Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēc darba ārzemēs atgriežas mājās

Diāana Lozko

2016. gada 16. septembris 00:00

1758

Alūksniete Santa Svara ilgu laiku dzīvojusi un strādājusi ārzemēs, taču nu atgriezusies, lai turpinātu sevi attīstīt un smeltos spēku Alūksnē. Lai arī viņas ceļi drīzumā vedīs uz Rīgu, kur viņa turpinās gūt izglītību, Alūksne ir tā vieta, kur neizsīkstoši var smelties māju un atbalsta sajūtu. Ilgstošu laiku viņa ir strādājusi zemēs ar skarbu klimatu, bet, lai arī cik skaista daba nebūtu kur citur, Alūksne vienmēr vilina atpakaļ ar savu vienkāršumu, zaļojošo bagātību un mieru.
S.Svaras pirmā pieredze, kas saistīta ar darbu ārzemēs, bija 2005.gadā, kad viņa studiju laikā devās vasaras praksē uz Grieķiju. “Strādāju nelielā kafejnīcā par viesmīli. Mērķis bija nopelnīt nedaudz naudas studiju maksai un apskatīt saulaino Krētas salu, iepazīt cilvēkus un viņu kultūru. Vēlāk ar domu tur dzīvot un strādāt 2011.gadā devos uz Islandi kopā ar draugiem. Savukārt pirms diviem gadiem aizbraucu strādāt uz Norvēģiju,” par savu pieredzi stāsta S.Svara.

Islande – skaista zeme 
Viņa atzīst, ka ārzemēs sākumā ir ļoti grūti - gan finansiāli, gan morāli. Viss ir jauns un nepierasts - cita vide, kultūra, cilvēki. “Iebraucējus ne vienmēr uzņem ar lielu prieku, ir jāpierāda sevi, kas man arī izdevās. Islandē darbs bija smags, strādāju tīrīšanas uzņēmumā, tomēr grūtākais bija nevis fiziskā slodze, bet gan morālā - strādāt tāda veida darbu ar augstskolas diplomu kabatā. Ieguvu tūrisma uzņēmumu vadības bakalaura grādu, tomēr doties uz ārzemēm bija vienīgā izeja, jo Latvijā bija krīze un darbu šeit neizdevās atrast,” stāsta S.Svara. Viņa uzsver, ka, neņemot vērā grūtos apstākļus, darbs tomēr ir atmaksājies. Izdevies apceļot Islandi, kura, viņasprāt, ir viena no skaistākajām zemēm pasaulē. “Islandē ir unikāli dabasskati – geizeri, vulkāni, lavas lauki, termālie avoti un baseini. Daži paziņas, kas bijuši Islandē, salīdzina to ar Mēnesi, jo daba tur izskatās tā, kā varētu izskatīties uz Mēness. Noteikti tur kādreiz vēl atgriezīšos, bet tad gan tikai kā tūriste,” teic S.Svara.

Ilgas pēc mājām stiprākas
No Islandes pirmo reizi uz Latviju viņa atgriezusies, personisku iemeslu vadīta, taču sapratusi, ka te neizdosies īstenot savus plānus un nopelnīt. Tā ceļi viņu aizveduši nu jau uz Norvēģiju, kur izdevies atrast darbu viesmīlības jomā. Lai arī, strādājot ārzemēs, var nopelnīt, apceļot skaistas zemes un iepazīties ar jauniem cilvēkiem, sirdī joprojām valdījušas ilgas pēc mājām. “Visvairāk man pietrūka ģimenes un draugu. Un pelmeņu, kurus nekur nevarēja dabūt! Bija, protams, vājuma mirkļi, kad ļoti gribējās mājās - tas ir dabiski. Un reiz pēc ilgas prombūšanas tomēr nolēmu atgriezties,” stāsta S.Svara.

Atbraucot redz Alūksnes pārmaiņas
Atgriezties mājās viņai palīdzējusi vīzija par to, ko viņa vēlas darīt un kā sevi attīstīt. “Es sapratu, ka nekur tomēr nav tik labi, kā mājās,” gluži kā Sprīdītis saka S.Svara. Viņa atzīst, ka atgriešanās Alūksnē rada patīkamas sajūtas, un S.Svaras balsts ir gan ģimene, gan draugi. “Alūksnē kopš manas aizbraukšanas daudz kas ir mainījies uz labo pusi. Pilsēta ir sakopta, skaista, īpaši jau vasarā. Priecē jaunais Kultūras centrs un jaunie apskates objekti – gājēju tilts, skatu tornis. Ar lepnumu varu draugiem no citām pilsētām izrādīt savu Alūksni! Diemžēl ir sajūta, ka cilvēku te paliek arvien mazāk, bet tas varbūt tāpēc, ka pieradu pie lielākām pilsētām un cilvēku pūļiem,” stāsta S.Svara.
Lai arī Alūksne ir viņas sirdsvieta, tomēr tālāko izglītību, kas saistīta ar reklāmas nozari, viņa vēlas iegūt Rīgā. “Alūksne ir skaista, un te ir īpaša aura. Tiem, kuri grib aizbraukt, varu ieteikt to izdarīt, jo ir vērts apskatīt citas zemes, kultūru, iegūt jaunus draugus. Vienmēr ir iespēja atgriezties! Tiem, kuri vēlas atgriezties no ārzemēm mājās, es ieteiktu vispirms skaidri saprast, ko viņi vēlas šeit darīt, jo bez mērķa, lai arī cik sāpīgi to būtu atzīt, nav vērts to darīt,” teic S.Svara.

Kategorijas