklasēs atkarībā no konkrēto modeļu uzbūves specifikācijas, izmēra un tehniskajiem parametriem.
Alūksniešu interese par sacensībām bija liela. Skatītāji vēlējās ne vien pēc iespējas tuvāk redzēt kuģu sacensības, bet arī interesējās par tehniskām lietām.

Alūksne – piemērota vieta
Sacensībās piedalījās 51 dalībnieks no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Baltkrievijas. Taču laivu skaits bija daudz lielāks - pāri simtam, jo dalībnieki startēja vairākās klasēs. Lai gan sacensības norisinājās Alūksnē, neviena pašmāju sportista tajās nebija. Tomēr organizatori cer, ka veiksmīgā sacensību norise būs stimuls vietējiem sākt aizrauties ar radiovadāmajiem kuģu modeļiem.
“Alūksni studiju biedrs ieteica kā lielisku vietu, kur organizēt sacensības, jo šeit ir piemērota infrastruktūra – laipas, elektrība. Un tā arī ir - Alūksne ir piemērota vieta mūsu sacensībām, tāpēc esmu pārliecināts, ka šī nebija vienīgā un pēdējā reize, kad Alūksnes ezerā notiek kuģu modeļu sacensības. Ceru, ka nākotnē starp dalībniekiem būs arī alūksnieši. Izglītības sistēma pieprasa tehniskos prātus, un šis ir veids, kā interesanto apvienot ar ātru fizikas apguvi. Tas nemaz nav tik grūti, un alūksniešiem ir iespējas,” stāstīja Latvijas Kuģu modeļu sporta federācijas prezidents Edgars Korsaks-Mills.

Vajadzīgs ieinteresēts pieaugušais
To mums apstiprina arī uzrunātie sacensību dalībnieki. “Cilvēki nāca klāt un jautāja, kādi kuģiem motori, cik tie maksā, arī cita veida tehnisku informāciju. Tālāku attīstību veidojam mēs paši – paši audzinām jaunos sportistus. Piedalāmies paši un iesaistām bērnus. Viss sākas ar bērniem. Alūksnei ir vajadzīgs pedagogs, kurš kopā ar bērniem sāktu būvēt laivas,” sacīja Valmieras jaunatnes centra “Vinda” modeļu būves un remonta pulciņa vadītājs Gints Teteris. No Valmieras uz sacensībām bija ieradušies astoņi sportisti. “Šajā sportā Valmiera ir galvaspilsēta. Skaļi teikts, bet tā ir,” uzskata G.Teteris.
Sacensībās startēja arī Daiva Simona Bloma no Rīgas. Jauniete neslēpj, ka viņu aizrauj tehniskas lietas un arī no puišiem nenākas dzirdēt nievājošus komentārus, bet atbalstošas uzslavas. “Tehniskais sports meitai ir “asinīs”, jo tētis kādreiz aizrāvās ar autosportu. Kādreiz meita aizrāvās ar autotrases modelismu, tagad – kuģu modelismu. Ir jābūt entuziastam, kurš ar to jau nodarbojas, un tad aizrausies arī bērni. Lielākajai daļai puišu ar šo sporta veidu aizraujas tēvi, un viņi tad arī māca jauno paaudzi, vien retajam pasniedzējs ir pulciņa vadītājs,” stāsta meitenes mamma Evija Bloma.

Kategorijas