Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sācies rudens gadatirgu laiks

Agita Bērziņa

2016. gada 23. septembris 00:00

39

Svētdien, 25.septembrī, Apes pilsētā notiks tradicionālais Pierobežas rudens gadatirgus. Dažādas saimniecībā noderīgas lietas, stādus, pārtiku, dārzeņus, našķus un amatnieku darinājumus pārdos gan vietējie tirgotāji, gan igauņi.
Tirgošanās notiks Avotu ielas visā garumā un Apes brīvdabas estrādes tuvumā. “Tirgotāju būs daudz. To reģistrācija vietu rezervēšanai vēl turpinās, un, iespējams, pat tiks sasniegts pavasara tirgus 150 dalībnieku rekords. Tirgotāji pieteikušies no ļoti dažādām vietām - gan no Alūksnes un Apes novadiem, gan no tālākām vietām, piemēram, Rēzeknes, Daugavpils, Jēkabpils, Skrīveriem.  Tirgu neiztrūkstoši bagātinās igauņi, pārsvarā no Valgas. Būs arī tirgotāji, kuri Apē savas preces pārdos pirmo reizi - gan rūpniecības preces, gan pārtiku un rokdarbus. Vērts pieminēt, ka Apē pirmo reizi varēs iegādāties SIA “Pumpurkalni” žāvētās zivis, Alūksnes Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” darinātos darbus, savukārt ēdināšanas uzņēmums no Valgas piedāvās šašlikus, kartupeļus un zupas,” stāsta Apes tūrisma darba organizatore Astra Binde.

Igauņu iecienīts tirgus
Tomēr lielākā daļa tirgotāju Apē nebūs pirmo reizi un piedalīšanās rudens un pavasara tirgos mazajā pierobežas pilsētā viņiem kļuvusi par ierastu lietu. Apmēram piektā daļa tirgotāju būs vietējie. Pircējus vilinās Andas Plaumas darinātie rokdarbi, ilzenietes Daces Brūniņas klūdziņu pinumi, gaujienietes Vandas Kokāles audzētās krizantēmas, apenietes Ievas Kubuliņas adījumi, zemnieku saimniecības “Saltupji” konditorejas izstrādājumi, Alūksnes pusē audzēti dārzeņi. Būs bagātīgs maizes, sieru, kūpinājumu piedāvājums, arī medus un zāļu tējas. Par jautru noskaņojumu gādās Apes pūtēju orķestra vīri. “Plašu kultūras programmu tirgus reizē nepiedāvāsim, jo pieredze rāda, ka cilvēki nāk iepirkties un kultūras aktivitātes reizēm pat nedaudz traucē. Paši tirgotāji ir atraktīvi un ļoti interesantos veidos spēj piesaistīt pircējus. Igauņi Apes tirgu gadu gaitā ļoti iecienījuši. Lai arī tuvējos Igaunijas pagastos notiek šādi gadatirgi, tomēr redzams, ka igauņiem patīk iepirkties mūsu pusē, tādēļ arī tur izplatām reklāmas, tulkotas igauņu valodā,” stāsta A.Binde.

Gadatirgi arī citviet
Rīt, 24.septembrī, Rudens gadatirgus, kā arī ikmēneša mājražotāju tirdziņš norisināsies Alūksnē, bet nākamnedēļ tirgus aktivitātes paredzētas Ilzenē, Gaujienā un Alsviķos.
1.oktobrī Ilzenē norisināsies svētki “No sēklas līdz ražai Ilzenē”. Rīta pusē Amatnieku laukumā būs mājražotāju un Ilzenes mazpulcēnu Miķeļdienas gadatirgus ar svētku atklāšanu “Kūliens un maliens Amatniekos”, kur tiks demonstrēta labības pārstrāde senākos laikos. Svētku turpinājumā zemnieku saimniecībās notiks piena pārstrāde un maizes cepšana, savukārt dienas noslēgumā paredzēts koncerts un svētku balle.
1.oktobrī pircēji un pārdevēji tiksies arī Rudens gadatirgū Gaujienā, kā arī Liepnā, kur līdztekus andelei notiks arī koncerts, izstāde, degustācija un skrējiens.
2.oktobrī Alsviķos sporta laukumā notiks rudens saulgriežu godināšanas svētki “Jumīša daudzināšana” ar andeli, dziedošās Igauņu ģimenes un Ziemera pagasta folkloras kopas priekšnesumiem un citām rudenīgām izdarībām. ◆

Kategorijas