Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Godina zemnieku darba tikumu

Agita Bērziņa

2016. gada 16. septembris 00:00

37

Dižajā Vidzemes lauku sētā Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā sestdien jau 30.reizi norisinājās Pļaujas svētki. Latviešu rudens ražas novākšanas svētku svinībās šogad viesojās īpaši liels apmeklētāju skaits – vairāk nekā trīs tūkstoši. Lielais cilvēku atbalsts un klātbūtne bija gluži kā dāvana muzejam svētkos.
Jubilejā īpaši godināja ilggadējos muzeja darbiniekus un Pļaujas svētku uzticamos palīgus, kuriem bija atvēlēta goda vieta – pie saimes galda lauku sētas vidū. Tie bija: Rita un Arvīds Āboltiņi, bez kuru pašdarinātā alus, ceptiem pīrāgiem no miltiem, kas malti turpat Ates dzirnavās, agrāk neiztika nevieni svētki; ilggadēja muzeja gide Dzidra Cepurniece, kura roku rokā ar Viktoru un Mirdzu Ķirpiem laipni uzņēma tūkstošiem ekskursantu; bijusī muzeja darbiniece un gide Ilga Grabaže, kas aizsāka pētījumu par pagasta mājvietām un to saimniekiem; Skaidra Oldere, kura Pļaujas svētkos ilgus gadus čakli strādāja rijā; ilggadējs lielās kuļmašīnas motora darbinātājs Rūdolfs Vanags; profesionāla labības laidēja kuļmašīnā Līvija Stūrstepe; kopš pašiem pirmsākumiem spriguli rijā dancināja un to dara joprojām Andrejs Cauka; kad graudi izkulti, pie salmiem ilgus gadus palīdz atsaucīgi kalncempieši Jautrīte Graņica un Pēteris Jenelis; ilgu laiku pie zirgu vilkmes ģēpeļa strādāja Juris Cunskijs. Pasākumā klāt nebija Līvijas Kraukles un Vijas Kākeres.
Muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Janita Šolina atzīst - svētki izdevušies, kā plānots. Tos apmeklēja 3320 cilvēki no Alūksnes novada, Latvijas, gan tuvējām kaimiņvalstīm un ārvalstu tūristu grupa. “Šogad ārvalstu tūristu bija vairāk. Bija jau mums zināmi igauņi, kuri svētkus apmeklē regulāri, taču bija arī angliski runājoši tūristi un aziāti. Viņi ne vien ar interesi raudzījās notiekošajā, bet arī uzdeva papildu jautājumus. Pēcsvētku sajūtas ir visnotaļ pozitīvas – joprojām uzklausām labās atsauksmes. Lai gan jāteic, ka tik lielam apmeklētāju skaitam nebijām gatavojušies. Prieks par to!” saka J.Šolina.

Kategorijas