Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izmaiņas likumos liedz veikt gaisa balonu lidojumus Liepnā

Līga Vīksna

2016. gada 16. septembris 00:00

5

Alūksnes novadā nedēļas nogalē desmito reizi notika gaisa balonu festivāls “Liepna no putna lidojuma”. Diemžēl šogad festivāla norisē bija korekcijas, jo neviens lidojums nevarēja notikt Liepnā, kas kopš 2007.gada, pateicoties Stabingu ģimenei, ir šā gaisa balonu festivāla sirds.
Visas trīs dienas laika apstākļi bija piemēroti, tādēļ varēja notikt četri lidojumi: ceturtdien vakarā Alūksnē, piektdien rītā no Malienas uz Mālupi, pēcpusdienā Alsviķu pagastā, bet sestdienas rītā – Ates dzirnavās. Ceturtdienas lidojumā startēja viskuplākais balonistu skaits – astoņi, pārējās dienās – nedaudz mazāk.
Festivāla organizatore Liene Stabinge saka paldies visiem zemju īpašniekiem, kuri neliedza pacelties un piezemēties no saviem īpašumiem.
“Diemžēl vairs nevaram rīkot nevienu lidojumu Liepnā, jo ir palielināta Latvijas pierobežas zona: 18 kilometrus no robežas nedrīkstam lidot. Tas ir zonā gar robežu teju līdz Alūksnes ezeram. Tas saistīts ar to, ka esam Eiropas Savienības ārējā robeža un ir veiktas izmaiņas likumos. Šobrīd nosacījumi, lai saņemtu atļauju gaisa balonu lidojumiem Latvijas – Krievijas pierobežā, ir daudz stingrāki nekā pirms desmit gadiem, kad sākām rīkot festivālu. Tādēļ šoruden festivāls “Liepna no putna lidojuma” notika pēdējo reizi... Tomēr nesakām, ka Alūksnes novadā vairs nekad nelidos gaisa baloni. Šo 10 gadu laikā ir ieguldīts liels darbs. Paldies daudziem Liepnas pagasta iedzīvotājiem par atbalstu, par balonistu uzņemšanu savās ģimenēs. Paldies visiem sponsoriem, sadarbības partneriem, Alūksnes novada pašvaldībai, jo mūsu ģimene viena pati to nevarētu paveikt. Balonisti atzina, ka uz Liepnu un mūsu novadu katru rudeni brauc kā uz meku – te viņi satiek draugus un labi pavada laiku. Cilvēki grib turpinājumu – es to zinu, tādēļ punktu neliekam. Tagad būs mirklis pārdomām, ko un kā darīt turpmāk,” saka L.Stabinge.

Kategorijas