Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzīve Zaicevā pēc ceļa noasfaltēšanas

Diāna Lozko

2016. gada 23. septembris 00:00

5455

Latvijā ir divas Zaicevas. Viena – Alūksnes novada Pededzes pagastā, otra – Viļakas novada Medņevas pagastā. Viesojāmies mūsu Zaicevā, kur pārsvarā cilvēki runā krievu valodā, taču nekad nav iedalījuši cilvēkus latviešos un krievos.
Zaicevā visi dzīvo draudzīgi un uzskata, ka plaisa starp krievvalodīgajiem un latviešiem eksistē tikai politiķu prātos un medijos. Dzīvē starp vienkāršajiem cilvēkiem šādas plaisas nav un nekad arī nebūs. Zaiceva ir mazs ciemats, kurā dzīvo draudzīgi un darbu mīloši cilvēki.

52 iedzīvotāji
Pededzes un Mārkalnes pagastu pārvalžu vadītāja Daiga Vītola stāsta, ka Zaicevā dzīvo 52 iedzīvotāji. Viena māja ir tukša, bet divas mājas ir tā dēvētās brīvdienu mājas, kurās cilvēki viesojas tikai brīvajā laikā.
“Zaiceva Pededzes pagastā ir viena no tām vietām, kur ir divstāvu daudzdzīvokļu māja. Vēl šāda māja ir tikai Ķuršos. Ja runājam par Zaicevas attīstību, agrāk šeit bija gan teļu un govju, gan cūku ferma. Agrāk Zaicevā bija arī mehāniskās darbnīcas, kur pašreiz darbojas kooperatīvā sabiedrība “Stars”. Liela nozīme ir arī ceļiem, jo Zaiceva atrodas lielu ceļu tuvumā un tai cauri ikdienā izbrauc daudz automašīnu,” saka D.Vītola.

Paliks sev tik mīļajā vietā
Zaicevas iedzīvotāja Zoja Dvarcova te dzīvo jau 26 gadus. “Agrāk dzīvoju Krievijā - astoņus kilometrus no robežas. Iepazinos ar savu vīru, un tā ceļi mani atveda līdz Zaicevai. Atbraukt dzīvot šeit nebija grūti, jo tajā laikā nebija robežas un braukt varēja bez problēmām,” atceras Z.Dvarcova. Viņa atzīst, ka agrāk Zaicevā bijis daudz vairāk iedzīvotāju, tagad daudzi jaunieši ir aizbraukuši. Viens no viņas dēliem arī strādā Alūksnē - autoservisā, bet otrs dēls pašreiz palīdz mājas darbos. Abi puiši pabeiguši Malnavas koledžu. “Dēls Konstantīns ieguva lauksaimniecības izglītību un nu turpinās mācības Malnavas koledžā, lai iegūtu augstāko izglītību,” teic Z.Dvarcova. Pats Konstantīns atzīst, ka Zaiceva ir viņa mājas un viņš neplāno doties kur citur. Lai arī pašā Zaicevā nav lielu lauksaimnieku, viņš ir gatavs uzņemties risku un strādāt savās mājās, lai apkoptu zemi un paliktu sev tik mīļajā vietā. Z.Dvarcova stāsta, ka Pededzē dažiem mājsaimniekiem ir pat 50 slaucamās govis, taču viņu saimniecībā ir vien 3 slaucamās govis. “Zaicevā pārsvarā visiem ir mājlopi un vislielākā saimniecība ir ar 8 gotiņām,” viņa saka. Z.Dvarcovas vīramāte Marija Zaicevā dzīvo jau 80 gadus un šeit ir dzimusi. “Agrāk Zaicevā bija daudz vairāk iedzīvotāju un dzīve bija aktīvāka. Arī mani vecāki nāk no Zaicevas,” saka M.Dvarcova.

Cilvēki tur gotiņas un strādā
Zaiceva atrodas vien divus kilometrus no Pededzes, tāpēc cilvēki neizjūt lielu nošķirtību. Lai arī pagasta centrs ir tik tuvu, Zaicevu reizi nedēļā apmeklē autoveikals.
Zaicevā atrodas māja ar nosaukumu “Salas”, kurā dzīvo Ņina Viktorova ar savu vīru Nikolaju. Viņa šeit dzīvo jau 36 gadus un uz dzīvi Zaicevā atbraukusi no Krievijas. “Es te dzīvoju kopš astoņdesmitajiem gadiem. Reiz, kad nevarēju naktī aizmigt, saskaitīju, ka šo gadu laikā Zaicevā nomiruši 44 cilvēki,” teic Ņ.Viktorova. Viņa, lai arī ir pozitīvi noskaņota, netic, ka šeit atgriezīsies dzīvot jaunā paaudze. “Mūsu ciemā gandrīz vairs nav bērnu. Daudzdzīvokļu mājā ir vien divi skolas vecuma bērni. Vairāk no Zaicevas nav neviena skolēna. Arī jauniešu šeit ir maz,” stāsta Ņ.Viktorova.
Lai arī cilvēku Zaicevā nav pārāk daudz, visi ir ļoti strādīgi. Ņ.Viktorova atzīst, ka sešas saimniecības nodod pienu pārstrādei, kas ir daudz. Ik pēc dienas Zaicevā iebrauc piena savākšanas mašīna un cilvēki četros no rīta nodod pienu. “Pusē četros no rīta ceļamies un viss ciems nododam pienu. Tas nozīmē, ka cilvēki tur gotiņas un strādā,” teic Ņ.Viktorova.

Nav ne pasta, ne veikala
Otrā pasaules kara laikā Zaicevā vienpus ceļam visas mājas tika sabombardētas. Visa ciemata puse bija iznīcināta. Vēlāk mājas tika atjaunotas vai būvētas no jauna. Anna Uglovska Zaicevā dzīvo kopš 1965.gada. Viņa šeit ieprecējusies no blakus esošā Kūdupes ciema. Netālu no mājas, kurā dzīvo A.Uglovska, 1914.gadā dzimis viņas vīratēvs. Tajā vietā vēl ir saskatāmi mājas pamati. Mājā, kurā dzīvo A.Uglovska, dzimuši arī abi viņas bērni – dēls Dmitrijs un meita Nata. Dmitrijs dzīvo Zaicevā daudzdzīvokļu namā, bet meita Nata dzīvo Rīgā, kur Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā strādā par medmāsu Kardioloģijas centrā. “Zaicevā nav ne pasta, ne veikala, kur satikties, taču cits citu tik un tā pazīstam, zinām, kā kuram sauc bērnus. Zaicevā vienmēr visi ir bijuši draudzīgi,” teic A.Uglovska.
Jāatgādina, ka pirms dažiem gadiem Satiksmes ministrija apstiprināja projektu par ceļa Alūksne–Zaiceva grants seguma posma no Kolberģa līdz Zaicevai asfaltēšanu visā tā garumā, izmantojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzekļus - septiņus miljonus latu. A.Uglovska atzīst, ka tas būtiski gan nav ietekmējis dzīvi Zaicevā. “Varbūt kāds tagad vienkārši izvēlas šo, nevis citu ceļu, lai kur aizbrauktu, taču pēc ceļa noasfaltēšanas viss pārsvarā ir kā iepriekš,” teic A.Uglovska.

Visticamāk - kāda saistība
ar zaķiem
Neviens no satiktajiem gan nezināja, kā Zaiceva ieguvusi savu nosaukumu. “Nav īsti zināms, vai te bijis daudz zaķu vai arī te ir dzīvojis kāds ar uzvārdu Zaicevs,” min Ņ.Viktorova. Arī Pededzes muzeja vadītāja Inese Volšteine teic, ka nav zināms, kāpēc Zaicevu sauc par Zaicevu. “Agrāk to gan rakstīja ar burtu “y” - Zayceva. Tāpat arī Zabalova kādreiz bijusi Zobolova un Kalnapededze bijusi Šarlotenburga,” viņa stāsta.
Kultūrvēsturnieks Jānis Polis skaidro, ka Zaicevas nosaukuma saknes ir meklējamas krievu valodā, jo tā ilgstoši bijusi Krievijas sastāvdaļa. “Šī puse vairākus gadsimtus atradās pie Pleskavas guberņas, un tieši tādēļ ir grūti atrast latviskas izcelsmes vietvārdus. Zaicevas nosaukumam, visticamāk, ir kāda saistība ar zaķiem,” uzsver J.Polis. Lai arī, tuvojoties Krievijai, vietvārdi ir aizvien krieviskāki, netālu no Zaicevas atrodas arī Zvaneri. Šis nosaukums gan ir tipiski latviskas izcelsmes - J.Polis skaidro, ka Zvaneri bijusi dzimta, kura nākusi no Alsviķiem.
Lai arī Zaicevā reti var sastapt kādu, kurš runā latviešu valodā, šie cilvēki mīl savu vietu, kurā dzīvo, un darbu. Zaicevā nevienu zaķi nemanīju un liecību par viņiem nav, tomēr man patīk domāt, ka tur dzīvo daudzas zaķu ģimenes, kuras gluži kā Zaicevas iedzīvotāji strādā savus ikdienas darbus un bauda mierīgo apkārtni. ◆

Kategorijas