Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai svētkos nākotnē slēgs veikalus?

Loreta Jargane

2016. gada 16. septembris 00:00

190

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība (LTDA) izstrādā priekšlikumus likumdevējiem, lai svētkos slēgtu veikalus. Sociālā dialoga padome lēmusi par nepieciešamību likumos veikt grozījumus ar mērķi noteikt, ka veikali Latvijā svētkos nestrādās. Tāpat perspektīvā paredzēts, ka ar laiku šis aizliegums tiktu paplašināts arī attiecībā uz darbu svētdienās, kā tas esot daudzās Eiropas Savienības valstīs, kur veikali ir slēgti arī svētdienās.

Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents

Nozares dominējošiem spēlētājiem darbs svētdienās peļņu nenes, jo ir mazāks apgrozījums, savukārt darba izmaksas ir divas reizes lielākas. Tomēr, lai nodrošinātu iespēju iegādāties pārtiku vai veikt citus pirkumus cilvēkiem, kas nav paspējuši to izdarīt vai kuru darba grafiki sakrīt ar veikalu darba laiku darbdienās, jāatļauj mazajiem veikaliem strādāt arī brīvdienās. LTA ir to pārrunājusi ar Ekonomikas ministriju un uzskata, ka šādas izmaiņas veikalu darba laikā uzlabotu mazo tirgotāju konkurētspēju. Daļā Eiropas Savienības valstu, kur dominējošiem lielajiem uzņēmumiem nav iespaids uz politiķiem un valsts varu, jautājums ir noregulēts. Ierobežojumi nāk par labu uzņēmumos strādājošajiem, kā arī palīdz mazajiem uzņēmumiem pastāvēt un konkurēt ar lielajiem. Valstis izvēlas dažādus brīvdienu darba laika regulējuma modeļus.  Beļģija ierobežo veikalus, kuros strādā vairāk nekā 500 darbinieku. Darba laika ierobežojumi šajā valstī neattiecas uz maiznīcām, puķu veikaliem, degvielas uzpildes stacijām, preses pārdošanas vietām. Grieķijā darba laiks atkarīgs no veikala tipa – lielveikaliem ierobežots, savukārt nelieli piemājas veikaliņi strādā ilgāk vakaros un tiem ir brīva izvēle – brīvdienās strādāt vai ne. Šobrīd Latvijā mazajiem un vidējiem tirgotājiem nav nekāda atbalsta konkurencē pret dominējošiem.

Magnuss Bengtsons, Alūksnes evaņģēliski luteriskās draudzes prāvests

Mans viedoklis ir pozitīvs, un es atbalstu šāda likuma grozījuma pieņemšanu Latvijā. Manuprāt, cilvēkiem ir nepieciešamas brīvdienas un atpūta. Turklāt arī kristiešiem svētdienās nebūtu jāstrādā - tā vietā viņiem būtu iespēja apmeklēt baznīcu. Protams, arī tiem, kas neapmeklē baznīcu, tiktu sniegta iespēja atpūsties. Man šī ideja patīk tāpēc vien, ka, neņemot vērā to, vai cilvēks grib atpūsties vai iet uz baznīcu, cilvēkam būtu brīva diena, kad viņš var darīt, ko pats vēlas, piemēram, pavadīt laiku ar ģimeni.

Liene Moskaļenko, kasiere-pārdevēja

ŠŠādas izmaiņas nav atbalstāmas. Vajag padomāt reālāk, piemēram, ja Ziemassvētkos ir paredzētas četras brīvas dienas nedēļas sākumā, tad sestdien, svētdien būtu jādodas strādāt, bet, ja arī šīs dienas pieņemtu kā brīvas, tad reāli strādājošā persona nespētu saņemt pienācīgu algu. Alternatīva tam varētu būt tā, ka svētku dienās darba laiku saīsina, nevis slēdz veikalu pavisam. Turklāt pārtikas veikalos būtiski ir termiņi, ja, piemēram, iekrīt vairākas svētku dienas pēc kārtas, tad pa šīm dienām prece jau būs sabojājusies, kas atkal radīs grūtības un papildu nastu tirgotājiem. Tāpat paši pircēji ir pieraduši, ka var aiziet iegādāties maizi vai pienu jebkurā laikā. Bet, ja šis grozījums tiks pieņemts, būs jāparedz jau iepriekš, cik lielos daudzumos produktus nepieciešams patērēt, vai gluži pretēji - jānodrošinās jau laikus “kā uz karu”, līdz veikali atsāks strādāt.

Sintija Lācīte, pircēja, studē ekonomiku

Esmu pret to, ka pārtikas veikali tiek slēgti svētdienās un brīvdienās. Ar šādu sistēmu saskāros, dzīvojot četrus mēnešus Spānijā, kad pārtikas veikali nestrādāja svētdienās, kā arī katru dienu no pulksten 14.00 līdz 17.00 siestas laikā. No vienas puses, mūsdienās cilvēki ļoti ātri adaptējas, tāpat arī būtu ar pārtikas veikalu darba laiku: sākumā grūti pie tā pierast, bet pēc tam tā jau būs ikdiena. No savas pieredzes varu teikt, ka mani tas ļoti neapmierināja, jo cilvēki mēdz būt aizmāršīgi. Arī es, dzīvojot Spānijā un gatavojot vakariņas, svētdienas vakarā konstatēju, ka ir beigusies eļļa, bet bez eļļas vakariņas nepagatavot. Diemžēl visi pārtikas veikali bija ciet. Skatoties no uzņēmēju viedokļa, pārtikas veikali zaudējumus no tā negūs, jo cilvēki pieradīs, ka pārtika un citas nepieciešamās lietas ir jāiegādājas iepriekšējā dienā un vairumā. Vairumtirdzniecības uzņēmumiem samazināsies darbaspēka izmaksas. Noteikti ienākumi palielināsies visiem ēdināšanas uzņēmumiem, kas strādās svētdienās un brīvdienās: ja cilvēks nevarēs aiziet uz pārtikas veikalu svētdienā, tad vienmēr būs risinājums doties uz kafejnīcu. Šīs nozares uzņēmumi noteikti šo iespēju izmantos, lai palielinātu savus ienākumus. Uzņēmējiem pavērsies jauna niša: atvērt tādus pārtikas veikalus, kas strādās svētdienās un brīvdienās, bet līdz ar to arī visām precēm un produktiem būs lielāks uzcenojums, par ko atkal iedzīvotāji sūdzēsies. 

Kategorijas