Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Torņa ielas 15.namam gaida tehniskā apsekojuma rezultātus

Līga Vīksna

2016. gada 16. septembris 00:00

29

Alūksnes novada pašvaldība 13.septembrī noslēdza līgumu ar SIA “LBS - Konsultants” no Rīgas par ēkas tehnisko apsekošanu gāzes eksplozijā cietušajai Torņa ielas 15. daudzdzīvokļu mājai. Pašvaldības budžetā tam rasti 3870 eiro (ar PVN).
8.septembrī Torņa ielas 15.namu apsekoja Latvijas Būvinženieru savienības organizēta speciālistu grupa, kas vērtēja ēkas tehnisko stāvokli.
“Mums vajadzēja pēc iespējas īsākā laikā saprast, kādā stāvoklī ir ēka pēc sprādziena un kādas ir iespējas dzīvokļu īpašniekiem iekļūt savos īpašumos, lai paņemtu mantas. 9.septembrī tika sasaukta iedzīvotāju sapulce un informējām par turpmāko. Iedzīvotāji otro reizi tika ielaisti dzīvokļos pēc mantām, apzināt esošo situāciju. Cilvēki iztīrīja ledusskapjus, lai neveidojas antisanitāri apstākļi, jo visas komunikācijas bojātajai kāpņu telpai ir atslēgtas. “Alūksnes nami” nodrošina transportu būvgružu aizvešanai,” stāsta SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts. Ir versija, ka ēkas galā no iekšpuses būvēs jaunu gala sienu – no pirmā līdz trešajam stāvam, jo tie sprādzienā visvairāk bojāti. Esošā ēkas gala siena arī paliks un tiks savienota ar jauno sienu. Vismazāk cietis ir kāpņu telpas 4. un 5.stāvs.
“Aptaujājām ļoti daudzus, neviens nesolīja agrāk kā septembra beigās – labi, ka par saprātīgu cenu atsaucās Latvijas Būvinženieru savienības uzņēmums. Paredzēts, ka pēc desmit dienām šis atzinums būs gatavs. Tad Torņa ielas 15.nama visu dzīvokļu īpašniekiem rīkos sapulci, kur viņiem būs jālemj, kā māju remontēt – tas vairs nebūs pašvaldības kompetencē, jo skar privātīpašumu. Turpmākais būs pašu īpašnieku rokās,” saka Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.
11 no 15 bojāto dzīvokļu īpašniekiem pašvaldībā lūguši palīdzību saistībā ar dzīvojamo platību. “Trim bijām spiesti atteikt, jo viņiem pašiem pieder vēl cita dzīvojamā telpa Alūksnē, kur ir iespēja dzīvot. Seši ir atraduši paši, kur dzīvot, vai caur pašvaldību un “Alūksnes namiem”. Savukārt uz otrdienu divi vēl meklēja jaunu dzīvesvietu, kuriem turpinām palīdzēt,” saka A.Dukulis.
10.septembrī Torņa ielā 15 pārējos mājas dzīvokļos, kas sprādzienā necieta, “Latvijas Propāna gāze”, piedaloties “Alūksnes namu” darbiniekiem, veica gāzes pavardu apsekošanu un šai mājas daļai pieslēdza atpakaļ centralizēto gāzes padevi. “Šobrīd “Alūksnes nami” risina sarunas ar “Latvijas Propāna gāzi”, lai arī pārējās daudzdzīvokļu mājās Alūksnē drīzumā veiktu gāzes pavardu apsekošanu. Iedzīvotāji pašvaldībā ir jautājuši, vai šajā krīzes situācijā ir iespēja saņemt kādu palīdzību no valsts. Esmu to jautājis ministrijas speciālistiem un saņēmis atbildi, ka valsts palīdzību varētu saņemt, ja tas būtu pašvaldības īpašums, kā tas šajā gadījumā nav,” skaidro A.Dukulis.
Viņš atzīst, ka šis gadījums ir kā mācība “Alūksnes namiem” un pārdomas par to, no kā veidojas mājas apsaimniekošanas maksa. “Tajā var būt ietverti dažādi pakalpojumi, tostarp īpašuma apdrošināšana. Protams, galīgais lēmums par apdrošināšanas nepieciešamību jāpieņem katras mājas dzīvokļu īpašniekiem, bet “Alūksnes namiem” būtu obligāti jāpiedāvā ietvert apsaimniekošanas maksā apdrošināšanu,” uzskata A.Dukulis. Viņš ir gandarīts, ka visi atbildīgie dienesti šajā krīzes situācijā reaģēja ļoti operatīvi un sniedza visu iespējamo palīdzību iedzīvotājiem.

Kategorijas